- Daugiau nei du dešimtmečius depresija sergančius žmones gydote ištvermės reikalaujančia sporto šaka – bėgimu. Ar tikrai galima nuo depresijos pabėgti?

- Žinoma, viskas nėra taip paprasta. Nors tyrimais įrodyta, kad reguliariai bėgiojantys žmonės depresija suserga rečiau už sportu neužsiimančius asmenis.

- Kodėl bėgiojimas toks veiksmingas gydant depresiją?

- Čia svarbus fizinis veiksnys – suintensyvėja kraujotaka, teigiamai veikiama medžiagų apykaita. Vis dėlto, kur kas svarbiau yra tai, jog depresijos kamuojami žmonės jau seniai nesijautė ką nors pasiekę. Juos apnikęs jausmas – aš nieko negaliu, aš nieko nepasiekiu. Bėgiodami jie suvokia, kad žingsnis po žingsnio jaučiasi geriau. Net pradedantieji labai greitai pasiekia rezultatą ir jis jiems labai padeda.

- Ar depresija sergantys žmonės bėgdami grupėje nejaučia spaudimo?

- Dažnai išankstinio pokalbio metu žmonės prisipažįsta bijantys nespėti ir būti pačiame gale. Tuomet aš juos nuraminu, kad ką tik kalbėjausi su moterimi, kuri jaučiasi visiškai taip pat. Svarbu, kad bėgantieji kiekvieną valandą pajustų, jog puikiai suspėja, kol galiausiai suvokia – man pavyko. Sunku patikėti, tačiau kai nuo mokyklos laikų nesportavai ir jau esi vidutinio amžiaus, viena lengvo risnojimo minutė tampa tikru išbandymu.

- Bet juk pas jus ateinantys žmonės siekia ne varžytis ar pasiekti geriausią laiką.

- Esmė – užsiimti tuo, kas teikia malonumą. Depresija sergantiems žmonėms būdingas polinkis atsiriboti. Bėgiojame visada lauke, gamtoje. Neįtikėtinai smagu pabūti miške, kartu su kitais pajudėti ir pažaisti. Kalbame apie atsiribojimą – tuo metu, kai užsiimu sportu, nebegalvoju apie savo problemas.

- Net ir depresijos nekamuojamiems žmonėms dažnai stinga noro eiti į mišką ir sportuoti. Kaip jums pavyksta pasiekti, kad jūsų pacientai reguliariai pasirodo sutartoje vietoje?

- Vien su bėgimo treniruotėmis mes nieko į mišką neviliojame. Tam mes sudarėme specialią programą, kurioje netrūksta žaidimo, malonumo bei atsipalaidavimo elementų. Dar labai svarbus veiksnys – priklausymo grupei jausmas. Grupė suteikia motyvacijos. 

- Ar grupė neatgraso daugelio?

- Depresijos kamuojami žmonės turi neįtikėtiną poreikį vėl galėti juoktis ir būti linksmais. Tiesiog stebėtina, kaip greitai įsivyrauja atmosfera, kupina lengvumo ir atsipalaidavimo.

- Tai nesate visi rimti ir įsitempę?

- Dauguma depresija sergančių žmonių grupę įsivaizduoja kaip viskuo nepatenkintų bambeklių būrį – tai netiesa. Mes visada pabrėžiame, kad sporto terapija nėra psichoterapija. Kitaip tariant, mes neaptarinėjame už to slypinčių problemų. Mums svarbu kažką nuveikti dėl savęs, kažką gražaus patirti. Tai tarsi nedidelės atostogos nuo namuose patiriamų įtemptų akimirkų.

- Kurių pas jus ateina daugiau – vyrų ar moterų?

- Moterų ir vyrų santykis daugmaž vienodas. Priešingai nei psichoterapijos užsiėmimuose, kuriuose dažniau lankosi moterys. Amžiaus vidurkis siekia maždaug 44 metus, taigi lankosi šiek tiek vyresnio amžiaus žmonės. Jaunimas turi daugiau galimybių užsiimti sportu. Svarbu ir tai, kad su amžiumi depresija stiprėja, o gynybinės jėgos silpsta.

- Ar šie žmonės jaučia ilgalaikius pokyčius?

- Pokyčiai juntami jau po mėnesio ar dviejų. Dalyviai pastebi, kad palaipsniui tampa stipresni ir ištvermingesni. Stiprėja raumenys, darosi lengviau lipti laiptais. Pagerėja fizinė savijauta, nyksta baimė dėl fizinių negalavimų. Dar viena teigiama sporto savybė – žmonės pastebi, kad dėl savo pačių veiksmų ir pastangų jaučiasi geriau. Tai labai skiriasi lyginant su tablete, kuri taip pat gali padėti, tačiau sukelia priklausomybę ir skatina pasyvumą.

- Ar bėgiojimo pakanka depresijai pagydyti?

- Tai priklauso nuo depresijos sunkumo. Atskirais atvejais sporto gali pakakti, kad žmogus išsikapstytų iš depresijos. Vis dėlto yra ir tokių pacientų, kurių problemos labai sudėtingos ir jiems verčiau reikia rinktis psichoterapiją.

- Kaip dažnai reikėtų bėgioti, kad justumėme ilgalaikį teigiamą poveikį?

- Siūlyčiau kiekvienam, jaučiančiam depresijos požymius, bent jau kartą per dieną išeiti į lauką. Nors pasivaikščioti aplinkui namus. Jokiu būdu neatsiribokite nuo pasaulio!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)