Panevėžietis Seimo narys Petras Luomanas tikina, kad Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų frakcijoje panika dėl gripo kol kas nejuntama.

„Panevėžiečiai Seime jaučiasi šauniai – nė vienas gripu neserga“, – partijos bendražygių sveikatos būklę apibūdino parlamentaras.

P.Luomanas tvirtino, kad gripas į Seimą kol kas neatsėlino, posėdžiuose dalyvauja maždaug tiek pat Seimo narių, kiek jų būdavo iki paskelbiant epidemiją.

„Seimo posėdžiuose niekada nedalyvauja visi Seimo nariai. Kas nors būna komandiruotėse, kažkas kitus darbus atlieka. Seimo narių skaičius per gripo epidemiją nelabai pakito, pastaruoju metu posėdžiuose dalyvauja apie 120 seimūnų. Liga Seimo kol kas labai nepalietė, o posėdžiuose nedalyvauja tik vienas kitas – tai didelės įtakos neturi“, – pasakojo politikas.

Nors gripo pasekmės svarbiausioje šalies įstatymų leidybos institucijoje dar nejuntamos, tačiau su „Sekundės“ žurnalistais bendravę politikai tvirtino stengiantys ligai užkirsti kelią.

„Vartoju liaudiškas priemones – česnakus, citrinas, cinamoną ir medų. Imbieras taip pat gerai, jį galima kaip saldainiuką sučiulpti, kol kas tai padeda. “, – teigė P.Luomanas.

Susirgo po pokylio

Arūne Stirblytė
Panevėžiečių išrinkta Seimo narė Arūnė Stirblytė į gripo gniaužtus buvo patekusi praėjusį savaitgalį. Tačiau „Tautos prisikėlimo“ frakcijos seniūnė tikino, kad su liga susidorojo greitai, nes paklausė medikų patarimo gerai išsimiegoti.

„Persirgau, bet liga nebuvo labai baisi. Nežinau, ar mane užklupo tas tikrasis pandeminis gripas. Susirgau po Panevėžyje vykusio labdaros pokylio, skirto Naujamiesčio bažnyčiai atstatyti.

Juokingai išėjo. Pokylyje viena medikė nusakė visus gripo požymius, o kitą dieną nubudusi pajutau jos išvardintus simptomus. Mūsų frakcijoje gripu jau persirgo Arūnas Valinskas. Požymiai tie patys – negali atsikelti, nes visą laiką norisi miego. Visus, kurie sirgo, traukė miegoti“, – prisiminė A.Stirblytė.

Seimo narė teigė neišsigandusi galimų komplikacijų, nors Lietuvoje jau yra keletas gripo aukų.
„Užklupta ligos nesibaiminau, nes prieš tai išklausiau pusės valandos paskaitą apie gripą. Gydytoja pasakė, kad geriausiai niekur neiti ir gerti imunitetą stiprinančių vaistų. Aš taip ir dariau“, – patirtimi pasidalijo parlamentarė.

Politikė teigė gripu serganti labai retai. Pagrindinė priemonė kovojant su peršalimo ligomis A.Stirblytei yra ežiuolių ekstraktas.

Pavojus išpūstas?

Erikas Tamašauskas
„Tuoj prieisiu prie medžio ir pabelsiu, – nusispjovęs tris kartus per petį pokalbį apie gripą pradėjo Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Erikas Tamašauskas. – Pora kolegų praėjusią savaitę apsirgo, bet nežinau, ar tai pandeminis gripas. Dabar visi sveiki.“

Kaip ir kiti pašnekovai, E.Tamašauskas tvirtino: nuo peršalimo ligų apsisaugo tradiciniais, gerai žinomais metodais. Ir jie dažniausiai padeda. Politikas pasakojo, kad gripu nesirgo jau keletą metų.
„Vos tiek ateina ruduo, pradedu valgyti daug česnako, dažnai geriu arbatos su imbieru. Tai pagrindinės, senos ir laiko patikrintos priemonės. Gripu buvau apsirgęs prieš keletą metų, tačiau tai vienas iš nedaugelio atvejų, nes mano apsisaugojimo priemonės padeda“, – „Sekundei“ pasakojo E.Tamašauskas.

Nors pandeminis gripas jau pasiglemžė pirmąsias aukas, seimūnas mano, kad ligos grėsmė Lietuvoje yra per daug eskaluojama.

„Gripas – išpūstas reikalas. Žiniasklaida, norėdama informuoti apie gripą, padaro meškos paslaugą. Be informacijos, turėtų būti skelbiamos ir priemonėmis, kaip apsisaugoti nuo ligos. Tada žmonėms kur kas ramiau būtų, nei skaityti, kad nuo ligos nėra vakcinų ar kad jos pablogins sveikatos būklę. Manau, kad informaciją apie bet kurią ligą galima išpūsti iki milžiniško burbulo“, – teigė politikas.

Reikalai verčia susitelkti

Gediminas Kirkilas
Buvęs ministras pirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas tikina, kad Seime jis vienas iš nedaugelio, o galbūt vienintelis, kuris gripu neserga jau daugelį metų. Pats politikas apie pasitelkiamas priemones nuo ligų kalba paprastai: reikia nuolat sportuoti, o atėjus žiemai neužmiršti teigiamų česnako savybių.

„Metodai mano paprasti ir visiems žinomi. Sportuoju, grūdinuosi ir valgau česnakų. Visą laiką taip elgiuosi, jau daugelį metų. Neprisimenu, kada sirgau gripu. Pastarąjį kartą persirgau jaunystėje“, – gyrėsi G.Kirkilas.

Politikas mano, kad sergančiųjų gripu Seime gali būti daugiau, nei atrodo. Šiuo metu svarstomi svarbūs klausimai, todėl dalis parlamentarų į juos užklupusias ligas gali nekreipti dėmesio.
„Yra svarbesnių dalykų – svarstomas kitų metų biudžetas, „Sodros“ reikalai, daugelis klausimų dabar susijusių su biudžeto pataisomis. Tai priverčia visus susitelkti“, – mano seimūnas.

Vienas iš nedaugelio, kuris, kaip ir G.Kirkilas, gali pasigirti esąs atsparus ligoms – Panevėžio meras Povilas Vadopolas. Sveika mityba garsėjantis miesto vadovas tvirtina, kad senokai sirgo. Išimtis – užklupęs gripas prieš keletą metų.

„Galiu pasakyti, kad esu toks pat bacila kaip ir gripas – jis manęs nepuola. Žinoma, juokauju, galiu ir aš susirgti, bet pastaruosius kelerius metų gripu nesirgau. Nuo 1992-ųjų gripu sirgau tik vieną kartą. Tai nutiko per atostogas kalnuose“, – prisiminė P.Vadopolas.

Panevėžio meras mano, kad geriausia profilaktika – suderinta mityba. Politikas angliavandenius ir baltymus visuomet valgo atskirai.

„Tai – viena iš auksinių taisyklių. Jei jos laikomasi, organizmas sutaupo energijos, ją gali skirti veiklai, tad būna atsparesnis. Šia taisykle šventai tikiu, nes ji pasitvirtino. Jokiu būdu nerekomenduoju su mėsa ir žuvimi valgyti duonos, miltinių patiekalų, pupelių ar žirnių. Kita sveikatos paslaptis – šviežios morkų ir citrusinių vaisių sultys“, – vardijo P.Vadopolas.

Meras įsitikinęs: besilaikantieji tokių mitybos principų gyvena vidutiniškai dešimt metų ilgiau.