Penktadienį duris žurnalistams atvėrė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL). Ta proga Aurelijus Veryga pademonstravo, kaip atliekamas ėminių paėmimas, o vėliau žurnalistai buvo pakviesti į laboratoriją, kad pamatytų, kas vyksta su ėminiais toliau.

Tačiau A. Verygai toks tyrimas nėra naujiena. Pasak laikinojo ministro, juos jam reikia atlikti maždaug kas savaitę.

Aurelijus Veryga

Koronaviruso tepinėlis paimamas laikinajam ministrui sėdint automobilyje. Iš ten tepinėlis toliau keliauja į priėmimo skyrių, kuriame yra užregistruojamas. Po registracijos kyla liftu į trečią laboratorijos aukštą, o iš ten – į vadinamąjį laminarą.

Laminaras arba kitaip – laminarinė spinta, yra skirta darbui su bakterijomis, virusais, ląstelėmis ar toksiškomis medžiagomis. Joje oras pučiamas pro filtrus, taip susidaro laminarinis srautas. Šis srautas nusodina ore tvyrančias daleles, bakterijas ir virusus, o nusodintos dalelės pašalinamos iš darbinės aplinkos per stalviršyje esančias ertmes.

Kaip pasakojo NVSPL Klinikinių tyrimų skyriaus vedėja Ilona Razmienė, vėliau atliekama automatinė viruso RNR ekstrakcija, kai išskiriamas viruso RNR.

Kitas etapas, kuris, pasak I. Razmienės, yra labiau techninis, tai viruso ir reagento sumaišymas. Šis mišinys patalpinamas į termociklinį aparatą, kur vyksta polimerazės grandininė reakcija, taip pat vykdoma automatinė duomenų analizė.

Pagal gautus rezultatus, duomenys suvedami į e.sveikata puslapį, kuriame žmogus gali pamatyti, ar yra užsikrėtęs koronavirusu, ar ne.

Vienu metu, dėl priemonių specifikacijos, tiriama po 94 ėminius. Visa tai užtrunka apie 5-6 valandas. I. Razmienė pasakoja, jog būna ir neaiškių ėminių rezultatų, kuriuos reikia pakartoti. Tokiu atveju ištyrimo laikas gali užsitęsti.

Lietuvoje per parą atliekama maždaug 12-15 tūkstančių tokių tyrimų, o šioje laboratorijoje apie 350-400.

Reikiamų priemonių neužteks nė iki Kalėdų

Šią savaitę buvo paskelbta, kad daugumos turimų priemonių atsargų koronaviruso testams atlikti nepakaks iki Kalėdų, o taikant įprastas, laikui imlias viešųjų pirkimų procedūras jos medikus pasiektų tik kitų metų pradžioje.

Todėl NVSPL nusprendė, kad priemonių nusipirks, kaip jie patys įvardijo, patobulintu viešųjų pirkimų būdu.

Danas Bakša

„Priemonių šiuo metu užteks maždaug iki gruodžio vidurio. Šiuo metu vykdome naujo tipo pirkimą, vadovaujamės viešųjų pirkimų įstatymu ir šiek tiek jį tobuliname, darome atviras, bet neskelbiamas derybas. Šiuo metu yra jau 18 įmonių, kurios dalyvaus šiame konkurse ir kitą savaitę jau turėsime rezultatus“, – penktadienį laboratorijoje komentavo NVSPL vadovas Danas Bakša.

Tačiau Viešųjų pirkimų tarnyba tokį sprendimą kritikavo ir sakė, jog įstatymas tokio būdo nenumato. D. Bakša į kritiką atsakė trumpai: „Reikia užtikrinti tyrimų tęstinumą, tą ir stengiamės padaryti. O visiems tiems, kurie ieško, ką kritikuoti, galiu tik palinkėti sėkmės. Jei nori padėti, gali padėti, o jei ne, tegu kritikuoja.“

Laikinasis ministras taip pat pakomentavo šią situaciją.

„Būtų geriau, kad tokių ginčų su Viešųjų pirkimų tarnyba nebūtų. Bet visokių situacijų pasitaiko. Planavimas [priemonių pirkimo] buvo pradėtas labai anksti, skaičiuojama pagal tą situaciją, kuri buvo. Ir regentų buvo įsigyta, jų turėjo užtekti iki sausio pabaigos. Deja, situacija labai sparčiai pablogėjo, reikėjo padidinti testavimo apimtis, dėl to ir susidarė tokia situacija. Pirkimai, kurie buvo sutarti, dabar tiesiog nespės įvykti iki tol, kol reikės daugiau priemonių“, – sakė A. Veryga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)