Antrojo tipo diabetu serga 9 proc. pasaulio gyventojų, ir anksčiau buvo laikomas suaugusiųjų diabetu, tačiau dabar jis diagnozuojamas ir jauniems žmonėms bei vaikams. Šią ligą sukelia per didelis gliukozės kiekis kraujyje, kai kasa negamina užtektinai insulino – hormono, kuris paverčia gliukozę ląstelių energija, taip pat atsparumas insulinui, kai organizmas pradeda nenormaliai reaguoti į insuliną.

Mokslininkai iš Niukaslo Universiteto Didžiojoje Britanijoje išsiaiškino, kad antrojo tipo diabetą sukelia kasoje susikaupę riebalai, ir kai lieknėjant pavyksta atsikratyti jų mažiau nei vieno gramo, diabetas išnyksta.

Vien Didžiojoje Britanijoje šia liga serga pustrečio milijono žmonių, ir jų skaičius vis auga. Tai lėtinė liga, kurią sukelia per didelis gliukozės kiekis kraujyje.

Tyrimo, kuriam vadovavo profesorius Roy‘us Tayloras, išvados paskelbtos internete, „Diabetes Care“ svetainėje. Taip pat šias išvadas jis pateiks Pasaulio diabeto konferencijoje Vankuveryje.

Bariatrinė operacija

Klinikiniame bandyme dalyvavo 18 pacientų, sergančių antrojo tipo diabetu, ir 9 žmonės, nesergantys šia liga. Mokslininkai išmatavo jų svorį, riebalų kiekį kasoje ir reakciją į insuliną prieš ir po bariatrinės operacijos. Antrojo tipo diabetas pacientams buvo nustatytas mažiau nei prieš 15 metų – vidutiniškai prieš 6,9 metų. Išmatavus paaiškėjo, kad visų antrojo tipo diabetu sergančių pacientų kasoje per daug riebalų.

Visi tyrimo dalyviai buvo atrinkti skrandžio apylankos operacijai, kad atsikratytų antsvorio. Jie buvo ištirti prieš operaciją ir po jos praėjus aštuonioms savaitėms.

Po operacijos visi antrojo tipo diabetu sirgę pacientai iškart galėjo nustoti vartoti vaistus.

Tiek pacientai, sergantys diabetu, tiek kiti tyrimo dalyviai, kuriems ši liga nebuvo diagnozuota, po operacijos atsikratė apie 13 proc. pradinio savo kūno svorio. Įdomu tai, kad diabetu nesirgusių dalyvių kasoje riebalų kiekis nepakito, o tų pacientų, kurie sirgo diabetu, kasos riebalų kiekis normalizavosi. Tai parodo, kad riebalais užsikimšusi kasa būdinga sergant antrojo tipo diabetu, ir būtent tai trukdo kasai gaminti normalų insuliną. Kai šie nereikalingi riebalai ištirpsta, insulino išskyrimas normalizuojasi. Kitaip tariant, diabetas išnyksta.

Pašalinti kasos riebalų perteklių

Profesorius R. Tayloras iš Niukaslo universiteto, kuris taip pat dirba Niukaslo ligoninėse, sakė: „Jei antrojo tipo diabetu sergantiems pacientams pavyksta atsikratyti antsvorio, kasos riebalai taip pat ištirpsta, ir kasa ima normaliai funkcionuoti.“

„Tad jei klausiate, kiek kasos riebalų reikia atsikratyti, kad išnyktų diabetas, atsakau: vieno gramo! Tačiau ne šiaip riebalų, bet kasos riebalų. Kol kas vienintelis būdas pasiekti šį tikslą – riboti kalorijų kiekį arba laikantis dietų, arba operacijos būdu.“

Antrojo tipo diabetu sirgusiems pacientams kasos riebalų (kasos trigliceridų) kiekis per 8 savaites sumažėjo 1,2 proc. Norint tai išmatuoti, reikia labai tikslių metodų, ir mokslininkai sukūrė naują būdą, naudodami ypatingus skenavimus magnetinio rezonanso aparatu. Antrojo tipo diabetu sergantys pacientai vidutiniškai turi 50 ml kasos riebalų, todėl minėtas kiekis atitiko maždaug 0,6 g riebalų.

Tačiau diabetu niekada nesirgusiems pacientams kasos riebalų kiekis nesumažėjo. Tai reiškia, kad kasos riebalų kaupimasis būdingas tik II tipo diabetu sergantiems asmenims. Svarbu ir tai, kad skirtingi žmonės, prieš susirgdami II tipo diabetu, gali toleruoti nevienodą kiekį kasos riebalų.

Mąstymo apie II tipo diabetą transformavimas

Tradiciškai II tipo diabetas laikomas progresuojančia liga, kurią iš pradžių galima kontroliuoti dietomis, o vėliau – tabletėmis. Galiausiai žmogui prireikia insulino injekcijų.

Šia liga serga 9 proc. visų pasaulio gyventojų. Kadaise ji išsivystydavo tik suaugusiems žmonėms, bet dabar ja serga ir jaunuoliai bei vaikai. Sergant šio tipo diabetu, kraujyje susidaro pernelyg didelis gliukozės kiekis, nes kasa neišskiria pakankamai insulino – hormono, kuris paverčia gliukozę energija. Be to, atsiranda atsparumas insulinui, kai organizmas blogai reaguoja į insuliną.

Ankstesni profesoriaus R. Tayloro ir jo komandos darbai pabrėžė lieknėjimo svarbą, norint sustabdyti II tipo diabetą. Šis 2011 metų darbas transformavo mąstymą apie diabetą, nes tai pirmas kartas, kai buvo parodyta, kad dietos gali pašalinti kasos užsikimšimą riebalais ir leisti atkurti normalią insulino sekreciją.

„Šis naujas tyrimas parodo, kad kasos riebalų kiekio pokyčiai yra susiję su II tipo diabetu. Kasos riebalų sumažėjimas nėra paprasčiausiai susijęs su lieknėjimu. Tai ne tas atvejis, kuris gali nutikti bet kam, nepaisant to, ar žmogus serga ar neserga diabetu. Jis būdingas tik II tipo diabetui“, - sakė R. Tayloras.

„Įdomu tai, kad nepaisant dabartinio kūno svorio ir lieknėjimo metodų, esminis veiksnys sustabdant II tipo diabetą yra atsikratyti 1 g kasos riebalų“, - pabrėžė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)