Mokslininkai skelbiasi radę atsakymą į vieną iš prieštaringiausių klausimų vėžio tyrimų srityje. Tyrimas aprašytas žurnaluose „Nature“ ir „Science“.

Gydytojai taikydami įvairius gydymo metodus sėkmingai sumažina auglius, bet dažnai pacientai atkrenta, o augliai vėl užauga.

Vienų tyrėjų manymu, taip atsitinka todėl, kad lieka nesunaikinta dalis vadinamųjų kamieninių vėžinių ląstelių, kurios skatina auglių augimą. Tyrėjai įsitikinę – būtent šias ląsteles reikia sunaikinti, norint visiems laikams pašalinti auglius.

Iki šiol buvo negausu kamieninių vėžinių ląstelių egzistavimą patvirtinančių įrodymų. Na o dabar trys nesusijusios tyrėjų grupės aptiko įrodymų, kad vėžinės kamieninės ląstelės paskatino auglių smegenų, žarnyno ir odos vėžio atvejais.

Manoma, kad vėžinės kamieninės ląstelės gali būti kaltininkės visais atvejais, kai sergant vėžiu susidaro augliai.

Anot vienam tyrimui vadovavusio belgų profesoriaus Cedrico Blanpaino, pasitelkus tyrimų rezultatus galima rasti visiškai naujų vėžio gydymo būdų.

„Jei šios ląstelės iš tiesų skatina auglio augimą, galima naikinti būtent tas ląsteles“, – sakė jis „BBC News“

Tiesa, lengviau pasakyti, nei padaryti. Naujai rastos kamieninės vėžinės ląstelės labai panašios į sveikas kamienines ląsteles, atsakingas už audinių atsinaujinimą ir augimą. Naikinant kamieninės vėžines ląsteles, kyla pavojus pakenkti sveikiems audiniams.
Dabar tyrėjau laukia užduotis – rasti sveikų ir vėžinių ląstelių skirtumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)