Pasirodo, kad ciklosporinas A ir takrolimas gali būti efektyvūs kontraceptiniai vaistai vyrams, rodo naujas tyrimas su pelėmis.

Pacientams po organų transplantacijos abu vaistai veikia kaip imunosupresantai: jie neleidžia organizmui gaminti vieno baltymo ir slopina fermentą kalcineuriną, kuris paprastai imuninės sistemos T ląstelėms leistų atakuoti svetimą organą.

Dabar Japonijos mokslininkai aptiko vieną kalcineurino tipą, kuris aptinkamas tik spermoje ir turi du baltymus, vadinamus PPP3CC ir PPP3R2. Jie genetinės inžinerijos priemonėmis išvedė peles, kurių organizmai slopina šių baltymų gamybą, rašo newsweek.com.

Studijoje, kuri ketvirtadienį buvo pristatyta žurnale „Science“, dalyvavo viena tokių genetiškai modifikuotų pelių grupė ir kontrolinė grupė, kurios individai tebebuvo išsaugoję gebėjimą gaminti abu baltymus. Mokslininkai pabandė suporuoti peles ir pastebėjo, kad genetiškai modifikuotos pelės negalėjo apvaisinti patelių.

Tuomet mokslininkai atliko dirbtinio apvaisinimo procedūras su genetiškai modifikuotų pelių sperma. Nors šių pelių spermatozoidų kiekis būdavo mažas, tai nebuvo priežastis, kodėl jos buvo nevaisingos. Paaiškėjo, kad šie spermatozoidai nesugeba prasiveržti pro išorinę kiaušinėlio membraną, vadinamą skaidriąja zona (zona pellucida, ZP).

Tačiau šie spermatozoidai nebuvo lėti plaukikai. Problema buvo susijusi su jų uodegėlėmis: jos nevinguriavo tokiu pačiu tempu, kaip įprastų spermatozoidų uodegėlės, todėl spermatozoidams buvo sunku prasibrauti pro membraną ir apvaisinti kiaušinėlį. Per tolesnę analizę jie nustatė, kad šie spermatozoidai turėjo ir struktūrinių skirtumų: jie buvo griežtesnių formų ir nepakankamai lankstūs, kad praslystų pro ZP membraną.

Toliau mokslininkai paprastoms pelėms sušvirkštė imunosupresantų ir po penkių dienų pasirodė, kad jos tapo nevaisigos. Pelių vaisingumas grįžo po savaitės, kai joms nebebuvo leidžiami šie vaistai.
Tai nėra vieninteliai vaistai rinkoje, kurie vyrams gali turėti antrinį kontraceptinį poveikį.

Vienas preparatas nuo vėžio, žinomas kaip JQ1 ir slopinantis piktybinių ląstelių augimą, taip pat atakuoja geną BRDT, kuris prisideda prie spermos gamybos sėklidėse. Vienas tyrimas su pelėmis parodė, kad užgniaužus šį geną, sustoja spermatozoidų augimas, rašė žurnalas „Cell“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)