Ekspertai teigia, kad tankesnis krūtų audinys apsunkina auglių užfiksavimą mamografijos metu, todėl moterys turi prašyti ir alternatyvių tyrimų, teigia Kalifornijos universiteto mokslininkai, išanalizavę daugiau nei 18 tūkst. krūties vėžio atvejų.

Studijos metu buvo analizuoti ir 184 tūkst. moterų, nesirgusių krūties vėžiu, duomenys. Jie buvo suskirstyti į keturias kategorijas pagal krūties audinio būklę: beveik visiškai riebalinis, daugiausia riebalinis, gana tankus ir itin tankus.

Tuomet duomenys buvo įvertinti atsižvelgiant į žinomus rizikos veiksnius, įskaitant svorį, vėžio atvejus šeimoje bei pirmojo vaiko gimdymą po trisdešimties metų.

Mokslininkai paskaičiavo, kad 39 proc. atvejų krūties vėžiui prieš menopauzę buvo galima užkirsti kelią, jeigu moterų krūties audinys nebūtų buvęs tankus. Tarp menopauzę išgyvenusių moterų tokia dalis sudarė daugiau nei ketvirtadalį.

„Mūsų išvados rodo, kad krūtų audinio tankumas yra stiprus ir dažnas rizikos veiksnys, kuris gali būti modifikuotas“, – sakė tyrimo vadovavusi mokslų daktarė Natalie Engmann.

Krūties audinį sudaro pieno liaukos ir latakai, tankesnis krūties audinys ir riebalinis audinys. Jeigu krūtyje yra daugiau tankesnio audinio, mamografijos metu sunkiau pastebėti auglį, nes riebalinis audinys persišviečia, o tankesnis – ne.

Skaičiuojama, kad maždaug 60 proc. jaunesnių ir kiek mažiau nei pusės vyresnių moterų krūtyse yra daugiau tankesnio audinio.

Tiesa, mokslininkai pabrėžia, kad sumažinti krūties audinio tankumą nėra lengva. Viena iš galimybių – vaistas, tačiau jį vartojant gali pasireikšti rimtas šalutinis poveikis.

Riebalinio audinio krūtyse padaugėja, o tankesnio sumažėja augant svoriui. Nepaisant to, nutukimas yra laikomas kelių vėžio formų rizikos veiksniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)