Į standartus įtraukti naujausi technologiniai pokyčiai ir tarptautinės rekomendacijos dėl tuberkuliozės diagnozavimo, gydymo ir prevencijos, rašoma pranešime spaudai.

Europos Sąjungos sergančiųjų tuberkulioze priežiūros standartais (ESSTPS) siekiama užpildyti esamas žinių apie tuberkuliozės gydymo ES ir (arba) EEE spragas.

ESSTPS paskirtis – pateikti visuomenės sveikatos priežiūros ekspertams, gydytojams praktikams ir sveikatos priežiūros programas vykdantiems asmenims struktūriškai suskirstytą įrodymais grindžiamų standartų, kuriuose aprašyti būtiniausi reikalavimai, padedantys užtikrinti optimalią sergančiųjų tuberkulioze priežiūrą, rinkinį.

Naujausiais Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, 2016 m. Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės (ES/EEE) šalyse sergamumo tuberkulioze rodiklis siekė 10,9 atv. /100 tūkst. gyventojų. Lietuvoje šis rodiklis yra daugiau kaip keturis kartus didesnis ir atitinkamai siekia 46,6 atv./100 tūkst. gyventojų. Aukštesnis nei Lietuvoje šis rodiklis registruotas tik Rumunijoje, kur jo atitinkama reikšmė siekia 64,7 atvejo.

Tuberkuliozė plinta per orą nuo atvira plaučių tuberkulioze sergančių žmonių. Tuberkuliozės simptomai priklauso nuo pažeisto organo. Dažniausiai tuberkuliozė pažeidžia plaučius. Jei pasireiškia kosulys, trunkantis ilgiau nei 2-3 savaites, rekomenduojama pasitikrinti dėl tuberkuliozės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)