Bet neuropsichologė Nancy Pachana sakė, kad televizija nebūtinai yra kenksminga atminčiai – gerai atminčiai svarbiau yra sveikata, mityba bei aktyvus gyvenimo būdas, rašo News.yahoo.com.

„Jūsų atmintis priklauso nuo geros fizinės sveikatos ir geros psichinės sveikatos“, sakė Queenslando universiteto (Australija) Psichologijos mokyklos mokslininkė N.Pachana.

Nacionaliniu atminties testu pavadintas klausimynas sudomino 29 500 žmonių. Buvo patikrinta jų atmintis įsimenant pirkinių sąrašą, vardus, veidus ir užsiėmimus, ilgalaikė atmintis bei gebėjimas atrasti skirtumus tarp dviejų fotografijų.

Teste dalyvavusių asmenų taip pat buvo paprašyta užpildyti klausimyną, kuris padėjo mokslininkams nustatyti žmonių pomėgius ir įpročius – pavyzdžiui, alkoholio vartojimo, televizijos žiūrėjimo ir skaitymo įpročius.

Atlikus rezultatų analizė skirtumų tarp vyrų ir moterų atminties nenustatyta – vidutiniai abiejų grupių įvertinimai visose užduotyse buvo vienodi. Bet nustatyta, kad įprotis žiūrėti televiziją gali pagadinti rezultatus.

„Visiškai išjunkite tą dėžę, ar bent jau apribokite spoksojimą į ją“, - rašoma tyrimo išvadose, priduriant, kad asmenys, televiziją žiūrintys trumpiau nei po valandą per dieną, atminties testus atliko geriau.

Asmenys, išgeriantys mažiau nei po du alkoholinių gėrimų vienetus per dieną, visuose atminties testuose pasirodė geriau nei mėgstantieji išgerti.

Žmonės, sprendžiantys kryžiažodžius, gebėjo geriau įsiminti pirkinių sąrašus bei vardus, o valgantieji žuvį bent kartą per savaitę pagerino savo gebėjimą įsiminti pirkinių sąrašą.

Bet įspėjama, kad nors testas tyrimo dalyviams gali suteikti apytikslės informacijos apie tai, kokia yra jų atmintis, statistinis rezultatų reikšmingumas vertinamas nebuvo, o be to, tai, jog apklausa buvo atliekama internetu, galėjo reikšti, kad žmonės sukčiauja ar meluoja.

N.Pachana sakė, kad aktyvi protinė veikla yra labai svarbi atminčiai, o kai kurios televizijos programos gali būti puiki pagalba gerinant atmintį.

„Televizija gali būti visiškai pasyvus laiko praleidimas, o skaitymas – aktyvus. Bet koks aktyvus laiko leidimas yra geriau“, - sakė mokslininkė, pridurdama, kad televiktorinos bei naujienų laidos gali būti naudingos smegenims.

„Taigi, televizija nėra visiškai blogai. Galbūt ji tiesiog atima laiką, kurį galima būtų užsiimti kokia nors veikla, kai smegenys būna aktyvesnės“, - sakė N.Pachana.

Be to, pasak jos, asmeniniams rezultatams atminties teste įtakos gali turėti kai kurios sveikatos problemos – depresija, nutukimas, miego stoka, stresas ar susirūpinimas.

Testą galima rasti internete, adresu „www.nationalmemorytest.net.au“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją