„Praėjęs 2 savaičių gydymo kursą mano vyras buvo „užkoduotas“, t. y. jam buvo suleisti vaistai „Torpedo“. Po metų planavome pratęsti kursą jau 5 metams. Tačiau nuvykus į Priklausomybės ligų centrą paaiškėjo, kad šie vaistai Sveikatos ministro įsakymu yra uždrausti nuo 2017-05-30. Kaip alternatyva siūlomas 15 dienų vaistų kursas (patikėkite, labai sunku sukontroliuoti alkoholiką, kad tie vaistai būtų sugerti), juos sugėrus žmogus galbūt nevartos alkoholio 6 mėnesius, paskui vėl juos turės gerti“, – atviravo moteris.

Kauno apskrities priklausomybės ligų centro vedėjas, psichiatras Leonas Kačinskas kiek anksčiau DELFI sakė, kad, skirtingų savivaldybių duomenimis, „kodavimas“ iš alkoholio liūno neretai išgelbėdavo kas antrą sergantįjį.

Apie šiuos vaistus, kodavimo abejotinumą ir moksliškai pagrįstas gydymo galimybes komentuoja sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

„Vadinamajai aktyviai antialkoholinei terapijai, naudojant ilgo veikimo intraveninius vaistus („Torpedo“ ir kt.) procedūroms, iš tiesų nebuvo naudojami jokie specifiniai vaistai. Vaistas, pavadinimu „Torpedo“, niekada neegzistavo. Apie jį, žinoma, nėra informacijos nei Europos Sąjungos, nei Lietuvos Respublikos vaistinių preparatų registruose, nėra teisės aktais reglamentuotos informacijos apie šį vaistinį preparatą arba tokį gydymo metodą. Kadangi vaistas niekada neegzistavo, negali būti kalbos apie jo veiksmingumo patvirtinimą klinikiniais tyrimais arba būtinas vaistams registracijos ir paslaugos akreditacijos procedūras. Taigi ši paslauga negali būti taikoma pacientams, nors gydymo paslaugų sąraše ji buvo nuo 1996 m.“, – sakė pašnekovė.

Ji pabrėžė, kad sveikatos apsaugos ministras A. Veryga jau ne kartą yra pasisakęs tik už mokslo pagrįstus ir įrodytus gydymo metodus, skirtus gydyti priklausomybę nuo alkoholio. Šiuo atveju terapija, naudojant neegzistuojančius vaistus „Torpedo“, tikrai nėra tinkamas metodas, kuriuo turėtų remtis XXI amžiaus medicina. Nutraukti šios mokslu nepagrįstos gydymo procedūros taikymą prašė ir Vilniaus priklausomybės ligų centras, Lietuvos priklausomybės ligų reabilitacijos bendruomenių asociacija, Jaunųjų gydytojų asociacija, Jaunųjų psichiatrų asociacija.

„Atsižvelgęs į gautą raštą dėl šio gydymo taikymo nutraukimo, į Akreditacijos tarnybos atsakymą dėl šios procedūros reglamentavimo, į kitų šalių taikomą praktiką, ministras A. Veryga pasirašė įsakymus, kuriais terapija ilgai veikiančiais vaistais „Torpedo“ būtų išbraukta iš teisės aktų kaip neatitinkanti mokslo, etikos bei teisės reikalavimų.

Gydyti priklausomybę nuo alkoholio yra būtina ir tai daryti reikia mokslo pagrįstais metodais. Taip pat reikėtų suprasti, kad toks dalykas kaip stebuklinga piliulė neegzistuoja ir geriausiu atveju tai gali būti placebo efektas.

Norint iš tiesų pasveikti nuo priklausomybės yra būtina rimta, mokslu pagrįsta gydymo programa, kuri, kaip ir bet kuris kitas gydymas, užima tam tikrą laiką, – suformuojami nauji elgesio be alkoholio įgūdžiai. Pradiniu etapu skiriama medikamentų (pvz., raminamųjų vaistų) – gydomas alkoholio vartojimo nutraukimo sindromas. Tai galima atlikti ambulatoriškai, sunkesniais atvejais – stacionare. Per tą laiką asmens būsena tampa stabili. Kitas etapas – ligos pasikartojimo, atkryčio prevencija, gyvenimo be alkoholio įgūdžių įtvirtinimas. Sergantis žmogus turi bent keletą mėnesių bendrauti su medikais, psichologais, socialiniais darbuotojais, pacientų pagalbos sau grupėmis. Šis darbas iš esmės tęsiamas ambulatoriškai“, – aiškino L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Patarėjos teigimu, efektyviausios ir realiai veikiančios yra psichosocialinės reabilitacijos paslauga (stacionare trunkanti 15 dienų) ir „Minesotos“ programa (stacionare trunka 28 d.), jos taikomos ne tik daugelyje Vakarų valstybių, bet ir Lietuvoje. Abiejų gydymo programų tikslas – padėti pacientams adekvačiau vertinti savo sveikatos ir socialinę situaciją, suformuoti pagrindinius socialinius įgūdžius gyventi be alkoholio ir priimti sprendimus, atpažinti smurto apraiškas, gerinti savigarbą, sudaryti tolesnio gydymo planą.

Vilniaus priklausomybės ligų centre 2016 m. iš 162 gydytų pacientų psichosocialinės reabilitacijos programą baigė ir išrašyti 132 pacientai, pagal Minesotos programą – iš 295 gydytų pacientų 4 savaičių gydymą baigė 227 pacientai.

Kodavimas – tik placebo efektas

Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė DELFI pabrėžė, kad kodavimas, kaip gydymo būdas, nėra pagrįstas.

„Rinkoje galime taikyti tik tuos gydymo metodus, kurie pagrįsti mokslu“, – sakė pašnekovė.

Paklausta, kodėl, pavyzdžiui, kalbant apie homeopatinius vaistus, kurių veiksmingumas buvo paneigtas, vartojimą, paliekama teisė rinktis, o šiuo atveju – ne, parlamentarė nepritarė tokiam lyginimui.

„Homeopatiniai preparatai leidžiami vartoti tik tada, kai žmogus gali pasveikti ir be vaistų. Jie taikomi tikrai ne kiekvienai ligai gydyti. Mes negalime kalbėti apie priklausomybių ligų gydymą remdamiesi placebo efektu. Kodavimas veikia kaip placebas. Šiuo atveju mes turime ir medikamentinį gydymą“, –kalbėjo A. Širinskienė.

Siųskite savo istorijas

Turėjote problemų su alkoholio vartojimu, o gal jums artimas žmogus buvo įnikęs į alkoholizmo liūną? Kaip sprendėte problemą? Ar „kodavimas“ padeda, ar jis tik sukelia placebo efektą? Pasidalinkite savo istorija ir kontaktais specialistų, kurie padėjo įveikti ar bent suvaldyti ligą, el. p. sveikata@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (352)