Mokslininkų teigimu, estrogeno kiekio organizme svyravimai turi įtakos plaučiams bei kitoms su kvėpavimu susijusiomis fiziologinėmis reakcijomis. Kol kas lieka neaišku, ar naujausio tyrimo rezultatai padės rasti veiksmingesnį būdą, kaip padėti astma sergančioms moterims.

Moters ciklas yra labai svarbus dėl visų jo metu vykstančių fiziologinių pokyčių, teigia Klivlendo klinikos daktarė Samar Farha, tirianti astmą ir kitas kvėpavimo takų ligas. Gydytoja naujausiame tyrime nedalyvavo.

„Kai kurios astma sergančios moterys pasakoja, jog prieš pat mėnesines astmos simptomai paaštrėja“, - teigia gydytoja.

Mokslininkai tyrė 4 tūkst. Šiaurės Europoje gyvenančių moterų, nesiskundusių ciklo sutrikimais ir nevartojančių kontraceptinių priemonių.

Moterys atsakė ne tik į klausimus apie savo sveikatą ir gyvenimo būdą, jų taip pat buvo klausta, kada paskutinį kartą joms prasidėjo menstruacijos ir, ar iki jų likus trims dienoms, jos jautė kokių nors kvėpavimo sutrikimų.

Iš jų astma buvo diagnozuota tik 8 proc. Nuo 2 iki 6 proc. moterų sakė, jog prieš menstruacijos jas dažniau vargino kosulys, dusulys ir švokštimas.

Ferencas Macsali iš Haukelando universitetinės ligoninės Bergene, Norvegijoje, kartu su kolegomis nustatė, jog skaičius moterų, stipriau jutusių astmos simptomus, kinta priklausomai nuo jų ciklo.

Pavyzdžiui, kosulio priepuoliai padažnėdavo iš karto po ovuliacijos. Astmos simptomų intensyvų lemia estrogeno kiekis moters organizme.

Pasibaigus menstruacijoms, astma sergančios moterys rečiau skundėsi tiek kosulio, tiek dusulio priepuoliais. Prasidėjus menstruacijoms, rečiau pasireikšdavo oro trūkumas.

F. Mascali komanda įvardijo tiek astma sergančių, tiek sveikų moterų kvėpavimo takų darbo ypatybes priklausomai nuo moters ciklo.

Kaip būtų galima paaiškinti tokius pokyčius, mokslininkai iki šiol vieningai nesutaria. Estrogenas gali turėti tiesioginės įtakos plaučių veiklai, mano specialistai. Atsparumas insulinui ir organizmo reakcija į uždegimą moters ciklo metu kinta. Manoma, jog nuo jo priklauso ir astmos simptomų intensyvumas.

„Mūsų pastebėtos tendencijos greičiausiai priklauso nuo sudėtingų hormoninių pokyčių organizme. Abejojame, jog vienas vienintelis lytinis hormonas gali paaiškinti, kodėl moters ciklo metu kinta kvėpavimo ligos simptomų intensyvumas“, - teigia mokslininkai.

Astma sergančios moterys „turėtų žinoti, jog nuo ciklo dienos gali priklausyti ir jų savijauta“, - elektroniniame laiške „Reuters“ sakė F. Macsali. Tačiau tikrai ne visos astma sergančios moterys tokius pokyčius patiria.

Nenustatyta, ar moterims, juntančioms, jog tam tikrais ciklo etapais jų savijauta suprastėja, vertėtų baimintis dėl grėsmės jų sveikatai. Tačiau be jokios abejonės apie tai derėtų pasikalbėti su savo gydytoju.

„Galbūt būtų galima pritaikyti individualesnį, konkrečiam asmeniui labiausiai tinkamą gydymą, jį keisti pagal situaciją“, - rekomenduoja S. Farha.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)