Mokslininkai, atlikę eksperimentus su pelėmis, kurios buvo šeriamos daug riebalų turinčiu maistu, nustatė, kad šis vaisius mažino mažo tankio lipoproteinų (MTL), dar vadinamų bloguoju cholesteroliu, kaupimąsi, rašo „The Daily Mail“.

MTL yra ta cholesterolio forma, kuri užkemša kraujagysles ir sukelia širdies ligas.

Mokslininkai iš Jungtinių Valstijų Perdju universiteto taip pat nustatė, kad reguliariai valgant arbūzus, galima kontroliuoti antsvorį, be to, kraujagyslėse mažėja riebalų sankaupų.

Jie mano, kad tokį teigiamą poveikį sveikatai arbūzai turi dėl citrulino – medžiagos, kuri aptinkama arbūzų sultyse.

Ankstesni tyrimai rodė, kad citrulinas tinka širdies ligų prevencijai, nes mažina kraujo spaudimą.

Nors naujausio tyrimo metu reikšmingesnės įtakos kraujo spaudimui nebuvo pastebėta, jis atskleidė, kad arbūzai daro stiprų poveikį kitiems širdies ligų rizikos faktoriams.

Šio tyrimo rezultatai skelbiami Mitybos biochemijos žurnale („Journal of Nutritional Biochemistry“).

Mokslininkai dvi pelių grupes šėrė vienodu daug riebalų turinčiu maistu, bet vieną grupę girdė vandeniu, o kitą – arbūzų sultimis.

Jie kelis mėnesius stebėjo pelių sveikatą, o eksperimento pabaigoje nustatė, kad pelių, girdytų arbūzų sultimis, organizmuose MTL kiekis buvo 50 proc. mažesnis negu pas kitos grupės peles.

Arbūzų sultimis girdytos pelės taip pat buvo vidutiniškai 30 proc. lengvesnės, tačiau kraujo spaudimas abiejose grupėse nesiskyrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)