Jei vaikystėje smarkiai nudegėte saulėje, po kelerių metų galite sulaukti skaudžių padarinių. „The Daily Mail“ rašo apie moterį, kovojusią su odos vėžiu, prasidėjusiu nuo nekaltos pigmentinės dėmės.

Nuo pat mažumės britė turėjo strazdanų – mama dukros neleisdavo į lauką nepatepusi apsauginiu kremu. Vieną dieną moteriai ant veido atsirado dar viena nemaža, pusės centimetro skersmens pigmentinė dėmė. Paprastai tokios dėmės nepavojingos, tačiau byloja apie tai, kad žmogus per daug laiko praleidžia saulėje. Moteriai gydytojai patarė pigmentinę dėmę pašalinti, taip ir buvo padaryta. Tačiau po aštuonerių metų toje pačioje vietoje dėmė ir vėl atsirado.

Dermatogolo Nicko Loe‘o atlikta apžiūra ir biopsija į iškilusius klausimus neatsakė. Dėmę vėl nuspręsta pašalinti. Tačiau jį vėl atsirado toje pačioje vietoje, šį kartą dėmės kraštai buvo netaisyklingi. Tyrimai buvo iškalbingi – dėmė virto melanoma.

Yra keli odos vėžio tipai. Kiekvienas išsivysto iš skirtingų epidermio (viršutinio odos sluoksnio) ląstelių. Dauguma atveju susergama nemelanominiu vėžiu, kuris susiformuoja giliausiame epidermio ląstelių sluoksnyje. Toks vėžys gana lengvai išgydomas.

Pavojingiausia – melanoma, vėžys, susiformavęs pigmento ląstelėse. Toks vėžys gali atsirasti ir strazdanose. Tai viena pavojingiausių vėžio formų – pačios pigmentinės dėmės slepiasi gilesniuose odos sluoksniuose, todėl vėžiui daug lengviau prasmukti į organizmą. Miršta kas ketvirtas pacientas, kuriam diagnozuojamas šio tipo vėžys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)