Priemonių yra įvairiausių

Uodai platina daug ligų ir virusų, ypač ten, kur šiltesnis klimatas, bet paprastai mums jie trukdo dirbti ir ilsėtis gamtoje, sako Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistė daktarė Milda Žygutienė: „Į uodų kandimus vieni reaguoja lengviau, kiti – sunkiau, nes skiriasi organizmo reakcija į svetimą baltymą. Besisiurbdama patelė į žaizdelę suleidžia seilių, kuriose yra visko, pavyzdžiui, kraujo krešėjimą mažinančių medžiagų.“

M. Žygutienės teigimu, auksinis patarimas, kaip namus apsaugoti nuo uodų, – langus ir duris (ypač vasarą sodybose, vasarnamiuose) uždengti tinkleliu. „O jei uodų vis dėlto priskrenda, geriausia juos susiurbti dulkių siurbliu, nes jie tupia ant sienų ir lubų. Tai pati nekalčiausia ir ekologiškiausia priemonė. Be to, dabar yra ir lempų, kurios pritraukia skrajūnus ir juos nužudo, kištukų į elektros lizdą. Žmogui neigiamo poveikio šios priemonės neturi, o garuojantis tirpalas arba garus skleidžianti kortelė efektyviai naikina skrajūnus“, – pastebi specialistė.

Tačiau, primena ji, lipniosios juostelės, skirtos musėms gaudyti, su uodais kovoti nepadės: jeigu jau uodas pateko į patalpą, jis ieškos šiltakraujo – to, kurio krauju galėtų pasimaitinti.

Aromaterapeutė Giedrė Veličkienė sako, kad jai geriausia priemonė nuo uodų namuose – elektriniai garintuvai, garinantys eterinius citrinžolių, eukaliptų ar kitus aliejus. Taip pat labai gerai ant palangės ar terasoje pasisodinti kvapiųjų augalų: mėtų, bazilikų, čiobrelių, levandų. Tik reikia nepamiršti juos nuolat sujudinti, kad jie skleistų intensyvesnį kvapą.

G. Veličkienės nuomone, uodus pritraukiančios lempos ir pramoninės žvakės nėra geriausia išeitis, nes jos skleidžia sintetinius kvapus: „Sintetinio kvapo molekulių mūsų organizmas nesugeba apdoroti ir pašalinti, todėl sintetinės medžiagos kaupiasi ir galiausiai kyla alergijos, galvos skausmai. Taigi renkuosi natūralias priemones – kokybiškus eterinius aliejus. Organizmas sugeba apdoroti šias medžiagas, visiškai pašalinti, jos nesikaupia ir nesukelia nepageidaujamų reiškinių.“

Aromaterapeutės pastebėjimu, nors natūralios priemonės tikrai atbaido uodus, kai kam jos nepatinka, nes veikia ne taip ilgai, kaip sintetinės. „Saulėtu ar vėjuotu oru natūralūs purškalai veikia 30–40 min., o paskui apsaugą reikia atnaujinti. Eteriniai aliejai yra lakūs, greitai nugaruoja. O, kalbant apie apsaugą nuo uodų ir kitų vabzdžių, juk ir yra svarbiausia užmaskuoti kūno kvapą“, – sako G. Veličkienė.

O M. Žygutienė priduria, kad mėgstantiems natūralias priemones verta išbandyti gvazdikėlių aliejų ar „kinišką žvaigždutę“.

Kaip pasigaminti natūralių purškalų

Paklausta, kokie eteriniai aliejai veiksmingiausi, G. Veličkienė sako, kad uodams labiausiai nepatinka citrinžolių, arbatmedžio, eukalipto, levandų, bazilikų, rozmarinų eteriniai aliejai. O pasigaminti purškalo, teigia aromaterapeutė, kiekvienas gali ir pats: „Eteriniai aliejai netirpsta vandenyje, todėl reikia skiediklio, tad, jei gaminsite namuose, reikės alkoholinio gėrimo, pvz., degtinės, brendžio. Į buteliuką įpilkite 10 ml (arbatinį šaukštą) alkoholio ir 50 ml paprasto vandens, įlašinkite 25 lašus citrinžolių, 10 lašų arbatmedžio ir 10 lašų levandų eterinių aliejų.“

Šia priemone, kuri tinka ir vaikams, ir suaugusiesiems, nes nė vienas iš trijų eterinių aliejų nekenkia odai, G. Veličkienė siūlo apsipurkšti nuo galvos iki kojų: drabužius, plaukus, batus, odą.

Alergiškiems žmonėms ir net naujagimiams galima naudoti švelniausią – levandų – eterinį aliejų, nes jo kvapas neerzina ir odelė nėra dirginama. „Jei mamos nenori naudoti grynų eterinių aliejų, užtenka porą lašiukų patrinti tarp delnų ir perbraukti vaikučiui plaukus, drabužius. Jei vaikas mažai aprengtas, galima naudoti levandų vandenį. Tai labai nedidelės koncentracijos distiliuotas vanduo su eteriniu aliejumi, todėl jį galima drąsiai purkšti ant odos – jis nedirgina, negraužia ir tinka net naujagimiams“, – pataria G. Veličkienė.

Vis dėlto, priduria, ji, levandų kvapas išsivadėja per 15–20 min., todėl po porą kartų papurkšti reikia 2–3 kartus per valandą.

Niežulį numalšinti nesudėtinga

Kadangi visiškai apsisaugoti nuo uodų įkandimų retai pavyksta, niežulį malšinti G. Veličkienė pataria tuo pačiu levandų eteriniu aliejumi: „Jis yra universalus, jį galima tepti gryną ant odos. Šis aliejus mažina skausmą, niežulį, šiek tiek vėsina, tinka įkandus ne tik uodui, bet ir bitei. Ant įkąstos vietos užlašinkite vieną lašelį, gerai įtrinkite ir per kelias minutes palengvės.“

Jei levandų aliejaus po ranka nėra, M. Žygutienė siūlo naudoti parūgštintą (pvz., citrina) vandenį, svogūno laiškų ar galvutės, alijošiaus sultis, įvairius nuovirus.

Beje, vakarojantiems prie laužo, abi pašnekovės į ugnį pataria įmesti kankorėžių, natūralių smilkalų – kvepiantys dūmai taip pat atbaido vabzdžius.