Pvz., manoma, kad inkstų ligas sukelia apsinuodijimą sukėlusių bakterijų išskiriamas didelis toksinų kiekis, o artritą – neadekvatus imuniteto atsakas į patogenus. Tokių problemų gali atsirasti praėjus kelioms savaitėms po apsinuodijimo. Tiesa, aukštas kraujospūdis atsiras tik po kelerių metų.

Vieni iš labiausiai paplitusių patogenų – bakterija E. coli, salmonelės, kampilobakterijos patenka į organizmą su nepakankamai termiškai apdorotu maistu, t. y. su mėsa, kiaušiniais, pienu. Šios bakterijos gali sukelti net mirtį, tiesa, įprastai žmonės pasveiksta per kelias dienas, bent jau išoriškai.

Mokslininkai padarė išvadą, kad dėl E. coli išsivysto kepenų nepakankamumas ir diabetas, kampilobakterijos kaltos dėl virškinamojo trakto ligų, kampilobakterijos sutrikdo imuninės sistemos veiklą, ir ji ima naikinti nervus, todėl nusilpsta raumenys, gali netgi suparalyžiuoti. Na o salmonelės sukelia artritą.

Kanadoje tūkstančiai žmonių apsinuodijo vandeniu su mėšlo liekanomis. Niekas nenumanė, kokių padarinių turės apsinuodijimas. Po aštuonerių metų apsinuodijimo metu stipriai viduriavę žmonės du kartus dažniau patyrė širdies priepuolių ir insultų, lyginant su žmonėmis, kurie nesiskundė stipriais apsinuodijimo simptomais.

Šioje asmenų grupėje buvo tris kartus didesnė inkstų ligų rizika, taip pat buvo didesnis polinkis į aukštą kraujospūdį. Pažymėtina, kad nestipriai apsinuodijusių žmonių kraujyje buvo patogenų sukeltų darinių. Todėl medikai pataria po apsinuodijimo nuolat stebėti kraujospūdį ir inkstų veiklą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)