Tyrimo autoriai pažymi, kad gauti rezultatai neįrodo priežasties ir padarinio santykio, skelbia foxnews.com.

„Gali būti, kad ateityje vyrų plikimas atliks vaidmenį vertinant prostatos riziką. Be to, gali paskatinti gydytojų ir pacientų dialogą prostatos vėžio prevencijos klausimu“, - teigia vienas iš tyrimo autorių iš Nacionalinio vėžio tyrimų instituto Michaelas Cookas.

Tyrime, kurios rezultatai skelbiami leidinyje „Journal of Clinical Oncology“, dalyvavo beveik 40 tūkst. 55-74 metų vyrų. Dalyviai, kurie buvo tiriami 1993-2001 metais, turėjo atsakyti į klausimus, kiek plaukų ir kurioje galvos srityje neteko sulaukę 45 metų. Paaiškėjo, kad 18 proc. šių vyrų, sulaukę 45 metų, pradėjo skųstis plikimu.

Antrame tyrimo etape – 2006-2008 metais – mokslininkai nustatė, kad daugiau nei tūkstantis eksperimento dalyvių susirgo prostatos vėžiu, o beveik 600 vyrų diagnozuota agresyvi šios onkologinės ligos forma.
Vyrai pirmiausia pradeda plikti viršugalvyje ir smilkinių srityje, pokyčius sukelia vyriški hormonai, teigia mokslų daktaras Charlesas Ryanas ir Kalifornijos universiteto medicinos fakulteto.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad vyrai, pradėję plikti viršugalvyje ir galvos priekyje, turi net 39 proc. didesnę tikimybę susirgti agresyviu prostatos vėžiu (lyginant su neplinkančiais vyrais). Kalbant apie mažiau agresyvias prostatos vėžio formas, plikimo ir ligos rizikos ryšis nenustatytas.

Ch. Ryanas mano, kad gydytojai turėtų atidžiau stebėti plikti pradėjusius vyresnius nei 40 metų vyrus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)