Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) informacinės sistemos duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį skrandžių mažinimui iš PSD fondo išleista beveik 24 mln. litų.

113 pacientų chirurginis gydymas kompensuotas pripažinus, kad nutukimas yra pagrindinė diagnozė. Tai per pusmetį PSDF kainavo 517,4 tūkst. litų, vienam pacientui vidutiniškai teko 3890 litų.

Kur kas daugiau nutukusių pacientų valstybės lėšomis chirurgiškai gydyta didelį svorį pripažinus galima komplikacija dėl gretutinių ligų. Per pirmą šių metų pusmetį tokių atvejų buvo 5 935, gydymui išleista 18, 5 mln. litų, vienam pacientui vidutiniškai teko 3123 PSDF litai.

Prieš operaciją turi numesti svorio

Kaip DELFI informavo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose didžiausią skaičių skrandžio mažinimo operacijų atliekantis profesorius Almantas Maleckas, šiuo metu nuo susitikimo su gydytoju iki operacijos praeina maždaug 1 mėnuo.

„Bet tai ne laukimas, o pasirengimas operacijai: per tą mėnesį ligoniai turi atlikti tyrimus, numesti svorio“, - sakė profesorius.

Vien Lietuvos sveikatos universiteto ligoninės Kauno klinikose šiemet atlikta apie 140 nutukimo operacijų.

Skrandžiai mažinti 13 tūkst. žmonių

Per praėjusius metus visoje Lietuvoje skrandžio mažinimai Privalomojo sveikatos draudimo lėšomis kompensuoti beveik 13 tūkst. žmonių.

Skrandžio mažinimas valstybės lėšomis finansuojamas tuomet, kai konservatyvus nutukimo gydymas neefektyvus, o paciento KMI viršija 40kg/m2 arba siekia 35kg/m2 ir jis dar serga hipertenzine liga, cukriniu diabetu, poliartritu, deformuojančia osteochondroze, Pikviko sindromu ar turi vaisingumo problemų.

Kaip DELFI informavo Valstybinės ligonių kasos atstovė spaudai Lina Bušinskaitė, šiuo metu iš PSDF biudžeto už minėtas operacijas gydymo įstaigoms mokama 2095,07 lito kai nėra komplikacijų ir gretutinių ligų arba 5374,61 lito, kai yra komplikacijų ir gretutinių ligų.

2012 metais PSDF lėšomis finansuotos 449 skrandžio mažinimo operacijos pacientams, kurių pagrindinė diagnozė buvo nutukimas, tam išleista 1, 3 mln. litų. Kur kas daugiau pacientų valstybės lėšomis taip gydytų dėl nutukimo ir gretutinių ligų. Per praėjusius metus tokių atvejų buvo 12 406, operacijoms išleista 38 mln. litų.

Eiles administruoja pačios įstaigos

Valstybinės ligonių kasos specialistai prognozuoja, kad chirurginio nutukimo gydymo poreikis Lietuvoje augs dėl gyventojų mažo fizinio judrumo ir netaisyklingos mitybos.

„Operacijos  planinės, tad pacientams ir dabar jų tenka palaukti. Eiles administruoja pačios gydymo įstaigos“, - teigė VLK specialistai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (249)