Vienas iš apdovanotų medikų – Santaros klinikų I-ojo reanimacijos skyriaus vedėjas Gintautas Kėkštas. Gydytojas sakė, kad pati sudėtingiausia buvo pandemijos pradžia.

„Buvo daug nerimo, daug nežinios. Kadangi galvojome juos iš pradžių izoliuoti viename korpuse, tai nepavyko, teko keltis į ligoninę. <...> Darbo buvo tikrai daug, nes buvo daug sunkių ligonių, didžioji dalis pacientų buvo ventiliuojami, 4 buvo prijungti prie EKMO. Dabar darbo yra mažiau, liko keli ligoniai. Tačiau ateina antra moduliavimo banga, nes atvejų Lietuvoje vis daugėja, pasaulyje taip pat. Atsipalaiduoti negalime, – sakė G. Kėkštas.

– Kas labiausiai pasikeitė – tai darbas su apsaugos priemonėmis. Su kombinezonais, trimis poromis pirštinių, akiniais, visais kitais priedais. Tai buvo iš tiesų sunku, nes sulėtėja visos aplinkos suvokimas. Jei kasdieniame darbe dirbame pasitelkę visus jutiminius organus, tai dabar tokie dalykai tapo neįmanomi, visos procedūros vyksta lėčiau ir tai suteikia daug diskomforto medikams.“

Gydytojo paklausus, ar gavo visus SAM pažadėtus priedus prie algos, G. Kėkštas atsakė: „Taip, gavome. Ir tai tikrai daug prisidėjo prie darnaus darbo. Iš pat pradžių buvo tikrai daug įtampos. Tai, sakykime, tokie priedai tikrai padeda, nes algos medicinoje šiuo metu nėra labai didelės. Gydytojams ir seselėms visada yra pagunda išvažiuoti.“

Apdovanojimą gavusi Nacionalinio vėžio instituto (NVI) Chemoterapijos skyriaus vedėja Birutė Brasiūnienė sakė, kad tai buvo maloni ir netikėta staigmena.

„Atstovauju Nacionalinį vėžio institutą ir mūsų specifika koronaviruso pandemijos metu buvo tikrai ypatinga. Galbūt nedirbome pirmose fronto linijose, bet mums reikėjo onkologinį ligonį apsaugoti nuo infekcijos ir turėjome tęsti gydymą. Tai į klausimą, ką reiškia šis apdovanojimas, atsakyčiau, kad tai reiškia mūsų personalo, viso skyriaus įvertinimą, kad pavyko iki šiol mūsų įstaigoje nei vieno paciento neturėti užsikrėtusiu COVID-19. Manau, tai didžiulis įvertinimas“, – kalbėjo B. Brasiūnienė.

Aurelijus Veryga

Gydytojos paklausus, ar gavo SAM žadėtus piniginius priedus, B. Brasiūnienė atsakė, kad: „Mes, visas Nacionalinis vėžio institutas, visi gavome tai, kas buvo oficialiai skelbta Sveikatos apsaugos ministerijos“.

Santaros klinikų Endokrinologijos skyriaus vyresnioji slaugytoja Violeta Senavaitienė, kuri pati pasisiūlė dirbti su COVID-19 pacientais, sako, kad šis laikotarpis buvo itin intensyvus, o nerimą kėlė ir nežinomybė, koks bus ligonių antplūdis.

Be to, pasak pašnekovės, pacientams reikėjo ne tik gydymo, tačiau ir psichologinės pagalbos, kurią tekdavo suteikti slaugytojoms.

„Tekdavo ir pasikalbėti, palaikyti juos, papasakoti, kas tai per liga ir kas jų laukia. Padėti paskambinti artimiesiems, pabūti tarpininke. <...> Nerimo buvo. Nors ir turėjome visas apsaugas, bet viduje jautėmės šiek tiek sunerimę. Su tėvais nuo kovo mėnesio pradžios susitikome tik visai neseniai“, – sakė V. Senavaitienė.

Pasak V. Senavaitienės, visi priedai prie algos buvo gauti.

Ragina gydymo įstaigas greičiau išmokėti priedus

Dėl šių medalių, paties ministro A. Verygos sukurtų specialiai medikams, kurie kovojo su su koronavirusu, visuomenėje buvo kilę daug diskusijų.

„Turime apdovanojimus, kuriuos teikdavome medikų dienos proga, bet jie yra šiek tiek su kitokiu tikslu, tokio specifinio ženklo, skirto paminėti COVID-19, nebuvo. Dėl to kilo mintis nupiešti, padaryti, kad būtų susiję su specialia apdovanojimų proga“, – sakė A. Veryga.

„Žinoma, nėra tikslas dirbti dėl apdovanojimų. Tačiau gyvenime įvyksta daug dalykų ir jie būna susiję su įvairiais simboliais. Pavyzdžiui, aš turiu namuose daug Sąjūdžio ženkliukų. Ir tie simboliai padeda prisiminti. Ir šitie apdovanojimai skirti tam, kad pagerbtume jus ir kad jūs šio laiko nepamirštumėte“, – sakė SAM vadovas.

Kurie darbuotojai gaus priedus prie atlyginimo už darbą pandemijos metu, sprendžia pati gydymo įstaiga.

Tačiau kai kurių medikų teigimu, žadėtų priedų vis dar nematyti.

„Sprendimai dėl priedų, dėl atlyginimų padidinimo yra priimti daug anksčiau nei apdovanojimai pradėti dalinti. Aišku, kiekviena institucija skirtingai tvarkosi ir visokių istorijų girdime. Tikrai stebime situaciją, turime monitoringo grupę ir raginame tuos priedus, kurie yra skirti, juos ir atiduoti medikams“, – kalbėjo SAM vadovas.

Daugėjant koronaviruso atvejų grįšime prie kaukių

Trečiadienį buvo patvirtinta 10 naujų koronaviruso atvejų Lietuvoje. Tačiau A. Veryga sakė, kad kol kas neketinama sugrąžinti privalomo apsauginių veido kaukių dėvėjimo.

„Bet, jeigu matysime, kad atvejų skaičius augs taip, kaip auga kai kuriose pasaulio valstybėse, kaukės gali būti viena iš pirmųjų priemonių, kuri grįš“, – sakė A. Veryga.

Kaip apdovanojimuose sakė ministras, per paskutinius keletą mėnesių išgyvenome tiek, kiek kiti neišgyvena per visą gyvenimą, tačiau tikriausiai tai dar ne pabaiga.

„Tempas buvo toks, kad sunku net įsivaizduoti. <...> Lyg ir nebuvo pavasario, nes buvo sudėtinga orientuotis, kada rytas, o kada vakaras ar savaitgalis. Vis dėlto dar sunku džiaugtis, skaičiai Europoje rodo, kad labiau tikėtina, kad turėsime infekcijos bangų pasikartojimų nei jų neturėsime. Matyt, kad vėl po kiek laiko teks grįžti prie įvairių priemonių“, – sakė A. Veryga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (377)