RSC pranešime rašoma, kad centras, siekdamas užtikrinti Lietuvos gyventojų ir aplinkos radiacinę saugą nuo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio, periodiškai atlieka sendaikčių, kurių sudėtyje yra radioaktyviųjų medžiagų, tyrimus bei renka informaciją apie tokių daiktų paplitimą turgavietėse. RSC specialistai nuolatos lankosi sendaikčių turguose bei antikvariatuose, kuriuose matuoja parduodamų daiktų skleidžiamą dozės galią, prekiautojams ir pirkėjams dalina lankstinukus bei pasakoja apie sendaikčiuose anksčiau naudotas radioaktyviąsias medžiagas ir jų įtaką žmogaus organizmui.

Dažniausiai jonizuojančiąją spinduliuotę skleidžia senoviniai laikrodžiai ir kompasai, kurių skalės ir rodyklės yra padengtos radioaktyviosiomis medžiagomis dėl jų savybės švytėti tamsoje.

Prekiautojai sendaikčiais, nors ir žino, kad įvairiuose daiktuose gali būti radioaktyviųjų medžiagų, ar patys savo turima dozimetrine įranga yra patikrinę prekes, dažnai nustemba, kai RSC specialistai atkreipia dėmesį į vieną ar kitą daiktą, kuris skleidžia gamtinį foną
viršijančią jonizuojančiąją spinduliuotę. Paprastai prie tokių daiktų paviršiaus išmatuojama dozės galia yra apie 1,5 mikroSv/val., o tai keliolika kartų viršija gamtinį jonizuojančiosios spinduliuotės foną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)