Remiantis Johns Hopkins universiteto duomenimis, kovo 18-ąją JAV buvo daugiau nei 6 tūkst. patvirtintų koronaviruso atvejų. Valstijose nuo naujojo koronaviruso jau mirė 100 žmonių, – skelbia oficialūs duomenys. Daugiausia aukų virusas nusinešė šiaurės vakaruose esančioje Vašingtono valstijoje – čia mirė 50 žmonių. Niujorke patvirtinta 12 aukų, Kalifornijoje – 11.

Pandemijos mastas neaiškus

Tačiau dėl lėto testavimo pradžios neįmanoma tiksliai nustatyti, koks iš tikrųjų yra pandemijos mastas JAV.

2020 sausio mėn. 30 d. JAV sveikatos apsaugos pareigūnai paskelbė apie pirmąjį atvejį, kuomet Kinijoje nebuvęs žmogus užsikrėtė naujuoju koronavirusu nuo kito žmogaus šalyje. Virusu vyras užsikrėtė nuo Kinijoje buvusios žmonos.

Aišku viena, atvejų daugėja, panašiai kaip Italijos teritorijoje. „Žiūrint į prognozes, yra visi šansai, kad galime tapti antra Italija“, – „Fox News“ televizijos kanalui sakė JAV vyriausiasis gydytojas Jerome'as Adamsas.

Sveikatos priežiūros profesionalai žvelgdami į bauginančią ateitį, kuri galimai susiklostys už Atlanto, nerimauja, kad naujasis koronavirusas, ypač pavojingas vyresnio amžiaus ir sveikatos sutrikimų turintiems žmonėms, gali tiesiog užlaužti nepasiruošusią Amerikos sveikatos apsaugos sistemą.

Kol valstybės tarnautojai ir įmonės stengiasi socialiai atsiriboti ir šitaip lėtinti viruso plitimą, ligoninės darbuotojai išreiškė susirūpinimą, kad gydymo įstaigos gali pritrūkti specializuotos įrangos: ventiliavimo aparatų, ligoninių lovų, kaukių ir kt.

Ruošiamasi blogiausiam scenarijui. Amerikos ligoninių asociacija (ALA) prognozuoja, kad per ateinančius porą mėnesių JAV gali būti 96 milijonai koronaviruso atvejų: 1,9 milijono paguldyta į intensyviosios terapijos skyrių, 4,8 milijonai hospitalizuoti ir 480 tūkst. mirčių susijusių su virusu.

Nėra pasirengę tokio lygio epidemijai

„Mes nesame pasirengę tokiam sveikatos priežiūros sistemos antpuoliui“, – dienraščiui „Time“ sakė Kolumbijos universiteto Nacionalinio pasirengimo nelaimėms centro direktorius Irwinas Redleneris.

Pavyzdžiui, I. Redleneris apskaičiavo, kad šalyje yra 95 tūkst. intensyvios terapijos lovų, tačiau, jo manymu, net ir esant nedideliam koronaviruso atvejų dažniui, jų gali prireikti dvigubai daugiau.

I. Redleneris įsitikinęs, jog JAV pritrūks ventiliavimo aparatų. Prietaisų, kurie bus ypač svarbūs kovojant su koronavirusu. 2010-aisiais JAV ligoninėse veikė apie 62 tūkst. ventiliavimo aparatų.

D. Trumpo administracija pamažu pradėjo viešai pripažinti ligoninės ir medicinos personalo padėties sunkumą. JAV Sveikatos ir žmogaus paslaugų sekretorius Aleksas Azaras taip pat pripažino, kad pandemija gali viršyti sveikatos priežiūros sistemos pajėgumus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)