Į reanimaciją jie buvo atvežti iš Kabelių užkardos, kur su tėvais kirto sieną. Migrantai pareigūnams tvirtino, kad, prieš patenkant į Lietuvą, juos lydėję asmenys vaikams davė tablečių, kad šie būtų ramesni. Paaiškėjo, kad vaikai gavo psichotropinių vaistų.

„Yra antidepresantai ir yra narkotinės medžiagos, – „LNK žinioms“ sakė gydytojas Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas gydytojas Dmitrijus Kačiurinas, patikslinęs, kad tokie vaistai skiriami depresijai gydyti, bet galbūt gali būti skirti ir svaigintis.

Alytaus ligoninės medikams jau teko padėti per 20-čiai svetimšalių. Nusiskundimų būta visokių: vieni skundėsi kojų, kiti – pilvo, galvos skausmais. Ne juokais visus išgąsdino ir niežų protrūkis aerodromo patalpose, kur įkurdinta 70 migrantų.

„Tiesiog teko viską greitai dezinfekuoti. Žinoma, jiems buvo nupirkti vaistai nuo niežų, suorganizuota, kad jie visi išsimaudytų, nusipraustų. Tada paimti drabužiai: kai kas utilizuota, kai kas dezinfekuota, pakeistos visos patalynės“, – prisiminė Alytaus mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė.

Švenčionių rajone esančioje Pavoverės pasienio užkardoje – 20 nelegalių migrantų. Vien praėjusią savaitę čia net tris kartus buvo kviečiama greitosios brigada, o sunegalavę nelegalai išvežti į Santaros klinikas.

„Neteisėti migrantai skundėsi dėl kojų skausmų. Atvažiavo mūsų medikų brigada, apžiūrėjo, pasakė, kad reikia gabenti į Santaros klinikas.

Po to, po kelių valandų taip pat moteris skundėsi pilvo skausmais“, – vardijo Pavoverės pasienio užkardos vadas Sergejus Golosujevas.

Pasienio savivaldybių merai sunerimę: neaišku, kaip ir kas turėtų rūpintis susirgusiais svetimšaliais.

„Nelegalūs migrantai turi tam tikrų sveikatos problemų, kurių netgi mūsų vietinės ligoninės negali suteikti. Pvz., dermatologo paslaugos yra teikiamos tretinio lygio [ligoninėse] arba žmogui, turint tokią licenciją. Mes tokių paslaugų neturime, o poreikį jau turime“, – pastebėjo Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

Ričardas Malinauskas

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pripažįsta, kad situacija – sudėtinga, tačiau tikina procesus valdanti. Rūpintis sergančiais nelegaliais migrantais pavesta savivaldybėms.

Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė patikino: „Savivaldybėms pavesta užtikrinti pirminio ir antrinio lygio sveikatos priežiūrą, suteikti skubią pagalbą ir moterims, prasidėjus gimdymui, esant tretinių paslaugų poreikiui, užtikrinamas laiku suorganizuotas vežimas“.

Jurgita Grebenkovienė

Alytaus ligoninė kol kas susitvarko su iššūkiais, bet, kaip bus toliau, nežino.

„Nėra galimybės taip atskirti srautus. Šiuo metu jie atskirti tik infekcijos kontrolės požiūriu, o atskirti dar vieną kažkokį migrantų srautą tikrai neturime galimybės. Manau, kad tie srautai liktų tie patys, užtikrinant infekcijos kontrolę“, – kalbėjo D. Kačiurinas.

Alytiškiai nerimauja, kad, gydant migrantus, vietiniams bus dar sunkiau patekti pas medikus.

Vienintelis Švenčionių rajonas, kuriame jau seniai veikia užsieniečių registracijos centras, sako turintis patirties, kaip elgtis su medikų pagalbos prašančiais.

Jiems pagalba teikiama rajono arba Vilniaus ligoninėse. Žadama tik stiprinti į ligonines vežamų migrantų apsaugą.

„Pagal dabartinį galiojantį statusą visi asmenys privalo būti konvojuojami. Šiandien tas paslaugas užtikrina arba Užsieniečių registracijos centro pareigūnai, arba Sienos apsaugos tarnybos pareigūnai. Dabar bus pasitelkti ir policijos pareigūnai, kurie tą konvojavimą atliks“, – teigė Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius.

Rimantas Klipčius

Nelegalių migrantų medicinos paslaugas apmoka Lietuvos valstybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (239)