Kaip portalui „Delfi“ pasakojo Alytaus ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas, pacientui lankant šeimos narę, medikės atėjo į palatą atlikti būtinos gydymo procedūros.

Lankytojui buvo paaiškinta, kad jis atvykęs ne laiku ir paprašyta išeiti iš palatos, palaukti už durų. Kai neragavo į prašymus, personalas pakvietė skyriaus vedėją. Į tai žmogus sureagavo audringai.

„Jis elgėsi agresyvokai, paleido negražių žodžių laviną personalo atžvilgiu, sudavė vienai iš gydytojų, pastūmė jos kolegę“, – įvykio aplinkybes komentavo ligoninės direktorius.

Vėliau ligoninėje siautėjęs žmogus pasišalino.

Paklaustas, kaip jaučiasi nukentėjusioji medikė, A. Vasiliauskas sakė, kad nors fizinė žala nėra labai didelė, bet ji yra moraliai sukrėsta.

Pasak direktoriaus, medikai kone kasdien susiduria su agresija, daugiausiai – žodine.

„Dažnai susiduriama su negražių žodžių lavina, nepagrįstais reikalavimais“, – sakė „Delfi“ pašnekovas, pridūręs, kad dažniausiai agresyviai elgiasi ne pacientai, bet juos lydintys asmenys.

Smurto atvejį Alytaus S. Kudirkos ligoninėje tiria policija.

Portalas „Delfi“ primena, kad pastaruoju metu ne kartą nuskambėjo pranešimai apie smurtą prieš medikus. Vienas naujausių atvejų buvo smurtas prieš Kėdainių ligoninės medikę.

Naujametę naktį Kėdainių ligoninės priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje siautėjęs neblaivus asmuo išplūdo personalą ir ant grindų nubloškė gydytoją. Visa tai buvo nufilmuota ir įkelta į socialinius tinklus. Asmuo bus teisiamas už viešosios tvarkos pažeidimą.

Vienas žiauresnių smurto atvejų buvo Vilniuje, kai pernai lapkritį ankstyvą rytą atvykus padėti gulinčiam žmogui, GMP vairuotojas buvo žiauriai sumuštas paties paciento.

Kaip portalui „Delfi“ pasakojo Vilniaus GMP išvažiuojamųjų brigadų tarnybos vadovas Igoris Lukaševas, atvykusiems medikams gulinčio paciento pažadinti nepavyko, todėl jis buvo nuneštas į automobilį. Nuo to ir prasidėjo visa nesėkmingų įvykių grandinė.

Greitoji medicinos pagalba

„Automobilyje atsipeikėjo, pradėjo priešintis, veržtis. Kadangi tai pacientas, juk vis tiek reikia apžiūrėti – vairuotojas išėjo iš paskos, kad paprašytų, jog palauktų. Pacientas nustūmė vairuotoją, jis labai susitrenkė galvą, trumpam prarado sąmonę.

Tada jis vairuotoją pradėjo spardyti kojomis. Turime nuotrauką, kur galva ištinusi smarkiai, buvo labai stiprūs sužeidimai. Kita mūsų brigada vairuotoją iškart nuvežė į Lazdynų ligoninę, po apžiūros jis buvo pervežtas į Žalgirio kliniką, nes nustatytas skruostikaulio skilimas. Šiuo metu jis nedarbingas, todėl nenorime iškart eiti apklausti. Medikė, kuri buvo su juo kartu, parašė pirminį pranešimą“, – apie skaudų įvykį pasakojo I. Lukaševas. Plačiau apie tai galite paskaityti čia.

Vasario 7 d., su medikų organizacijomis susitikęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys aptarė medikų saugumo klausimus. Susitikimo metu medikų atstovai ministrui įteikė pasiūlymus, kokiomis priemonėmis būtų galima užtikrinti sveikatos darbuotojų saugumą, apsaugant juos nuo fizinio ir psichologinio smurto. Sutarta tęsti bendradarbiavimą, ieškant geriausių sprendimų kovoje prieš smurtaujančius asmenis.

Arūnas Dulkys

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), atlikusi teisės aktų analizę ir ją pristačiusi Seimo sveikatos reikalų komiteto posėdyje, pabrėžė, kad yra reikalingi įstatymų pakeitimai, kuriais būtų geriau apsaugomi sveikatos priežiūros specialistai. Anot ministro patarėjos Eglės Butkevičienės, Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas turi būti papildytas galimybe atsisakyti teikti pacientui paslaugą tada, kai jis kelia grėsmę ne tik sau ar kitiems pacientams, bet ir sveikatos priežiūros specialistui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)