Norėdami patikrinti savo hipotezės efektyvumą, mokslininkai išvedė specialią pelių rūšį, kurių organizme stigo C-epsilon proteinkinazės fermento. Per keturias savaites minėtosios pelės, lyginant su paprastomis pelėmis, gėrė mažiau joms duodamo vandens su nikotinu. Jos taip pat rečiau ėjo į narvelį, kur joms buvo duodamas nikotinas. Tuo tarpu paprastos pelės jautė vis didesnį nikotino poreikį.

Tyrimas buvo atliekamas JAV Kalifornijos universitete. Paprastų pelių, kaip ir žmonių, organizme nikotinas jungiasi prie tam tikros rūšies nikotino receptorių, esančių dopamino neuronuose. Galiausiai dopaminas patenka į smegenis, kur sukelia džiaugsmo ir pasitenkinimo jausmą. Gyvūnai, kurių organizme nėra C-epsilon proteinkinazės fermento, neturi ir nikotino receptorių.

Šio tyrimo rezultatai pagrindžia anksčiau atlikto eksperimento išvadas – tuomet paaiškėjo, jog šio enzimo neturinčios pelės geria mažiau alkoholio nei paprastos pelės.

Tai reiškia, kad genetiškai modifikuotos pelės, gavusios alkoholio ir nikotino, nepatiria pasitenkinimo, kuris ir sukelia priklausomybę. Minėtasis enzimas reguliuoja sistemą, į kurios sudėtį įeina nikotino receptoriai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją