Anot šio instituto specialistų, naujasis vaistas turėtų būti skiriamas tris alaus bokalus per vakarą išgeriantiems vyrams ar dvi taures vyno per vakarą išgeriančioms moterims.

Skaičiuojama, kad 750 tūkst. Jungtinėje Karalystėje (JK) gyvenančių asmenų, kuriems bus siūlomas gydymas naujuoju vaistu, nepasireiškia jokių su alkoholinių gėrimų vartojimu susijusių simptomų, rašo „The Telegraph“. 

Planuojama, kad bendrosios praktikos gydytojai aktyviai klausinės savo pacientų apie alkoholio vartojimą net ir tais atvejais, kai šie lankysis pas gydytoją dėl kitų su alkoholio vartojimu nesusijusių problemų, pavyzdžiui, žemo kraujospūdžio, problemų su miegu, diabeto ir aukšto kraujospūdžio.

Pacientui bus siūloma išgerti tabletę pajautus poreikį išgerti daugiau nei vieną taurę ar bokalą alkoholinio gėrimo.

Prognozuojama, kad ši 288 mln. svarų (1,27 mlrd. litų) per metus kainuosianti programa per penkerius metus padės išgelbėti 1 854 asmenų gyvybes ir tokiu būdu bus užkirstas kelias 43 074 su alkoholio vartojimu susijusių ligų bei sužeidimų atvejams.

JK Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) kartu su vietos valdžios institucijomis įgaliota pradėti šio finansavimo skyrimą per artimiausius tris mėnesius.

Profesorius Markas Bellisas iš NHS įsitikinęs, kad yra palyginti paprastų alternatyvų, galinčių sumažinti alkoholio vartojimą, nesigriebiant medikamentinio gydymo, pavyzdžiui, alkoholinių gėrimų reklamos mažinimas ir minimalios alkoholinių gėrimų kainos nustatymas.

„Tai padidins NHS tenkančią apkrovą, nors yra alternatyvų, galinčių sumažinti sveikatos priežiūros sistemai tenkančią apkrovą, tokiu būdu sumažinant alkoholio vartojimą“, - įsitikinęs jis.
„Egzistuoja daugybė būdų, nereikalaujančių vaistų skyrimo ir nesukuriančių papildomo spaudimo NHS, tačiau vis dėlto galinčių sumažinti žalingą alkoholinių gėrimų vartojimo poveikį“, - mano M. Bellisas.

„Privalome labai atsakingai pagalvoti, kaip galėtume tinkamai išnaudoti turimus resursus, juk alkoholinių gėrimų reklamos sumažinimas ir minimalios alkoholinių gėrimų kainos nustatymas galėtų padėti gana paprastai sumažinti suvartojamo alkoholio kiekį.“

M. Bellisas pridūrė, kad nalmefeno poveikis mažinant suvartojamo alkoholio kiekį tik šiek tiek didesnis, lyginant su psichologinės pagalbos poveikiu bėdų su alkoholio vartojimu turintiems asmenims. Be to, anot M. Belliso, gydantis vaistais visada galimas šalutinis vaisto poveikis. Taip pat kol kas nėra žinoma, ar šis teigiamas gydymo naujuoju vaistu poveikis yra ilgalaikis.

„Tai, kad su alkoholio vartojimu susijusios problemos plačiai paplitusios visuomenėje, yra faktas, todėl būtina nustatyti minimalią alkoholinių gėrimų kainą ir apriboti alkoholio reklamą“, - sakė Niamh‘as Fitzgeraldas iš Sterlingo universiteto Socialinės rinkodaros instituto (Institute for Social Marketing). 

„Būtų negerai, jei dėl nalmefeno prieinamumo būtų manoma, kad į tokią plačiai paplitusią problemą yra reaguojama deramai, nesiimant daug efektyvesnių ir ne tiek daug kainuojančių alkoholio vartojimo mažinimo priemonių.“

Kiti ekspertai savo ruožtu teigiamai įvertino naują kovai su alkoholizmu skirta priemonę.
„Žmonių, kurie atsiduria pavojoje dėl alkoholio vartojimo, yra tikrai daug. Kai kurie iš jų dar nesusiduria su socialinėmis problemomis, todėl sėkmingai gyvena tol, kol jiems pagaliau diagnozuojama kokia nors su alkoholio vartojimu susijusi liga, pavyzdžiui, aukštas kraujospūdis, vėžys ar kepenų liga. Kiti netenka aplinkinių paramos ir pradeda gyventi stereotipinį alkoholiko gyvenimą“, - įsitikinęs „The British Liver Trust“ vykdomasis direktorius Andrew Langfordas.

„Suvartojamo alkoholio kiekio mažinimas gali užkirsti kelią socialinės ir fizinės žalos didėjimui“, - įsitikinęs jis.

Konsultuojantis psichiatras ir garbės profesorius iš Queen Margaret universiteto Edinburgo ligoninės Jonathanas Chickas mano, kad sprendimas rekomenduoti pacientams vartoti nalmefeną yra svarbus.
„Daugelio priklausomų nuo alkoholio asmenų atveju, abstinencija – tai pageidautinas ir optimalus tikslas, o nalmefenas – tai tinkama alternatyva, padedanti žmonėms sumažinti alkoholio vartojimą iki nepavojingo kiekio tais atvejais, kai jie yra nepasirengę a nejaučia medicininio poreikio visiškai atsisakyti alkoholinių gėrimų vartojimo. Šio vaisto vartojimas gali padėti tiems nuo alkoholio priklausomiems pacientams, kurie šiuo metu negauna jokios pagalbos“, - patikino J. Chickas.
Profesorė Carole Longson iš Nice sveikatos technologijų vertinimo centro (The Nice Health Technologių Evaluation Centre) įsitikinusi, kad priklausomybė nuo alkoholio – tai didelė daugybės žmonių problema.

„Mes džiaugiamės galėdami rekomenduoti nalmefeną, padėsiantį kovoti su priklausomybe nuo alkoholio“, - sakė ji.

„Gydymas, kartu su psichologine pagalba vartojant ir nalmefeną, yra efektyvesnis nei vien psichologinė pagalba“ – pridūrė C. Longson.

„Svarbu, kad egzistuoja daugybė gydymo būdų, prieinamų asmenims, kurie nori atsikratyti priklausomybės nuo alkoholio“, - įsitikinusi „Alcohol Concern“ organizacijos vadovė Jackie Ballard.
„Nalmefenas – tai naudingas gydytojų turimų priemonių papildymas, o naudojat šį vaistą kartu su kitais gydymo metodais galima susidoroti su žalingomis nesaikingo alkoholio vartojimo pasekmėmis.“

Šis vaistas veikia smegenis, sumažindamas poreikį išgerti daugiau nei vieną gėrimą.
Tai vienintelis licencijuotas vaistas, padedantis sumažinti alkoholio vartojimą, nenutraukiant vartojimo visiškai, todėl problemų su alkoholio vartojimu turintys asmenys vartodami šį vaistą nesijaučia prastai.

Priklausomybė nuo alkoholio diagnozuojama tais atvejais, jei per pastaruosius dvylika mėnesių asmeniui pasireiškė bent trys simptomai iš šios sąrašo:

1) stiprus noras išgerti;
2) problemos kontroliuojant alkoholio vartojimą;
3) alternatyvių interesų engimas alkoholio naudai;
4) alkoholio vartojimas, nepaisant žalingų pasekmių;
5) alkoholio poveikio toleravimas;
6) simptomų išnykimas;

Atliekant klinikinius tyrimus šis vaistas padėjo problemų turintiems asmenims sumažinti suvartojamo alkoholio kiekį 60 proc. 

Vis dėlto šis suvartojamo alkoholio vartojimo sumažėjimas nėra reikšmingas, lyginant su gydymu teikiant vien psichologinę pagalbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)