Jei dar teisingiau - gali pakeisti net ir save, tačiau prieš tai galvoje reikia „atlikti remontą“. Taip sako jonavietis Gediminas, jau daugiau nei dešimt metų vaikštantis į anoniminių alkoholikų (AA) grupės susirinkimus.

Praėjusią savaitę Jonavos AA atšventė 16 metų gimtadienį – tiek metų Jonavoje veikia ši anoniminius alkoholikus vienijanti grupė. Jos susirinkimuose laukiami visi, kurie turi problemų dėl alkoholio.

***

„Jūs matote mus gatvėse. Mes susitinkame renginiuose. O galbūt aš net esu jūsų viršininkas, nes turiu savo verslą.

Daug mūsų narių važinėja gerais automobiliais. Žvelgdami į mus jūs dažniausiai galvojate, kad mūsų gyvenimas yra puikus, kad mus aplankė sėkmė. Tačiau jūs nežinote, kad mes – anoniminiai alkoholikai“, - sakė jonavietis Gediminas.

Gediminas nėra tikrasis šio vyro vardas. Viena iš taisyklių – jie savo asmenybės viešai nenurodo.

Nors AA veikla Lietuvoje tampa vis labiau aiški ir žinoma, tačiau dalis visuomenės dar galvoja, kad šioje grupėje – prasigėrę ir degradavę žmonės.

***

„Mitus reikia griauti. Aš gėriau maždaug devyniolika metų, dabar negeriu jau daugiau nei dešimtmetį. Tada, kai gėriau maniau, kad neturiu valios ir negaliu savęs suvaldyti. Tačiau man palengvėjo, kai atėjau į grupę ir suvokiau, jog tai – liga. Kaip cukrinis diabetas ar sulaužyta koja. O ligos juk gydomos“, - pasakojo Gediminas.

Tiesa, alkoholizmas, skirtingai nei sulaužyta koja, sukelia daugiau socialinių pasekmių. Taip pat, jei žmogus susilaužo koją, ji nelūžta kitiems šeimos nariams.

„O alkoholikas savo bėda užkrečia ir kitus šeimos narius. Jie gyvena ne savo, o jo gyvenimą. Nors džiaugiuosi, kad man pavyko išsaugoti šeimą, tačiau nežinau, ar kada nors už visus tuos metus man atleis sūnus“, - sakė Gediminas.

***

Į AA grupę ateina įvairių žmonių. Vieni savo gyvenimą remontuoti pradeda dar tada, kai nėra praradę namų ir šeimos, kiti čia ateina tiesiai iš šiluminių trasų, kur ir gyvena.

„Būna neįtikėtinų istorijų. Žmogus, pragėręs savo gyvenimą, metęs gerti atsistoja ant kojų, pradeda dirbti ar net sukuria verslą. Tokios istorijos labai įkvepia“, - pasakojo Gediminas.

Alkoholizmas, sako pašnekovas, yra triguba liga – fizinė, dvasinė ir psichinė. Dar ji – neigimo liga: „O kaip kitaip, juk pripažinti, kad tau kažkas negerai galvoje, yra sunku. Bet galvą irgi reikia „remontuoti“.

Nors praėjo jau daugiau nei dešimt metų, kai Gediminas negeria, tačiau pagirių jausmą jis prisimena iki šiol.

„Ir dar – nuolatinį gėdos jausmą prieš žmoną, vaiką, kaimynus, kolegas. Pamenu, buvo atvejis, kai išėjęs pietauti su savo vadovu, namo sugrįžau tik po penkių dienų“.

***

Kodėl Gediminui prireikė net devyniolikos metų tam, kad savo bėdą pripažintų?

„Todėl, kad kartais atrodo lengviau nusižudyti, jei pripažinti, kad turi šią problemą“, - sakė pašnekovas.

Tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje alkoholizmu serga ir nemažai žinomų žmonių, o gėrimo kultūra yra gana iškreipta – žmonės, sako Gediminas, geria labai daug.

„Tačiau kiekvienam suvokimo riba, kad gyvenime reikia kažką keisti, yra skirtinga. Kiekvienas tą pajunta pats. Vienintelė sąlyga norint tapti AA grupės nariu – norėjimas nustoti gerti. Mums neįdomu, ar žmogus vagis, ką jis veikia, kur dirba.

Taip pat nereikia galvoti, kad keli apsilankymai AA grupėje išspręs visas problemas. Aš pats į grupės susirinkimus vaikštau jau dešimt metų. Ir nežinau, kas bus šiandien, kas bus rytoj. Mes vertiname kiekvieną dieną, praleistą be alkoholio“, - kalbėjo Gediminas.

AA grupė Jonavoje renkasi Suaugusiųjų švietimo centre. Susirinkimai vyksta antradieniais ir ketvirtadieniais nuo 18.30 val. ir šeštadieniais bei sekmadieniais nuo 18 val.