Ne visai. Jei turite sausą odą, drėkikliai tikrai padeda aprūpinti odą drėgme ir ją ten „įkalina“, rašo „BBC News“.

Daugumą drėkinamųjų priemonių sudaro riebi medžiaga, turinti savyje vandens.

Prieš daugelį metų drėkikliai būdavo labai riebūs, bet šiais laikais prekyboje galima rasti įvairiausių drėkinimo priemonių ir kremų, kurių sudėtis šiek tiek skiriasi.

Pasak daktarės Swetos Rai iš Didžiosios Britanijos dermatologų asociacijos, svarbiausia rasti tokią priemonę, kuri tinka jūsų odos tipui ir kurią naudodamos jaučiatės gerai.

„Drėkiklio paskirtis yra palaikyti išorinę odos apsaugą, kuri padeda apsisaugoti nuo infekcijų ir pagerina odos būklę“.

„Jei naudojate gerą, jums tinkantį drėkiklį, tuomet jis tikrai padės jūsų odai“, - sakė ji.

Aliejus ar vanduo?

Riebiai odai gydytoja rekomenduoja losjonus, kurių sudėtyje yra daugiau vandens.

Sausai odai ji pataria rinktis tepalus ar kremus, turinčius daugiau aliejų.

S. Rai sako, kad „daugybė žmonių naudoja netinkamus drėkiklius“.

Ji pataria vietoje drėkiklio naudoti kremą nuo saulės, kurio apsaugos faktorius yra 30 – taip jis apsaugos nuo žalingų saulės spindulių ir užtikrins odos drėkinimą.

Ji priduria, kad gerą drėkiklį galima įsigyti ir už nedidelę kainą. Tačiau standartinės drėkinimo priemonės neapsaugo nuo raukšlių ar odos senėjimo.

Tiesa, mokslininkai, 2012 metais tyrę vieną kremą su ingredientais nuo odos senėjimo, nustatė, kad kai kuriems žmonėms jis užlygino raukšleles.

Kūdikystėje kiekvieno iš mūsų oda būna nuostabiai lygi. Paauglystės periodu odos liaukos pradeda gaminti riebalus, o bėgant metams saulė, šaltis ir centrinis šildymas vis labiau sausina odą.

Žiemą oda natūraliai būna sausesnė, o vasarą oda natūraliai išskiria daugiau riebalų. Tačiau daugumą žmonių mažiau ar daugiau sausa oda kankina ištisus metus.

Sausa oda paprastai nebūna medicininė problema, tačiau kreiptis į medikus reikėtų tuomet, jei ji tampa skausminga, jautri, ją pradeda niežėti ar joje atsiranda uždegimo požymių.

Viename Harvardo Medicinos fakulteto straipsnyje pristatomi drėkiklių ingredientai ir paaiškinama, kodėl jie reikalingi sausai odai.

Vanduo įsigeria į odą.

Okliuzyvai (plėvelę sudarančios medžiagos) sulaiko vandenį.

Humektantai pritraukia drėgmę.

Emolientai lygina odą.

Pieno rūgštis didina odos elastingumą.

Straipsnyje pažymima: „Iš esmės niekas negali jums pakenkti. Beveik visos rinkoje esančios drėkinimo priemonės padės sausai odai, ir daugumoje atvejų drėkiklių pasirinkimas priklauso tik nuo subjektyvios patirties“.

Patarimai, kaip išvengti odos sausumo

Išjunkite šildymą – karštas oras paprastai būna sausesnis, negu vėsus.

Prauskitės po šiltu, o ne karštu vandeniu, nes karštas vanduo nuplauna nuo odos riebalines medžiagas, kurios padeda išsaugoti drėgmę.

Naudokite vonios aliejų, paskleistą šiltame vandenyje – tai geras drėkiklis po maudynių.

Naudokite švelnų muilą arba specialius odos prausiklius.

Nešiokite laisvus drabužius, nes aptempti drabužiai trina ir tokiu būdu sausina odą.

Apsaugokite odą šaltu oru – šaltis labai sausina odą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)