Dalyvauti gimdyme namuose niekas iš medikių nepageidavo

„Nežinau, nes man tokia informacija nebuvo suteikta, kad tai akušerė, kuri mums (Lietuvos akušerių asociacijai – DELFI) priklausytų, – paklausta, ar tragiškai pasibaigusiame gimdyme dalyvavusi moteris priklauso Lietuvos akušerių asociacijai, komentavo asociacijos prezidentė V. Staniulevičienė. – Pagal visus duomenis, kuriuos mes esame rinkę, kas nori eiti į namus priimti gimdymo, tokių net nebuvo, neatsirado iš asociacijos narių. Taip pat teigti, kad tai tikrai buvo akušerė, negaliu.“

Lietuvos dulų asociacijos pirmininkė Lina Gabrijolavičienė penktadienį išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigė, kad gimdyme dalyvavusi moteris yra baigusi dulų mokymus, tačiau pati yra akušerė.

„Mūsų žiniomis, ši moteris taip pat yra baigusi akušerijos studijas ir atlikusi akušerės praktiką Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose ir į planuotą gimdymą namuose ji buvo pakviesta kaip pribuvėja (šiuo tradiciniu žodžiu Lietuvoje prisistato į planuotus gimdymus namuose kūdikio priimti vykstančios pagalbininkės). Dulų asociacija pabrėžia, kad ši moteris nėra dulų asociacijos narė ir nederina bei neaptaria savo veiklos su asociacija“, – komentavo L. Gabrijolavičienė.

Gimdymas

Nors Lietuvoje gimdymo namuose tvarka įsigaliojo nuo šių metų pradžios, Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos duomenimis, iki šiol nei viena gydymo įstaiga nesikreipė prašydama suteikti licenciją teikti gimdymo namuose paslaugą.

„Gydymo įstaiga turi turėti licenciją, kuri, jei kažkokios problemos, turi suteikti pagalbą moteriai, moteris turi sudaryti sutartį su ta ligonine, į kurią atvyktų, jeigu būtų reikalinga pagalba“, – sakė akušerė V. Staniulevičienė.

Teoriškai, akušerėms licencijos, suteikiančios teisę gimdymą priimti namuose, gali būti suteikiamos ir individualiai, tačiau Lietuvos akušerių asociacijos prezidentės žiniomis, tuo nėra pasinaudojusi nė viena akušerė. Tą patvirtina ir Sveikatos apsaugos ministerija.

„Licenciją galėtų turėti, jei vykdytų visus pagal Sveikatos apsaugos ministerijos ministro nurodytus reikalavimus tam įstatyme dėl gimdymo priėmimo namuose“, – sako V. Staniulevičienė.

Gimdymas nesaugus

Lietuvos akušerių asociacijos prezidentės paklausus nuomonės apie gimdymus namuose, ji atsako – tai kiekvieno žmogaus pasirinkimo laisvė. „Negali pasakyti, kad nei taip, nei ne, kiekvienas žmogus nusprendžia, kaip jis turi gimdyti savo vaiką, taip jis ir gimdo, – mano akušerė.

– Savaime suprantama, žmogus (gimdyvė – DELFI) prisiima atsakomybę. Kitaip ir negali būti, jei jis nutaria gimdyti namuose, atsisakydamas medikų pagalbos, nes teisinė bazė dar yra nesutvarkyta, legaliai nė vienas medikas negali ateiti, o jei atėjo dula, tai dula priiminėti gimdymo negali pagal savo išsilavinimą ir pagal visus teisinius aktus, ji gali tik bendrauti su gimdyve, stebėti ją, bet šiaip ji turi būti laiku pristatyta į gimdymo skyrių iki gimdymo.“

Lietuvos akušerių ir ginekologų draugijos prezidentė dr. Diana Ramašauskaitė patikslino, kad gydytojas akušeris ginekologas gimdyme dalyvauja tais atvejais, kai jau iš anksto numatomos galimos komplikacijos. Jei jų nėra, gimdymą priima akušeris.

Bet kuriuo atveju, medikai kone vieningai kalba, kad gimdymas namuose – nėra saugus būdas gimdyti netgi tada, kai nėštumas yra mažos rizikos.

„Ligoninėje saugumas yra mūsų, medikų supratimu. Tie, kurie yra matę ir įvairių patologijų, ir normalių gimdymų, ir įvairiausių įvykių, kurie gali atsitikti paskutinę minutę.

Visgi moterys pasiryžta gimdyti namuose. Kokiais motyvais jos tai daro?

„Jos įsivaizduoja, kad joms saugumas tai yra namų aplinka, ne tai, kad būtų medikai šalia, bet kad būtų namų aplinka, būtų kuo mažiau atliekama intervencijų, kad moteris gali vaikščioti. Ji nėra, kaip moterys išsireiškia, „pririšama prie lovos“, nors iš tikro jos nepririšamos prie lovos, tiesiog prie jų aparatai prijungiami, bet šiais laikais stacionarai turi belaidžius daviklius, kurie stebi vaisiaus širdies būklę ir gimdos susitraukimus, taip, kad to pririšimo, jei nėra būtinybės, tai ir nebūna, – komentavo Lietuvos akušerių asociacijos prezidentė V. Staniulevičienė.

– Bet moterys internete prisižiūri to gražaus gimdymo, kuris įvyksta pakankamai greitai, jeigu moteris pirmą kartą normaliai pagimdė be jokių problemų, dažniausiai, jos įsitikinusios, kad ir antrą kartą viskas įvyks be jokių problemų.“ Tačiau taip nebūtinai įvyksta.

Pasak akušerės, gimdyti namuose dažniau pageidauja moterys, kurios renkasi kuo natūralesnį gyvenimo būdą.

„Visuose didžiuosiuose stacionaruose ir mažesniuosiuose stacionaruose yra suteikiama galimybė gimdyti natūraliai, be jokių didesnių įsikišimų, kartais stebint vaisiaus būklę, bet šiaip intervencijų yra atliekama kuo mažiau, jei moteris nesutinka. Niekas per prievarta nėra daroma“, – sakė akušerė.

Reglamentuota, nes tai iki šiol vykdavo

Gimdymas namuose Lietuvoje teisiškai reglamentuojamas, nors kol kas niekam neleidžiama to daryti dėl reikalingų licencijų, o medikai nepaliauja sakyti, kad gimdyti namuose nėra saugu. Kodėl tai buvo reglamentuota?

„Šią sritį buvo nuspręsta reglamentuoti ne šiaip sau. Tai padaryti nuspręsta dėl to, kad nepaisant visko, gimdymai namuose vyko ir vyksta. Tad nustatytos labai aiškios taisyklės, kurių privalu laikytis, kad nekiltų pavojus kūdikiui ir gimdyvei, – komentavo SAM ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

– Tai buvo padaryta ne dėl to, kad kažkas iš SAM vadovybės ar ministerijos žavėtųsi gimdymu namuose ir kitose aplinkose. SAM nėra gimdymų namuose šalininkė ir niekada nebuvo. SAM yra už medicinos ir mokslo pažangą, tad ir gimdyti skatina moteris saugiai – medikų priežiūroje ir gydymo įstaigose.

Lina Bušinskaitė-Šriubėnė

Taigi jokio palaikymo ar žavėjimosi tokiu gimdymu nėra. Reglamentuoti šią sritį buvo būtina, nes tik taip galima užkirsti kelią nelaimėms ir tokiems skaudiems nutikimams kaip įvyko praėjusią savaitę.“
Lietuvoje gimdymas namuose yra licencijuota veikla, o šiuo metu licencijos niekas neturi ir net neprašė. Vadinasi, tai kas įvyko praėjusią savaitę yra nelegali veikla, akcentuoja SAM atstovė.
„Kreipiamės į visuomenę ir būsimuosius tėvelius prašydami suprasti tai, jei šiuo metu nei viena šalies gydymo įstaiga neteikia tokių paslaugų, t. y. nepriima gimdymų namuose ir neturi tam licencijų, vadinasi ten gimdyti ir negalima, nes tai nelegalu ir nesaugu, – sako L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

– Tai reiškia, kad šiuo metu visos būsimos mamos ir tėveliai nedvejodami turi vykti į gydymo įstaigą ir ten sutikti savo mažylį, ateinantį į šį pasaulį, nepaisant to, patinka jiems tai ar ne. Ten bus užtikrinta būtina medicininė priežiūra, suteikta profesionali medikų pagalba mažyliui ir mamai.
Gyvename teisinėje valstybėje, tad ir svarbu daryti tai, kas teisėta. Gimdyti ligonėje yra legalu, o gimdyti namuose šiuo metu negalima, nes nei viena gydymo įstaiga tam neprašė licencijos ir jų neturi. Be to, tik nuolat gimdyvę prižiūrintis gydytojas gali nuspręsti, ar išvis saugu gimdyti namuose. Na, o kol nėra tokių paslaugų teikėjų, šis klausimas išvis neturėtų būti svarstomas ir turi būti vykstama gimdyti į gydymo įstaigą.“

Gimdyvė bandė slėpti tiesą

„Tai skaudus atvejis, galiu tik pasakyti, kad paryčiais atvežta moteris po gimdymo su komplikacijomis, kurias mes tuoj pat sutvarkėme. Iš pat pradžių, tik moterį atvežus, ji neigė, kad ji planingai buvo sugalvojusi gimdyti namuose. Bet tą neigė labai trumpai, nes paskui, kai greitoji neatgaivino naujagimio, suprato, kad nėra prasmės neigti ir papasakojo, kad gimdė vonioje su dulos pagalba, – pasakojo Vilniaus gimdymo namų, į kuriuos atgabenta gimdyvė, direktorė Kornelija Mačiulienė.

Kornelija Mačiulienė

– Mes labai greitai viską sutvarkėme, ką reikėjo, fizinė būklė buvo gera. Paskui pablogėjo psichologinė būklė. Kadangi mes savo ligoninėje turime psichologą, tai jis iš karto ėjo pas ją, ten buvo šeimos narių ir visiems teikė psichologinę pagalbą. Tai užtruko ilgiau nei atstatyti fizinę būklę. Man atrodo, dar ir šiandien su ja dirba psichologas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)