Būtent, arbatą – gėrimą, kuris padeda ir atsipalaiduoti, ir suteikia žvalumo ryte. Leidinyje pateikiamo 9 priežastys, kodėl arbata reikėtų mėgautis kiekvieną dieną.

1. Visų pirma – arbatą užsiplikyti lengviau, nei išsivirti kavos.

Norint tikrai skanios kavos, reikia turėti kavos aparatą, arba bent jau šviežiai sumaltų pupelių. O norint kvapnios arbatos, tereikia verdančio vandens, arbatžolių ir puodelio. Labai paprasta.

2. Žalioji arbata stiprina kaulus.

Tyrimai parodė, kad vyresnio amžiaus žmonėms, kurie kasdien geria žaliąją arbatą, sumažėja osteoporozės sukeltų kaulų lūžių rizika.

3. Nesaldinta juodoji arbata naikina nemalonų burnos kvapą.

Jei jums būdinga chalitozė arba nemalonus kvapas iš burnos, laikas pradėti gerti juodąją arbatą. Čikagos universiteto odontologijos koledžo tyrėjai išsiaiškino, kad juodojoje arbatoje esantys cheminiai junginiai polifenoliai sulėtina bakterijų, kurios sukelia dantų akmenų formavimąsi, veiklą. Polifenoliai taip pat sumažina rūgščių išskyrimą, o tai užkerta kelią periodontitui.

4. Kinijoje arbata yra vienas iš septynių būtiniausių dalykų gyvenime.

Kinų patarlė skelbia, kad žmonės kasdien negali apsieiti be septynių gyvybiškai svarbių dalykų – malkų ugniakurui, ryžių, aliejaus, sojų pastos, druskos, acto ir arbatos.

5. Arbata turi raminantį poveikį.

Kai kurie tyrimai parodė, kad valerijono šaknų arbata gali būti vartojama kaip saugi ir švelni natūrali priemonė, padedanti užmigti ir gerinanti miegą. Vokietijoje atlikto tyrimo metu 202 suaugę dalyviai gėrė valerijono ištrauką arba receptinius nerimą mažinančius vaistus. Abiejų grupių dalyvių miego trukmė vienodai pailgėjo, kokybė pagerėjo, visi jie jautėsi pailsėję.

6. Tai prezidento vertas gėrimas.

JAV prezidentas Barackas Obama dievina arbatą. 2009 m. „2009 New York Times“ paskelbtame straipsnyje rašoma, kad vienas iš pokyčių, B. Obamos įvykdytų Baltuosiuose rūmuose – šaldytuvuose visuomet galima rasti jo mėgstamiausios organinės arbatos.

7. Ji užkerta kelią sezoninėms alergijoms.

Žmonėms, kuriuos kankina sezoninė alergija, rekomenduojama rytą pradėti dilgėlių lapų arbatos puodeliu. Preliminarus tyrimas, kuriame dalyvavo 69 žmonės, parodė, kad sausai užšaldytų dilgėlių lapų arbata šiek tiek sumažina alergijos simptomus.

8. Ekspertų teigimu, kai kuriais atvejais arbatą gerti sveikiau nei vandenį.

Leidinyje „European Journal of Clinical Nutrition“ paskelbtame tyrime teigiama, kad arbata papildo organizmą skysčiais taip pat kaip vanduo, tačiau arbatoje dar gausu ir antioksidantų, todėl ją gerti net sveikiau nei vandenį. „Vanduo iš esmės tik papildo skysčių poreikį, o arbata dar turi ir antioksidantų“, – interviu BBC pareiškė mitybos specialistė dr. Carrie Ruxton.

9. Popietės arbatėlė – viena iš gražiausių tradicijų.

Popietės arbatos tradicija populiari ne tik Didžiojoje Britanijoje. Prie arbatos paprastai patiekiami ir skanūs lengvi sumuštiniai. Ši tradicija gimė 1840 m., kai septintoji Bedfordo kunigaikštienė Anna Maria Stanhope sugalvojo užpildyti ilgą spragą tarp pietų ir vakarienės. O kad neprisivalgytų per daug saldumynų, kurie buvo tiekiami prie arbatos, ji sugalvojo visų pirma tiekti sumuštinius. Taip gimė elegantiški vieno kąsnio užkandžiai – lengvi sumuštinukai su, pvz., agurkais ir kiaušiniu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)