LNK Žinių kalbinti daugiabučio gyventojai pasakojo, kad apie galimai užkrėstą vandenį sužinojo iš žiniasklaidos. Primename, kad pirmieji apie šį legioneliozės atvejį Vilniuje dar praėjusį penktadienį pranešė „Delfi“. Visą istoriją ir interviu su mirusio vyro dukra galite skaityti čia.

„Niekas nebuvo atėjęs, jūs pirmi“, – į klausimą, ar buvo apsilankę specialistai, atsakė vienas iš daugiabučio gyventojų.

Kitas tikino taip pat nežinantis apie legioneliozę šiame name.

„Nežinau, negirdėjau aš tokio dalyko, pas mus viskas tvarkoje. Geriu vandenį, ir alų geriu, ir kompotą“, – sakė kitas gyventojas.

Legionelės

Name gyvenantis vyras patikino, kad vandens valymai aukšta temperatūra tikrai atliekami.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) komentuoja, kad kol kas nelabai yra, ką sakyti, nes iki šiol vandens tyrimai yra atliekami, tad užtikrintai teigti, kad vanduo užterštas bakterijomis, negalima.

„NVSC atliko visus reikalingus veiksmus. Įmonė, atsakinga už vandens tiekimą name, kuriame asmuo gyveno, buvo informuota apie susirgimo legionelioze atvejį nedelsiant, kai NVSC gavo tikslią informaciją apie asmens gyvenamąją vietą. <...> Taip pat atlikti kiti veiksmai – patikrinta vandens tiekėjo dokumentacija vandens tiekimo mazguose, organizuotas vandens ištyrimas, kurį atlieka Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija“, – LNK Žinioms komentare rašė NVSC.

Tačiau, nors įtarimai dėl vandens kokybės yra, namo gyventojai dėl galimų ligų nesibaimina. Vis dėlto vandenį mieliau geria pirktą iš parduotuvės.

Legioneliozė

Kasmet vykdant termošoką, kai temperatūra vamzdynuose pakeliama iki 65 laipsnių, būtina bent 5 minutėms atsukti visus čiaupus, kad tekantis karštas vanduo išnaikintų ten esančias bakterijas.

Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovas profesorius Edvardas Danila pasakojo, kad sunkiausia legioneliozės forma yra plaučių uždegimas.

„Sunkiausia forma yra plaučių uždegimas, kurį sukėlė legionelė. Ji ypatinga tuo, kad gyvena vandenyje. Ir vandenyje gyvendama ji jaučiasi komfortiškai ir dauginasi. Kai patenka į plaučius, sukelia plaučių uždegimą“, – sakė profesorius.

Edvardas Danila

Geriant vandenį užsikrėsti legionelioze beveik neįmanoma. Ja užsikrečiama, kai karšto vandens garai patenka į plaučius. Dažniausiai ligos sunkumas priklauso nuo to, kiek bakterijų pateko į plaučius ir kiek laiko uždelsta iki gydymo pradžios. Jei turima gretutinių ligų, legioneliozė gali baigtis mirtimi.

Visas LNK Žinių reportažas: