Valgyti netinkamų produktų septynetą skelbia shape.com.

 Ryžių trapučiai

Nors dauguma žmonių būtent ryžių trapučius įvardija kaip vieną sveikiausių ir dietai tinkamiausių užkandžių, iš tikrųjų tai tėra mitas. Ryžių trapučių glikeminis indeksas siekia netgi 91 (grynos gliukozės glikeminis indeksas siekia 100). Tai reiškia, jog ryžių trapučiai – angliavandenių šaltinis, kurio suvalgius cukraus kiekis kraujyje ims šokinėti kaip pašėlęs. Tai labai kenkia sveikatai ir tikrai nepadės atsikratyti nepageidaujamų kilogramų.

Neriebus padažas salotoms

Padažas salotoms be riebalų – puikus pavyzdys, kaip sveikas produktas virsta itin nesveiku. Padažas salotoms – puikus acto (padedančio kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje) ir augalinių riebalų (kuriuose gausu naudingų riebalų rūgščių ir antioksidantų) derinys. Tačiau nepagrįsta bet kokių riebalų baimė paskatino maisto gamintojus ieškoti alternatyvų.

Padažas salotoms be riebalų – produktas, kuriame sveiką augalinį aliejų pakeitė cukraus ir kukurūzų sirupas, neištariami konservantai ir kiti maisto gamybos pramonės triukai, sveikatai darantys daugiau žalos nei atnešantys naudos.


Seitanas

Iš Azijos kilęs seitanas (kviečių krakmolas arba gliuteno mėsa, baltyminis produktas, kurį vegetarai ir veganai naudoja kaip mėsos pakaitalą) tikrai nėra sveikas maistas. Specialistai perspėja, jog šis produktas gali paskatinti labai sunkias alergines reakcijas.

Ryklio mėsa

Žuvį valgyti sveika – joje gausu omega-3 riebalų rūgščių. Tačiau ryklio mėsa – išimtis iš taisyklės. Nors ryklio mėsoje omega-3 riebalų rūgščių tiek pat gausu kaip ir tune, joje net tris kartus didesnė gyvsidabrio koncentracija. Dėl tos pačios priežasties patariama vengti ir šiaurinių skiauterėtųjų ešerių. Idealiausias pasirinkimas – lašiša.
Ryklys

Rafinuoti grūdai

Deja, ši taisyklė galioja praktiškai visiems angliavandeniams, kurios galima rasti ant prekybos centro lentynų. Rafinuotų grūdų produktai – pusryčių dribsniai, makaronai ir ryžių produktai. Po tokio apdirbimo juose nebeliko reikiamos ląstelienos, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Kartais maisto gamintojai natūralias medžiagas pakeičia sintetinėmis jų versijomis, bet juk tai ne tas pats.

 Cukrumi gardinti gėrimai

Jeigu reiktų rinktis vieną vienintelį produktą iš šio sąrašo, kurio derėtų atsisakyti, tai būtų cukrumi saldinti gėrimai. Šios tuščios kalorijos tik padeda augti svoriui. Be to, tokie gėrimai mažina gerojo cholesterolio kiekį ir didina trigliceridų kiekį (tai juk du pagrindiniai širdies ligų atsiradimą skatinantys veiksniai). Saldūs gėrimai neleidžia organizmui sparčiai atsigauti po fizinio krūvio ir padidina įvairių lėtinių ligų riziką.

Sėlenos

Sėlenos – luobelės, liekančios sumalus grūdus. Taip, jose gausu vitaminų ir mineralų, nėra riebalų. Tačiau jos beskonės ir sprangios, tad dažniausiai valgomos su riebiu maistu. Toks derinys – tikras peilis kraujagyslėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (301)