Kaip teigia neseniai šešias taisykles norintiems išvengti vėžio The Journal of the American College of Nutrition leidinyje pristatę mokslininkai iš „The Physicians Committee for Responsible Medicine“, augalinės kilmės produktų dieta – tai tinkamas būdas norintiems išvengti vėžio.

Daugiau vaisių ir daržovių, mažiau alkoholio, pieno produktų ir perdirbtų mėsos gaminių gali sumažinti burnos ertmės, plaučių, krūties ir žarnyno vėžio riziką. Ar esate pasirengę laikytis kovai su vėžiu skirtos dietos?

Štai keletas rekomendacijų, padėsiančių šį tikslą įgyvendinti, rašo www.time.com.

1. Norėdami sumažinti riziką susirgti prostatos vėžiu, sumažinkite suvartojamą kiekį arba visiškai atsisakykite pieno produktų. 

Mokslininkai išsiaiškino, kad, 35 gramų pieno kiekvieną dieną suvartojimų baltymų (pusantro puodelio varškės) padidina prostatos vėžio atsiradimo riziką 32 proc., o dvi per dieną suvartojamos stiklinės pieno padidina šios ligos atsiradimo riziką 60 proc.

Atkreipkite dėmesį į tai, kad, kalcio papildų vartojimas prilygsta pieno vartojimui. Daugiau nei 400 miligramus kalcio per dieną suvartojantiems vyrams rizika susirgti prostatos vėžiu padidėja 51 proc.
 
2. Norėdami sumažinti riziką susirgti burnos ertmės, ryklės, gerklų, stemplės, gaubtinės žarnos, tiesiosios žarnos ir krūties vėžiu, sumažinkite suvartojamą kiekį arba visiškai atsisakykite alkoholinių gėrimų.

Mokslininkai išsiaiškino, kad, vienas gėrimas per savaitę padidina burnos ertmės, ryklės, gerklų, stemplės, gaubtinės žarnos, tiesiosios žarnos ir krūties vėžio atsiradimo riziką 24 proc., o du ar trys gėrimai per dieną padidina storosios žarnos vėžio atsiradimo riziką 21 proc.

Atkreipkite dėmesį į tai, kad, alkoholio vartojimas gali tapti vėžio atsiradimo priežastimi, o pavojų kelia visi alkoholiniai gėrimai (vynas, alus ir stiprieji gėrimai).

3. Norėdami sumažinti riziką susirgti gaubtinės žarnos ir tiesiosios žarnos vėžiu, venkite raudonos mėsos ir perdirbtų mėsos produktų vartojimo.

Mokslininkai išsiaiškino, kad, 50 gramų per dieną suvartojamų perdirbtų mėsos produktų (du kumpio gabalėliai ar viena dešrelė) padidina storosios žarnos vėžio atsiradimo riziką 21 proc. 120 gramų per dieną suvartojamos raudonos mėsos (vienas nedidelis kepsnys) padidina storosios žarnos vėžio atsiradimo riziką 28 proc.

Atkreipkite dėmesį į tai, kad, geležis iš gyvulinės kilmės produktų, nitritai, heterocikliniai aminai, per didelis amino rūgščių kiekis raudonoje mėsoje ir perdirbtuose mėsos produktuose skatina vėžinių ląstelių augimą organizme.
 
4. Norėdami sumažinti riziką susirgti storosios žarnos, tiesiosios žarnos, krūties, prostatos, inkstų ir kasos vėžiu, venkite keptos mėsos.

Mokslininkai išsiaiškino, kad keturių rūšių heterocikliniai aminai susiję su storosios žarnos ir teisiosios žarnos vėžio atsiradimo tikimybe. Iš kreatino ir amino rūgščių susidarančių heterociklinių aminų, išsiskiriančių kepant mėsą, kiekis didėja dėl ilgai trunkančio kepimo aukštoje temperatūroje. Vartojant tokius produktus heterocikliniai aminai gali suardyti DNR sintezę.

Atkreipkite dėmesį į tai, kad, be jau išvardintų vėžio rūšių, heterocikliniai aminai taip pat siejami ir su krūties, prostatos, inkstų ir kasos vėžio atsiradimu.
 
5. Norėdami sumažinti riziką susirgti krūties vėžiu, šios ligos recidyvo bei anksčiau nuo krūties vėžio gydytų moterų mirtingumą, vartokite sojos produktus.

Mokslininkai išsiaiškino, kad, Azijos ir Vakarų šalių pateikiami duomenys rodo, kad sojos produktai siejami su vėžio atsiradimo rizikos sumažėjimu. Kiekvieną dieną daugiau nei 11,3 gramus sojų baltymų suvartojančių kinių vėžio atsiradimo rizika sumažėjo 43 proc. lyginant su tomis moterimis, kurios per dieną vartojo tik 1,7 gramų sojos produktų.

Šanchajuje atliktas tyrimas parodė, kad krūties vėžiu sergančios moterys, per dieną suvartojančios 11 gramų sojų baltymo, gali sumažinti recidyvo pavojų apie 30 proc. JAV atliktų tyrimų rezultatai panašūs: didesnis suvartojamo izoflavono kiekis, gaunamas iš sojos produktų, sumažina krūties vėžiu sergančių moterų mirtingumą bei recidyvo tikimybę.

Atkreipkite dėmesį į tai, kad vertėtų rinktis natūralios kilmės sojos produktus: žaliąsias sojų pupeles, fermentuotą sojų pupelių masę ar organišką sojų varškę, o ne sojų baltymą koncentrato miltelių bei tablečių pavidalu.
 
6. Norėdami sumažinti riziką susirgti vėžiu, vartokite daugiau vaisių ir daržovių.

Mokslininkai išsiaiškino, kad vaisiai ir daržovės, ypač žalumynai, padeda sumažinti pavojų susirgti vėžiu. Brokolių, raudonųjų ir paprastųjų kopūstų vartojimas padeda sumažinti riziką susirgti storosios žarnos vėžiu 18 proc. Daug karotino turinčias daržoves – morkas, saldžiąsias bulves – vartojančių moterų rizika susirgti krūties vėžiu sumažėja 19 proc. Daug bet kokių daržovių ir vaisių vartojančių moterų rizika susirgti krūties vėžiu sumažėja 11 proc.

Didelio pomidorų kiekio vartojimas sumažina skrandžio vėžio atsiradimo riziką 27 proc. Česnakai ir svogūnai ženkliai sumažina skrandžio vėžio atsiradimo riziką, o vakariečių taip mėgstamas maistas (daug mėsos ir riebalų bei minimalus vaisių ir daržovių kiekis) šią riziką padvigubina.

Atkreipkite dėmesį į tai, kad dalis sojų pupelėse, žaliojoje arbatoje, ciberžolėse, vynuogėse, pomidoruose ir kituose augalinės kilmės produktuose esančių sudedamųjų dalių gali sureguliuoti apoptozę (natūralų nesveikų ląstelių sunaikinimo procesą), o tai svarbus vėžio prevencijos faktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)