1. Per savaitę apsiribokite dviem ar trimis alkoholio vienetais

Net nedideliais kiekiais vartojamas alkoholis didina krūties vėžio riziką. Dauguma medikų pataria mažinti tiek stiprių, tiek ir silpnesnių alkoholinių gėrimų.
Naujausių tyrimų duomenimis, 70 proc. hormonams jautrių auglių atvejais, alkoholio poveikis buvo akivaizdus.

2. Mažiausiai tris kartus per savaitę sportuokite (dar geriau – dažniau)

Kai sportuojate, stenkitės kad širdies ritmas būtų dažnesnis mažiausiai 20 min. Ilgi pasivaikščiojimai irgi naudingi, bet geriausia vėžio prevencija – aktyvus sportas.

3. Stenkitės nesustorėti, o jei turite antsvorio, imkitės priemonių

Tyrimai rodo, jog antsvoris ar nutukimas (ypač, jei jums jau prasidėjo menopauzė), didina krūties vėžio riziką. 2008 m. Teksaso universitete atliktas tyrimas parodė – antsvorio turinčios ar nutukusios moterys susirgusios krūties vėžiu rečiau pasveiksta, be to, dažniau suserga sunkesne ligos forma nei vidutiniškai sveriančios moterys.

4. Kas mėnesį apsižiūrėkite krūtis

Reguliariai kreipkitės į savo gydytoją, kad apžiūrėtų krūtis, taip pat išmokite apsižiūrėti pačios. Galite pirmoji, dar neatlikus mamogramos, pastebėti gumbelį.

5. Prašykite savo gydytojo atlikti mamogramą

Kuo anksčiau pastebimas auglys, tuo didesnė tikimybė pasveikti. Anksti diagnozavus ligą, tikimybė gyventi mažiausiai penkerius metus – 98 proc., o atsiradus metastazėms, minėta tikimybė tėra 27 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)