Kaip trečiadienį išplatintame vaizdo įraše informuoja Kauno GMPS direktorius Nerijus Mikelionis, nuo praėjusio penktadienio greitosios stotyje pradėjusia veikti karštąja koronaviruso linija 1808 jau pakonsultuota beveik 40 tūkst. Lietuvos gyventojų. Šiuo metu čia į skambučius atsakinėja 23 darbuotojai, artimiausiu metu jų skaičių planuojama padidinti iki 35.

Paskambinus karštąja linija, įvertinama galima asmenų užsikrėtimo rizika, rekomenduojamas pagalbos lygis, esant reikalui, pacientai nukreipiami į greitosios medicinos pagalbos dispečerinę.

Nerijus Mikelionis

„Drive-in“ stotelė dar neveikia

„Dėkojame visiems už kantrybę ir supratingumą. Norime pasakyti, kad dedame didžiules pastangas siekdami jums padėti. Šiandien norėtume pranešti dvi žinutes“, – vaizdo įraše šneka N. Mikelionis.

Pirma, primena jis – spaudoje pasirodė informacija, kad jau veikia 10 mobiliųjų punktų, kuriuose galima atlikti testus dėl koronaviruso. N. Mikelionis įspėja, kad šiuo metu registracija į šiuos punktus dėl svarbių priežasčių dar nėra vykdoma.

„Viena pagrindinių (priežasčių – „Kas vyksta Kaune“) – reikia užtikrinti ten dirbančių žmonių ir pacientų saugumą. Tam reikia pasiruošti. Žmonės turi mokėti teisingai naudoti asmens apsaugos priemones, gerai žinoti procedūras, kurių reikia laikytis norint paimti tepinėlį“, – pasak Kauno GMPS vadovo, tai užtrunka.

N. Mikelionis patikino visas institucijas dedant maksimalias pastangas, kad stotelės būtų atidarytos kuo greičiau. Visgi, reikia sulaukti oficialaus pranešimo iš Sveikatos apsaugos ministerijos apie patikros punktų atidarymą.

Išsikvietus greitąją, gali tekti palaukti

Antroji žinutė – tiems, kurie išsikvietė greitąją medicinos pagalbą ir jos tenka palaukti. Greitosios medikai, primena N. Mikelionis, teikia būtinąją pagalbą visiems, susirgusiems ar ištiktiems nelaimės.

„Turime begalę darbų, kuriuos taip pat reikia atlikti. Prašome jūsų supratingumo ir kantrybės bei norime pasakyti, kad neskubiais atvejais greitosios medicinos pagalbos gali tekti palaukti. Ypač tai liečia karščiuojančius ar koronavirusu galimai užsikrėtusius asmenis“, – aiškino Kauno GMPS direktorius.

Greitosios medicinos pagalbos automobilis, dėstė N. Mikelionis, turi būti paruoštas atskirai kiekvienam atvejui. Personalas kiekvieną kartą turi teisingai užsidėti naujas apsaugos priemones.

„Tai šiek tiek užtrunka, tad gali tekti palaukti. Prašome kantrybės ir supratingumo. Šis etapas iš mūsų reikalauja daug sutelktumo, kantrybės ir savitarpio pagalbos. Ačiū visiems skambinantiems, džiaugiamės ir didžiuojamės galėdami jums padėti“, – į kauniečius kreipėsi N. Mikelionis.

Jis taip pat dėkojo savanoriams, talkinantiems karštojoje linijoje, Šaulių sąjungai, studentams, kolegijoms ir visiems rėmėjams, padedantiems, kad greitosios medicinos pagalbos specialistų darbas vyktų sklandžiai.

Koronavirusas

Žada tikrinti iki 70 žmonių per dieną

„Kas vyksta Kaune“ primena, kada antradienį Jonavos g. 51A esančiame kempinge pristatyta mobili koronaviruso „drive-in“ stotelė, kur augant susirgimų skaičiui bus tiriami pacientai iš visos Kauno apskrities. Ši vieta parinkta dėl patogaus susisiekimo automobiliu bei atokumo nuo miesto centro.

Anot Kauno miesto poliklinikos direktoriaus Paulius Kibišo, paskaičiuota, kad dirbant tik medicininiam personalui griežtai pagal aprašą čia ketinama ištirti 60-70 žmonių per dieną. Prireikus, medikams žadėjo padėti viešoji policija – pareigūnai esą galėtų atlikti dalį funkcijų, tarkime, paduoti sutikimo lapą, o procesas tokiu atveju dar pagreitėtų.

Jonavos gatvėje įrengiamam patikros punktui specialistai priemonių dar neturi – tai iš esmės yra vienintelis darbą užkardantis faktorius.

„Kalbėjome su savivaldybe, kuri su ministerijos pagalba pasiruošusi pateikti reikiamas apsaugos priemones. Tai ne mano kompetencija, negalėčiau atsakyti, kada tiksliai jas gausime. Patikros punktas pradės veikti tik gavus testus ir apsaugos priemones, tikimės – trečiadienį“, – vakar nurodė Kauno miesto poliklinikos vadovas, nors, „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, realu, kad anksčiausiai koronaviruso „drive-in“ stotelė atsidarys penktadienį.