Keturi metų laikai leidžia pajausti, kas yra tikras šaltis ir kaip slegia tai, kad išėjus iš darbo tave pasitinka tamsa, rašo yahoo.com.

Pasikeitusios oro sąlygos paveikia ne vien įprastą dienotvarkę. Iš tikrųjų, tai sutrikdo kai kuriuos natūralius organizmo procesus – štai kodėl šiuo metų laiku dažniau norisi miegoti.

Amerikos miego medicinos akademijos narys daktaras Rajas Dasgupta atskleidė, kodėl žiema paveikia mūsų miego ciklus. Svarbiausia yra tai, kad nors žiemą norisi daugiau miego, tačiau gerai išsimiegoti naktį tampa sunkiau.

Štai keturios priežastys, kodėl visą dieną nesiliaunate svajoti apie lovą, ir patarimai, kaip susidoroti su šiais nesklandumais.

1. Mažiau šviesos

Dienoms trumpėjant noras miegoti tik didėja. Natūralios šviesos trūkumas žiemą slopina melatonino hormono išsiskyrimą – šis hormonas pasako jūsų organizmui, kada laikas ruoštis miegui – ir dėl to sutrikdo mūsų vidinius paros ritmus. Šiltuoju metų laiku temsta tik dienos pabaigoje, tada organizmas išskiria melatoniną ir signalizuoja mums, kad metas eiti miegoti, bet kadangi žiemą saulė leidžiasi anksčiau, šie procesai taip pat prasideda anksčiau.

R. Dasgupta pažymi, kad žiemą dažniausiai rūškana visą dieną, todėl melatonino gamyba nebus taip slopinama, kaip tai būtų kitu metų laiku. Taigi, jūsų organizmui nėra tokio aiškaus skirtumo tarp dienos ir nakties meto, tad noras miegoti dažniausiai neapleidžia visą dieną, o kai pagaliau atsigulame, miegas nėra toks kokybiškas. Dar daugiau, šviesos trūkumas žiemą gali sukelti tam tikrus psichikos sutrikimus, tokius kaip sezoninė depresija. R. Dasgupta tvirtina, kad labai svarbu žiemą gauti kuo daugiau saulės šviesos. Pasistenkite per pietus išeiti pasivaikščioti ir gaudykite kiekvieną akimirką, kai galite pabūti saulėje – kiekviena minutė svarbi!

2. Jums per karšta

Kai ateina šalčiai, nesinori nieko kito kaip palysti po antklode. Galiausiai viskas baigiasi tuo, kad per aukšta, kaip ir per žema, temperatūra gali sutrikdyti natūralų jūsų organizmo miegojimo procesą.

„Tai nykščio taisyklė: kai mes atsigulame, mūsų organizmas atvėsta, kai atsikeliame, mūsų kūnai sušyla“, – aiškina R. Dasgupta.

Tad didelis temperatūros koregavimas namuose gali pakišti koją šiems procesams. Jau nekalbant apie tai, kad labai nukritus temperatūrai dažniau sergama peršalimo ligomis ir gripu, dėl ko miegoti darosi dar sunkiau. Todėl geriausia namuose palaikyti pastovią temperatūrą, o imuninę sistemą stiprinti valgant sveiką ir subalansuotą maistą.

3. Raminantis maistas

Kai oras už lango kelia siaubą, garantuotai sušildys ir suteiks jaukumo didelis dubuo maisto, kuriuose gausu angliavandenių. Tiesa? Problema slypi tame, kad žiemos metu mes linkę rinktis sunkesnį maistą, kuris, kaip teigia R. Dasgupta, taip pat neprisideda prie gero miego.

„Ypač jeigu valgote prieš pat miegą, tai gali būti dažnų nubudimų priežastimi“, – įspėja specialistas. Sunkus maistas prieš miegą gali ne tik sukelti rėmenį ir sutrikdyti miegą, bet ir žiemos pabaigoje nustebinti nemaloniais keliais papildomais kilogramais. Svorio padidėjimas gali sukelti miego apnėją – tai miego sutrikimas, kuriam būdingas sunkus kvėpavimas miego metu.

Daktaras R. Dasgupta taip pat pažymi, kad šiuo metų laiku žmonės turi mažiau motyvacijos sportuoti, nes dienos pernelyg niūrios, tačiau dėl suprastėjusios mitybos ypač svarbu į savo dienotvarkę įtraukti fiziniam aktyvumui skirtą laiką. Jau nekalbant apie tai, kad dėl dažnų gausių švenčių žiemos laikotarpiu suvartojama daugiau alkoholio, kas taip pat gali sutrikdyti normalų organizmo funkcionavimą.

4. Stresas

Dauguma žmonių ištisus metus patiria nemažai streso, tačiau švenčių metu jis dar labiau išauga. Nuolatiniai giminaičių vizitai ir galimi finansiniai sunkumai nepalieka galimybės atsipūsti. Reikalas tas, kad aukštas streso lygis gali sukelti nemigą ar bent jau miego trūkumą. Kai visą savaitę normaliai neišsimiegama, tada savaitgaliais bandoma atsigriebti, tačiau tai nepadeda!

R. Dasgupta rekomenduoja reguliariai eiti miegoti ir keltis, jeigu tikrai norite jaustis pailsėję ir mėgautis kokybiško miego nauda. Tai gali būti sudėtinga, tačiau stenkitės eiti miegoti ir keltis rytais panašiu metu net ir savaitgaliais. Žinoma, žiemą norisi savo dienotvarkę koreguoti, tačiau tai gali sukelti sveikatos problemų.

Lygiai taip, kaip planuojate savo darbus, suplanuokite ir miego valandas. Jeigu reikia daugiau motyvacijos, žinokite, kad kai kurių tyrimų duomenimis, pakankamas miego kiekis kiekvieną savaitę didina galimybę išsaugoti dailias kūno linijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)