Juk susiduriame su pavojumi pasiklysti tarp po viliojančiais meniu pavadinimais paslėptų visai mums nereikalingų kalorijų, riebalų ir druskos, rašo huffingtonpost.com. Tad kaip pasirinkti sveikiausią variantą?

Maisto psichologijos ir elgesio ekonomikos specialistas dr. Brianas Wansinkas teigia, kad šią užduotį mums gali palengvinti keletas paprastų gudrybių. Tyrinėdamas lieknų žmonių valgymo įpročius, jis pastebėjo, kad šie vadovaujasi keletu iš pirmo žvilgsnio nereikšmingų, tačiau neabejotinai turinčių įtakos svorio kontrolei taisyklių. Kad atskleistų šiuos triukus, B. Wansinkas sukūrė smagų testą, padedantį nepasimesti ir išsirinkti sveikiausius variantus valgant ne namuose.

Kaip reikėtų skaityti meniu siekiant rasti sveikiausią pasirinkimą?

a) Iš viršaus į apačią;

b) Iš kairės į dešinę ir iš viršaus į apačią (Z raidės principu);

c) Tiesiog paklausti aptarnaujančio personalo;

Atsakymas: C.

Peržvelgdami meniu iš viršaus į apačią ir iš kairės į dešinę rizikuojame nepastebėti sveikų patiekalų. Užuot taip darius, reikėtų paprasčiausiai paklausti padavėjos ar padavėjo, ką sveiko jie galėtų pasiūlyti. Nederėtų teirautis vien tik sveikų patiekalų, nes galima sulaukti tiesiog linktelėjimo į salotų pusę. Geriau pasidomėti, kurie patiekalai yra lengvesni, turi mažiau riebalų, ir nustebsite, jog tai gali būti puikus nekaloringas variantas su mėsa ar žuvimi.

Jei rūpinatės savo svoriu, kur reikėtų sėdėti kavinėje ar restorane?

a) Prie aukšto stalo šalia lango;

b) Krėsluose su pertvara;

c) Prie baro ir televizoriaus;

Atsakymas: A.

Žmonės, užsisakantys sveikiausius patiekalus, paprastai sėdi prie aukšto stalo arba prie lango. Dėl tokios sėdėjimo vietos jų laikysena tampa taisyklingesnė, jie būna labiau susikaupę, todėl ir dėmesingesni užsisakinėdami. B. Wansinkas pateikia statistiką: patogiai krėsluose įsitaisę lankytojai 80% labiau linkę užsisakyti ne salotas, o desertą.

Kuo derėtų paskaninti duoną?

a) Alyvuogių aliejumi;

b) Sviestu.

Atsakymas: B.

Nustebote? Nors alyvuogių aliejus iš esmės yra sveikesnis pasirinkimas, tačiau pasirinkus sviestą suvartojama 29% mažiau kalorijų. Taip nutinka todėl, kad, palyginti su aliejumi, kuriame duoną mirkome, sviesto tepame gerokai mažiau. Visgi pats geriausias variantas būtų apskritai atsisakyti duonos su pagardais.

Kaip geriausia elgtis prie švediško stalo?

a) Pasirinkti mažesnę lėkštę;

b) Pirmiausia įdėmiai peržiūrėti visus pasirinkimus;

c) Sėdėti nusisukus nuo maisto;

d0 Visi išvardinti variantai.

Atsakymas: D.

B. Wansinkas atliko tyrimą su 300 žmonių restoranuose, kuriuose yra švediškas stalas, ir liekni žmonės juose elgėsi visiškai skirtingai nei apkūnūs. Jie žymiai atidžiau peržvelgia siūlomą maistą. Be to, liekni žmonės septynis kartus labiau linkę pasirinkti mažesnę lėkštę. Jie atsisėda toliau nuo stalo su siūlomu maistu ir tris kartus dažniau prisėda ten, iš kur maisto nematyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)