Kaip ir riebalai, taip ir angliavandeniai dabar kaltinami tuo, kad dėl jų auga svoris, atsiranda širdies ligos ir kitos įvairios sveikatos problemos. Iš tikrųjų mažai angliavandenių turintis maistas gali būti neįtikėtinai naudingas, ypač bandant mesti svorį ir tiems, kurie serga cukriniu diabetu ar širdies ligomis.

Be to, dažniausiai nesveiko maisto patiekaluose angliavandeniai būna rafinuoti. Jie gali būti žalingi, tačiau pilno grūdo produktus, kur angliavandeniai nerafinuoti, valgyti yra labai sveika. Iš tiesų, daugelyje pasaulio sveikiausių maisto produktų sudėtyje gausu šių junginių.

Pateikiame priežastis, kodėl neturėtumėte bijoti angliavandenių:

Angliavandeniai natūraliai netukina

Kai kurie peikia angliavandenius dėl nutukimo skatinimo, nes jie pakelia insulino kiekį žmogaus organizme. Tokie mitybos specialistai tikina, kad angliavandeniai yra pati pirmoji nutukimo priežastis dėl insulino ir riebalų.

O tiesa yra kiek kitokia: moksliniai tyrimai visiškai atmeta šią hipotezę. Tenykštės Afrikos, Australijos, Azijos gentys daugiausiai maitinasi angliavandeniais ir džiaugiasi gera sveikata bei lieknu kūnu. Tad angliavandeniai nėra tokie jau ir žalingi.

Mūsų protėviai angliavandenius vartojo visais laikais

Mokymasis gaminti buvo tikras žaidimas mūsų protėviams. Paruoštos mėsos sudėtyje išauga baltymų, riebalų ir kalorijų skaičius. Tačiau atsirado nauji įrodymai, kurie patvirtina faktą, jog angliavandenių savo sudėtyje daug turinčias šaknines daržoves, ankštinius bei grūdinius augalus valgė ir patiekalus iš jų ruošė ir mūsų protėviai.

Glitimui jautrūs yra tik nedaugelis žmonių

Glitimas randamas kviečiuose, miežiuose ir kituose grūduose. Atsisakius angliavandenių, automatiškai iš savo mitybos raciono išbraukiate ir glitimą.

Labai mažo glitimo kiekio dieta (angl. gluten-free) yra reikalinga tik nedaugeliui ligonių, kurie serga autoimuninėmis ligomis.

Pasak mokslininkų, beveik 87 – 99 proc. žmonių neturėtų turėti problemų dėl glitimo virškinimo. Be to, nors maisto produktai be glitimo ir gali būti labai sveiki, greitas maistas su nedideliu jo kiekiu vis tiek išlieka nesveikas maistas.