Apie tai skelbia „The Daily Mail“.

Sorcha Glenn iš Derio šiurpią diagnozę išgirdo 2013 metų rugsėjį. Po metų, 2014 metų spalio 24 dieną, mergina mirė.

Du mėnesiai prieš diagnozę mergina savo gydytojo meldė atlikti tepinėlio tyrimą. Ji nerimavo, nes giminėje būta gimdos kaklelio vėžio atvejų, tačiau gydytoja nesutiko. Esą jai dar nebuvo 25 metų – amžiaus, kurio sulaukusios moterys Jungtinėje Karalystėje pradedamos raginti atlikti šį tyrimą. Merginos artimieji teigia, kad šis tyrimas būtų išgelbėjęs jos gyvybę. Tyrimo metu aptinkamos pakitusios ląstelės, vėliau galinčios visti vėžiu.

2013 metų rugpjūtį britė vėl kreipėsi į medikus. Ji skundėsi kraujavimu ir nugaros skausmu. Galiausiai gydytojai atlyžo ir atliko gimdos kaklelio vėžio tyrimą. Po mėnesio jai diagnozuotas vėžys.
Merginai taikyta chemoterapija ir radioterapija, tačiau gydymas nepadėjo. Spalio 7 dieną britės artimieji sužinojo, kad kova su vėžiu jau pralaimėta. Mirtinai sirgdama mergina, jau gulėdama ligoninėje, ėmė rūpintis kalėdinėmis dovanomis šeimai. Deja, įteikti jų nesuspėjo – spalio 24 dieną mirė.

S. Glenn vaikinas Mattas Lynchas teigia: „Sorcha visada viskuo pasirūpindavo iš anksto, todėl visai nesistebiu, kad taip anksti nupirko dovanas. Nors ir kentė žiaurius skausmus, ji nesiliovė galvoti apie kitus“.

S. Glenn istorija – tik viena iš daugelio, pasakojančių apie dar nė 25 nesulaukusias gimdos kaklelio vėžio aukas.

Nors tepinėlis iš gimdos kaklelio vėžio nediagnozuoja, jo metu aptinkamos pakitusios ląstelės, galinčios virsti šia mirtina liga.

„Po dviejų mėnesių (kai tyrimas nebuvo atliktas) ji pradėjo kraujuoti, skundėsi nugaros skausmas. Nujautė, kad kažkas ne taip. Nors jai pirmą kartą paprašius tepinėlis nebuvo paimtas, ji vėl kreipėsi į gydytojus. Tada ir buvo pastebėtas polipas. Gavo siuntimą“, – pasakoja britės vaikinas.

„Praeitos Kalėdos buvo neramios, bet buvome tikri, kad Sorchai pavyks. Negalėjome pagalvoti, kad po 13 mėnesių jos su mumis nebebus. Buvome ką tik apsigyvenę kartu, ji gavo naują darbą. Viskas buvo nuostabu, kol nesužinojome diagnozės. Jai nesakėme, kad vilties nėra, nenorėjome, kad pasiduotų, bet ji pati suprato, kad situacija tik blogėja“, – teigia vaikinas.

58 metų merginos mama Christina teigia nekantriai laukianti, kada galės atplėšti dukros paliktą dovaną.

„Sorcha visada mane ragindavo kuo anksčiau papuošti namus Kalėdoms. Tai buvo mėgstamiausia jos šventė. Žinau, kad ji nenorėtų, kad liūdėtume, bet mums jos labai trūksta. Belieka tikėtis, kad Sorchos istorija paskatins moteris ir merginas nenumoti ranka į gimdos kaklelio vėžio simptomus. Viliuosi, kad jos pasirašys peticiją, kurioje reikalaujame, kad ir 25 metų neturinčios moterys galėtų reikalauti tokio tyrimo“, – sako dukters netekusi moteris.

Gimdos kaklelio vėžys pražudė abi merginos močiutes, tačiau medikai britę patikino, kad šis vėžys nėra paveldimas.

2003 metais Jungtinėje Karalystėje nuspręsta gimdos kaklelio vėžio tyrimo ribą nuo 20 metų padidinti iki 25 metų. Esą atlikti tyrimai parodė, kad „25 metų neturinčioms merginoms šis tyrimas padaro daugiau žalos nei atneša naudos“. Specialistai sprendimą argumentuoja tuo, kad 25 metų neturinčių merginų gimdos kaklelyje vyksta natūralūs ir nekenksmingi pokyčiai, kuriuos tepinėlio tyrimas įvardytų kaip anomalius. Tokiais atvejais atliekami nereikalingi ir žalingi tyrimai, taikomas gydymas, kuris gali turėti neigiamos įtakos merginų sveikatai.

Nepaisant to, Sorchos vaikinas ir šeimos nariai įsitikinę, kad toks tyrimas būtų išgelbėjęs jaunos merginos gyvybę.

„Noriu, kad šalies valdžia vieną dieną liautųsi diskriminavusi jaunas merginas, nes toks elgesys neapdairus. Šis tyrimas gali išgelbėti gyvybę, nes ankstyvos stadijos vėžys žymiai lengviau išgydomas“, – sako M.Lynchas.

„Jo’s Cervical Cancer Trust“ fondo atstovė Maddy Durrant mano kitaip: „Bėda ta, kad daugiau merginų pradės reikalauti šio tyrimo, nors joms jo iš tikrųjų visai nereikia. Viskas gali baigtis nereikalingais tyrimais, klaidingomis diagnozėmis ir gydymu, kurio visai nereikia“.

„Jeigu moteris skundžiasi kraujavimu ne mėnesinių metu, reiktų atlikti kolposkopiją. Tyrimą, kurio metu galima atidžiai apžiūrėti gimdos kaklelį. Galima paimti įtarimų sukėlusių ląstelių mėginį, jas ištirti, nustatyti diagnozę. Jeigu tokiu atveju atliekamas rentgeno tyrimas, diagnozės tenka laukti ilgiau. Tokiais atvejais rentgeno tyrimas nėra 100 proc. veiksmingas. Jokių garantijų, kad vėžys bus pastebėtas“, – sako M. Durrant.

Gimdos kaklelio vėžio simptomai

Gimdos kaklelio vėžio simptomai ne visada aiškiai juntami. Kartais jie pasireiškia vėžiui jau išplitus.
Dažniausiai pirmasis gimdos kaklelio vėžio simptomas yra kraujavimas. Dažniausiai kraujuojama po lytinių santykių, tačiau svarbu nepamiršti, kad bet koks kraujavimas ne mėnesinių metu perspėja apie pavojų.

Sergant gimdos kaklelio vėžiu vargina ir kiti simptomai, tarp kurių skausmingi lytiniai santykiai, nemalonus deginimo jausmas šlapinantis.

Jeigu vėžys jau išplito, pasireiškia ir kiti simptomai: kraujas šlapime, šlapimo nelaikymas, kaulų maudimas, kojų tinimas, inkstų sutrikimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (236)