Vairuotoju dirbantis Žilvinas (vardas pakeistas – DELFI) mano, kad 17-metė draugė nesutinka gimdyti tik dėl pinigų: „Ji gyvena pas tėvus, dar mokosi, o aš dirbdamas vairuotoju gauna ne tokią algą, kad galėtume nuomotis butą ir išlaikyti šeimą. Tačiau ar dėl to reikia nuraukti nėštumą? Tas vaikas juk gyvas“.

Pasak vaikino, draugė nori, kad vaikui būtų nepriekaištingos sąlygos, o jis tokių suteikti negali.

Kaip pasakojo Žilvinas, su drauge susipažino prieš metus, o draugauja jau penkis mėnesius.

Nori vesti

„Susipažinome per pažįstamus draugus. Iš pradžių ji mane ignoravo, pati sakė, kad žiūrėjo į mane kaip į „lūzerį“ ir nesitikėjo, kad galės pamilti. Ji tokia, liaudiškai tariant, „barakuda“ buvo. Bet aš ją iš to ištraukiau. Sakė, už tai mane ir pamilo, kad rimtai žiūriu į gyvenimą“, - kalbėjo jaunuolis.

Kaip prisiminė, po pažinties su išvaizdžia mergina daug apie ją galvojo: „Man ji buvo įdomi. Bandžiau rodyti savo dėmesį. Ignoravo. Kaip vėliau prisipažino, nieko rimto su manim neįsivaizdavo, bet paskui viskas susisuko taip, kad įsimylėjo ir paliko tuos savo turtingus draugus“.

Oficialiai jie pora nuo rugsėjo 30 dienos.

„Man ji labai brangi. Norėčiau ją vesti. Labai graži. Po darbo, būna, net nespėju persirengti, skubu susitikti su ja, nes svarbu, kuo daugiau laiko kartu būti. Kai į mus žmonės mieste žiūri, jaučiasi, kad į mane – kreivai. Neva tokia graži mergina su tokiu „lochu“. Kažkas tokio. Bet man nesvarbu, ką aplinkiniai galvoja. Svarbu, ką ji“, - atviravo vyras.

Rodė, kaip plaka širdutė

Žilvinas kalbėjo su psichologais ir įsiminė jų pasakytą mintį, kad labai dažnai po aborto nutrūksta poros santykiai.

„Bet aš ne dėl to vaiko gailiu, kad bijau su ja išsiskirti. Kažkur giliai man tas vaikas gal net brangesnis už draugę“, - sakė jaunuolis.

Su jo mergina jau kalbėjosi psichologai. „Aš tuo metu dirbau, bet draugė pasakojo, kad rodė pilvą, vaikiuką ir sakė, kad mažiukas pasirinko būtent mus, kad jam jau 9 savaitės, jau plaka širdutė, kvėpuoja ir kartais pirščiuką į burnytę įkiša“, - pasakojo.

Pasak Žilvino, grįžusi iš konsultacijos draugė išgyveno, „bet vakare viską pamiršo ir pasakė, kad vaiką gimdys tada, kai bus geros sąlygos“.

„Sakė, kai ateis laikas, užsivesime kitą, kaip kokį šuniuką. Bet juk šitas vaikas irgi gyventi nori“, - apie abortą net baisu galvoti vyrui.

Artėja lemtinga vasario 24-oji

Sužinojusi, kad laukiasi, jo draugė supanikavo, kad visas jos gyvenimas sugriautas.

„Blogai tai, kad aš kaip tik dabar turiu įsiskolinimą – vežioju krovinius, vieną kartą dingo, ir turiu dabar per 10 tūkst. litų dalimis atidavinėti. Gal metus atskaitinės, kol padengsiu, nes juk ir pačiam reikia gyventi“, - pasiguodė vyras.

Paklaustas, kokius variantus siūlė merginai, kad ji neskubėtų priimti sprendimo, Žilvinas sakė, kad ją spaudžia laikas – vaikas jau 9 savaites pilve, o abortą pagal įstatymus galima daryti iki 12 nėštumo savaitės.

Vaikinas minėjo klausęs draugės - jeigu jis iki vasario 24 dienos gaus milijoną, ar ji nežudys vaiko?

Nusikalstamais būdais gauti pinigų jis sakė negalvojantis, tačiau dabar supranta tuos, kurie taip padaro.

Tėvai nieko nežino

„Visvien gaila gyvybės, kad ir kiek ji kainuotų. Man tai labai brangu. Nes ten – mano vaikas, o ne koks nors šuniukas. Jis gali užaugti, gal net būti ir visuomenei naudingas“, - sakė Žilvinas, šiuo metu gyvenantis su mama ir seserimi, kuri taip pat 17 metų pradėjo lauktis, pagimdė ir augina dabar jau šešerių metukų neįgalų vaikutį.

„Draugė mato, kad augindama vaiką mano sesė nelabai ko pasiekė. Nenori tokio pat likimo“, - pridūrė.

Kaip pastebi Žilvinas, pradėjusi lauktis jo draugė labai pasikeitė, apleido mokslus, praleidinėja pamokas, nes bloga, pasidarė labai jautri kvapams.

„Savo tėvams nieko apie nėštumą nesakė. Vis viena būtų kategoriškai prieš ir pasiųstų ten pat, kur ir pati nori. Be to, apie ją susidarytų neigiamą nuomonę. Jai bus dvigubai blogiau, jei pasakys tėvams“,- mano vilnietis.

Žinodamas draugės charakterį, Žilvinas tikras: bus taip, kaip ji pati nuspręs. Įtaką jos sprendimui jis galėtų turėti „tik gražiai, be konfliktų kalbėdamas ir nespausdamas“, tačiau „ji netiki, kad gimdyti būtų teisingas sprendimas“.

Paklaustas, ar pats tiki savimi, Žilvinas nebuvo tuo tikras. Pasakojo turintis daug verslo planų, bet kol kas nerandantis žmonių, kurie jais susidomėtų.

Teikia nemokamą pagalbą neplanuotai pastojus

Vilniuje veikiantis Krizinio nėštumo centras situaciją komentuoti atsisakė dėl etinių opriežasčių. Kaip DELFI paaiškino centro darbuotoja, šiuo metu ši pora yra konsultuojama specialistų, kurie privalo paisyti konfidencialumo.

Krizinio nėštumo centre teikiama pagalba neplanuotai pastojus. Konsultuojamos moterys, vyrai, poros.

Viešoji įstaiga Krizinio nėštumo centras įkurtas padėti moterims, išgyvenančioms neplanuoto nėštumo krizę ir patiriančioms su ja susijusius sunkumus.

Organizacija siekia vykdyti abortų prevenciją Lietuvoje ir rūpintis moterų psichine sveikata krizinio nėštumo metu bei pagimdžius, taip pat teikia pagalbą poabortinės traumos atvejais.

Išgyvenantiems neplanuoto nėštumo krizę, centre prieinama:

• Individuali socialinė-psichologinė konsultacija.
• Palaikymas ir palydėjimas nėštumo periodu ir pirmaisiais vaiko gyvenimo metais.
• Ginekologo konsultacija ir echoskopija.
• Teisininko konsultacija.
• Laikinos saugios gyvenamosios vietos suradimas.
• Kūdikio kraitelio suruošimas.
• Materialinė, finansinė parama.
• Motinystės įgūdžių ugdymas.
• Vaiko priežiūros organizavimas.
Pagalba namuose pogimdyviniu laikotarpiu.
• Globėjų suradimas naujagimiui.

Nemokamą pagalbą teikia profesionalai ir savanoriai.

Esate atsidūrę panašioje situacijoje – nenorite, kad antroji pusė atsisakytų kūdikio? Patyrėte, ką reiškia be Jūsų pritarimo priimtas sprendimas? O galbūt esate moteris, norinti apginti savo teisę į sprendimą dėl kūdikio gyvybės? Papasakokite savo istoriją ir padėkite atsidūrusiems panašioje situacijoje. Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt. Taip pat savo nuomone galite pasidalinti žemiau:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1251)