Daugiau nei metus pragyvenusi be alkoholio ir kavos jokių šalutinių poveikių nepastebėjau. Štai ką sužinojau.

Kiekvieną mėnesį sutaupau 1000 dolerių

Praėjus dviem šios dietos mėnesiams aš pastebėjau, kad mano banko sąskaitoje turiu papildomą tūkstantį dolerių. Taip, tai daug, tačiau paskaičiuokite ir suprasite, kad tai ne taip ir daug.
Gyvenu Niujorke. Kad mėnesiui alkoholiui išleistum tūkstantį dolerių, kasdien man reikia išleisti vos 33 dolerius. Tarkime, kad aš kas antrą dieną išgeriu nuo dviejų iki trijų kokteilių (kurių kiekvienas kainuoja po 10 dolerių be arbatpinigių), plius keli vyno buteliai kiekvieną mėnesį į namus, taigi, tūkstantį išleisti visiškai nesunku.

Gal kažkam gali pasirodyti, kad tai panašu į sunkų alkoholizmą, tačiau patikėkite manimi, Niujorke kasdien viena ar dvi taurės – daugiau nei normalu.

Be to, jeigu išeinate kažkur išgerti, vadinasi, retkarčiais pavakarieniaujate ir dažniau užkandžiaujate. Ne vien tik išgeriate, bet ir išalkę nusiperkate vienokio ar kitokio maisto. Taip net nepastebėję išleidžiate tūkstantį dolerių.

Mažiau paskalų

Jei ką ir pastebėjau pakankamai anksti, tai mano naujosios dietos nulemtą socialinės sąveikos trūkumą. Ir štai kas nutiko:

1. Iš tiesų daugiau niekur neinu. Aiškinti vėl ir vėl, kodėl negeri, ir kartoti, kad ir viena taurė nėra gerai – tai labai vargina.

2. Kai grupė žmonių pakviečia mane išgerti kartu, dažniausiai atsakau neigiamai, kadangi paprasčiausiai nenoriu būdama blaivi dalintis paskalomis.

3. Jeigu vis dėlto išeinu išgerti, užtrunku daugiausiai valandą, nes tik tiek laiko kaip blaivus žmogus galiu sutelkti dėmesį girtų žmonių grupėje.

4. Nors šiaip ar taip niekada nebuvau vakarėlių karalienė, visiškas alkoholio atsisakymas privertė mane išeidinėti dar rečiau. Nuostabu stebėti, kaip gėrimo kultūra pamažu išnyksta iš mano gyvenimo. Tai privertė mane suprasti, kiek daug draugysčių iš tiesų yra pagrįstos daugiausiai mūsų gėrimo įpročiais.

„Nueikime išgerti“ tapo tokia neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi, nes kas gi siūlo „Ei, susitikim kaip blaivūs žmonės ir pakalbėkim apie reikalus“. Kodėl turėtume? „Nueikime išgerti“ nereikalauja jokių paaiškinimų. Kiekvienas žino, kas bus po to.

Pagerėjo miego kokybė

Kai išbraukiau alkoholį iš savo gyvenimo, stipriai pagerėjo miego kokybė. Nekalbu apie „užmigimą“, kalbu apie tikrąją miego kokybę.

Žinoma, kiekvienas lengviau užmiega išgėręs taurę ar dvi alaus ar vyno, tačiau tikroji miego kokybė gali dėl to nukentėti. Miegu geriau, atsikeliu su daugiau energijos. Prieš tai sugriaudavau visus rytus, nes net jeigu vakare išgerdavau du alaus, ryte tai jausdavau. Žinoma, jeigu skaičiuojate vos antrą dešimtį, tai jums dar negalioja.

Be kavos mažiau panikos ir streso

Tai gali būti asmeniška ir niekam kitam negalioti, tačiau kavos išsižadėjimas leido pasijusti man labiau atsipalaidavusia. Kava visada mane paversdavo įsitempusia. Tai didino nerimo tikimybę ir kenkė mano virškinimo sistemai. Taigi, atsisakiusi kavos ir kofeino ne tik jaučiuosi labiau atsipalaidavusi, bet ir neturiu virškinimo problemų.

Beje, kavos skonis ir kvapas man patinka. Kartkartėmis tikrai pasimėgausiu mažai kofeino turinčia kava. Vasarą reguliariai geriu arbatą su ledu, žiemą – įprastą arbatą.

Supratau, kad „eiti kavos“ yra daugiau socialinė veikla nei tikras kavos poreikis. Tad šį socialinį įprotį vertėtų išsaugoti, tik kavą pakeisti kažkuo kitu.

Apskritai, labai džiaugiuosi savo sprendimu ir visiškai neturiu noro pradėti vėl gerti. Taip pat neraginu kitų tai daryti. Jeigu jus tenkina tai, kaip viskas yra, nieko nekeiskite. Savo įpročius pakeičiau vedina smalsumo ir man patinka tai, kaip viskas išėjo.

Beje, kol niekas nepaklausė. Aš nerūkau cigarečių. Nerūkau kokios nors žolės. Taip pat nevartoju jokių narkotikų. Turiu internetą ir šios priklausomybės man pakanka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (309)