Štai dvylika svarbiausių 2018 metų sveikatos tendencijų – nuo kūno rengybos ir sveikos mitybos iki grožio – ir tai, kas sveikos gyvensenos pasaulyje viešpataus 2019 metais.

1. Alternatyvus pienas

Sojų pienas Jungtinėse Amerikos Valstijose išpopuliarėjo dar aštuntame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, tačiau nuo to laiko rinkoje vis labiau įsigalėjo ir kitų rūšių pienas. 2018 metais itin populiariu tapo ožkos pienas, taip pat vis dažniau pirkėjai renkasi sezamų pieną.

2019: Pasak „Delish“, ateinančiais metais karaliaus ožkos pienas.

2. Aktyvumo sekliai

Šiais laikais beveik kiekvieno riešą puošia vienoks ar kitoks išmanusis laikrodis. Nesvarbu, tai „Fitbit“, „Apple Watch“ ar „GPS-tracker“, šie aksesuarai leidžia žmonėms stebėti savo aktyvumo pastangas: sudegintas kalorijas, įveiktus kilometrus ir širdies veiklą. Daugelis tokių išmanių įrenginių gali taip pat stebėti ir jūsų miego kokybę.

2019: Spėjama, kad ši tendencija ateinančiais metais dar labiau įsigalės, nes vis daugiau žmonių nori fiksuoti ir sekti savo sveikatos rodiklius.

3. Žiedinis kopūstas

Žiedinis kopūstas arba kalafioras – tikra praėjusių metų žvaigždė. Ši universali daržovė išties verta metų geriausios apdovanojimo: ją galima naudoti tirštiesiems kokteiliams, picos pagrindui, ryžiams ir net makaronams gaminti. Ir niekas negali pasakyti, kur šios kryžmažiedės daržovės galimybių ribos. Žmonėms patinka žiedinio kopūsto gebėjimas įprastą daug angliavandenių turintį patiekalą paversti šiek tiek lengvesniu.

2019: Prognozuojama, kad žiedinis kopūstas per šaldiklių skyrių pasieks… traškučių ir krekerių lentynas, o ateityje galime tikėtis netgi probiotinėmis savybėmis pasižyminčių trapių žiedinių kopūstų sausainių.

4. Kanabidiolis

Tai psichiškai neaktyvus kanabinoidas, kurį jau galima aptikti gazuotame vandenyje, leduose ar net sultyse. Be to, kanabidiolis naudojamas skausmą malšinantiems tepalams ir tinktūroms gaminti.
2019: Manoma, kad kanabidiolio reglamentavimas kitais metais sušvelnės ir šią raminamuoju poveikiu pasižyminčią žolę bus galima naudoti plačiau, dėl ko jos bus galima aptikti tokiuose produktuose kaip baltymų milteliai.

5. Švarūs grožio produktai

2018 metais atsikratėme parabenų, sulfatų ir įvairiausių kitų priedų, naudojamų odos ir plaukų priežiūros produktų gamyboje. Paaiškėjo, kad šie ir kiti panašūs priedai sutrikdo hormonų pusiausvyrą ir siejami su krūties vėžio išsivystymu. Tad daugelis žmonių išbraukė juos iš savo gyvenimo ir renkasi sveikus grožio produktus.

2019: Nors švarūs grožio produktai šiais metais įgijo visuotinį pripažinimą, jie dar nėra visuotinai prieinami, todėl 2019 metais jų galima būtų tikėtis vaistinėse.

6. Dietų tyrinėjimai

Žinoma, visi suprantame, kad nėra mitybos modelio, kuris idealiai tiktų visiems, tačiau 2018 metais žmonės bandė atrasti „tobulą“ dietą. Tai nulėmė dviejų pagrindinių mitybos modelių – ketogeninės dietos ir protarpinio pasninkavimo – išpopuliarėjimą. Jų besilaikantieji tvirtina, kad tai išties padeda mesti svorį. Tačiau 2018 metais prisimintos ir mažiau populiarios dietos, tokios kaip saulės ciklo dieta, kuri derina pasninkavimą su miego ciklu.

2019: „Whole Foods“ prognozuoja, kad ateinančiais metais išaugs dirbtinės mėsos, tokios kaip veganiška džiovinta mėsa, vartojimas. Gali būti, kad tai paskatins veganiškos mitybos populiarumą.

7. Šaldyti maisto produktai (kurie iš tikrųjų yra sveiki)

Ši tendencija prasidėjo nuo žiedinių kopūstų picos pagrindo ir iš tos pačios daržovės pagamintų šaldytų virtinukų. Tai sveiko maisto gerbėjai pradėjo suprasti, kad ne visi šaldikliuose esantys patiekalai yra „nesveiki“.

2019: „Whole Foods“ kitiems metams prognozuoja šaldytų užkandžių, tokių kaip avokadų ledai, išpopuliarėjimą.

8. Žarnyno sveikata

Žinoma, žarnyno sveikatą gerinančią kombučią (raugintas gėrimas su arbatos grybu) žinome jau kurį laiką, tačiau 2018 metai pagerino mūsų supratimą apie mikrobiomą arba bakterijas ir kitus „mikrobus“, kurie kartu formuoja mūsų virškinimo sistemą. Šiais metais išaugo probiotinių maisto papildų bei mikrobiomo tyrimų populiarumas, o tai gali padėti koreguoti bakterinį disbalansą, kuris sukelia kitas sveikatos problemas.

2019: ateinančiais metais parduotuvių lentynose gali atsirasti probiotikais praturtintų tokių produktų, kaip skrudinti dribsniai, riešutų sviestas ir sriubos.

9. Genetiniai testai

Protėvių istorijos žinojimas gali ne tik leisti geriau suprasti savo šeimos kilmę, bet ir patikrinti žmogaus polinkį į tokius sveikatos negalavimus, kaip vėžys. Šiais metais taip pat išpopuliarėjo genetiniai testai, kurie padeda pagal jūsų genetiką nustatyti geriausiai tinkančias dietas ir fizinio aktyvumo režimus.

2019: „DNR kelionė“ arba akstinas aplankyti savo tėvynę, genetiniu testu nustačius, kur tai galėtų būti, bus viena ryškiausių kitų metų tendencijų.

10. Grupinės treniruotės

Tyrimai parodė, kad tūkstantmečių sandūroje gimusių žmonių mentalitetui būdingas potraukis burtis į grupes. Tas pats galioja ir kalbant apie sportą. Grupinės treniruotės, prižiūrimos profesionalų, leidžia sportuoti veiksmingai ir produktyviai.

2019: Grupinės sporto treniruotės gali rasti kelią į skaitmeninį pasaulį – tai leis žmonėms sportuoti savo jaukiuose namuose ir tuo pačiu nebūti vieniems.

11. Sveikatai palankūs virtuvės rakandai

Šiais metais daugelio virtuvėse atsirado tokie dalykai kaip daugiafunkcė krosnelė ar daugiafunkcis puodas. Jie leidžia viščiuką iškepti per mažiau nei 15 minučių arba skirtingose kamerose tuo pačiu metu ruošti ryžius ir daržoves. Taip pat galima paruošti gražiai apskrudusį patiekalą, nenaudojant jokio aliejaus. Šie virtuvės rakandai – tikrieji besibaigiančių metų sveikos mitybos herojai.

2019: Kitais metais vis labiau įsigalės tendencija apsieiti be plastiko, todėl vis dažniau naudosimės perdirbamais maišeliais ir panašiais dalykais.

12. Sveikatingumo gėrimai

Jeigu ankstesniais metais sveikatingumo gėrimais buvo kombučia ir žalioji arbata su pienu, tai 2018 metai atnešė mums daugiau pasirinkimų. Čia vėl reikia prisiminti jau minėtą kanabidiolį, kuriuo gardintas sultis ir gazuotą vandenį priskiriame sveikatinančių gėrimų kategorijai. Tačiau tai dar ne viskas, šiai kategorijai taip pat priskiriamos salierų sultys (vitaminų turtingos sultys, padedančios įveikti uždegimus ir skatinančios virškinimą) ir kava su sviestu (kava su riebalais padeda smegenų funkcijai).

2019: Prognozuojama, kad kitais metais išpopuliarės grožį saugantys gėrimai su kolagenu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją