Seimas dar balandį priėmė įstatymą, pagal kurį Vyriausybė įpareigota iki šių metų liepos 1 dienos reorganizuoti Vilniaus universiteto Onkologijos institutą į valstybinį mokslinių tyrimų institutą – Nacionalinį vėžio institutą. Į jo sudėtį numatyta įtraukti ir kliniką.

„Nutarėme strateginiame komitete, kad steigiamas Nacionalinis vėžio institutas, beveik įgyvendinamas tas įstatymas, kuris yra priimtas Seimo, toliau - praplečiama instituto taryba, į tarybą būtinai įeis Vilniaus universiteto, Sveikatos apsaugos ministerijos, Santariškių klinikų atstovai, kad taryba atspindėtų integralumą Santariškių viso komplekso“, - po posėdžio žurnalistams sakė V.P.Andriukaitis.

Jis teigė, kad lieka išspręsti dubliavimosi problemas.

„Kokie skyriai dubliuojasi, kokie skyriai neefektyviai dirba - tiek Santariškių universiteto klinikinėj ligoninėje, tiek Onkologijos instituto klinikoje. Negali būti taip, kad gydomi urologiniai ligoniai ir ten, ir ten, ir abiejose klinikose yra per mažas patirties lygis, kad būtų galima kompetentingai ir kvalifikuotai atlikti pagalbą. Žodžiu, skyrių dubliavimas ir visi kiti klausimai turėtų būti aptariami (...). Manau, kad ta integracija galėtų apimti 10 metų po trupučiuką plėtojantis“, - aiškino ministras.

Prieš posėdį ministras dėstė, kad Seimo priimtas sprendimas dėl Nacionalinio vėžio instituto kūrimo kertasi su kitais įstatymais.

Tuo metu Vilniaus universiteto Onkologijos instituto vadovas Narimantas Evaldas Samalavičius teigia, kad siekiant pagerinti onkologinių ligonių gydymo ir gyvenimo kokybę įstatyminiai trukdžiai yra įveikiami.

„Mes manome, kad įstatymas nesikerta esmingai su kitais teisės aktais, galiojančiais Lietuvoje, ir, mano manymu, (...) siekiant pagrindinio tikslo Lietuvos mastu visi kiti smulkūs trukdžiai gali būti įveikti“, - sakė N.E.Samalavičius.

Pagal įstatymą, Nacionalinis vėžio institutas atliktų mokslinius tyrimus, sveikatos priežiūros įstaigoms teiktų metodologinę, metodinę ir kitą pagalbą vėžio kontrolės klausimais, koordinuotų vėžio kontrolės veiklą, diegtų onkologijos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros rezultatus į kasdienę praktiką, teiktų aukščiausio lygio specializuotas ir individualizuotas onkologijos asmens sveikatos priežiūros paslaugas gyventojams, tvarkytų Vėžio registrą ir pan.

Įstatymo rengėjų teigimu, Nacionalinis vėžio institutas reikalingas, nes pastaruoju metu piktybiniai navikai yra viena iš svarbiausių medicinos problemų Lietuvoje – kasmet diagnozuojama apie 18 tūkst. naujų susirgimų onkologinėmis ligomis, o mirštamumo nuo onkologinių ligų ir sergamumo santykis yra vienas didžiausių Europoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)