Deja, tenka pripažinti, kad daugybė „sveikų“ produktų, iš tiesų yra labai kaloringi, jų sudėtyje daug riebalų ir cukraus, todėl jie gali organizmui padaryti kur kas daugiau žalos duoti naudos, rašo „The Daily Mail“. Tyrimai rodo, kad dauguma amerikiečių vertina dribsnius, sušius, vaisių sultis, užkandžių batonėlius ir šaldytą jogurtą kaip produktus, kuriuos vartojant nerimauti neverta. Deja, mitybos specialistai nėra linkę su tokiu įsivaizdavimu sutikti.

Praėjusiais metais atliktas tyrimas, kurio rezultatai publikuoti „The New York Times“, atskleidė milžinišką atotrūkį tarp mokslo ir viešosios nuomonės mitybos klausimais. Skrudintus dribsnius kaip sveiką produktą linkę vertinti 71 proc. vartotojų, tačiau su tokia nuomone sutinka vos 28 proc. mitybos specialistų. Štai sąrašas, kurį sudaro 10 produktų, ne itin naudingų sveikatai, ir kur kas sveikesnės jų alternatyvos.

Paprastai šis produktas laikomas sveikų ir subalansuotų pusryčių sinonimu. Košė iš dribsnių dažnai įvardijama kaip nepamainoma sveikų ir subalansuotų pusryčių dalis. Vis dėlto tenka pripažinti, kad daugumoje populiarių dribsnių košių apstu sveikatai visiškai nenaudingų ingredientų.

Jei tik nesirenkate viso grūdo produkto, dribsniai gali sukelti staigų cukraus lygio šoktelėjimą kraujyje, o cukrus savo ruožtu skatina insulino išsiskyrimą. Jei šio produkto vartojama kasdien, organizmui tai tikrai nėra naudinga. Kalorijos susideda labai greitai, o išalkstate anksčiau, nei spėjate susivokti. Vos viena dribsnių porcija gali reikšti papildomus 400 kalorijų kasdien.

Mitybos specialistų nuomone, nepaisant tam tikro antioksidantų kiekio, gaunamo iš stiklinės išgertų vaisių sulčių, svarbu žinoti, kad, skirtingai nei valgant visą vaisių, vartojant jį sulčių pavidalu kalorijos būna kur kas labiau koncentruotos. Taigi smegenys neadekvačiai įvertina kalorijų kiekį, nes sultys pasižymi didele jų koncentracija, o cukraus kiekis kraujyje stipriai šokteli.

Pirmenybę derėtų skirti neapdorotų vaisių ir daržovių vartojimui, o sultys turėtų būti skirtos tik tiems atvejams, kai suvartojamas paros daržovių ir vaisių kiekis nėra pakankamas. Jei vis tik nusprendėte išgerti sulčių, jokiais būdais jų negardinkite medumi ar kitokiais pridėtiniais saldikliais, nes taip tik dar labiau padidinsite gėrimo kaloringumą.

3. Sušiai

Mitybos specialistų manymu, sušiai – puikus maistas, jei tik renkatės sveikesnes rūšis, kurių sudėtyje yra liesų baltymų ir daržovių. Tiesa, į kai kurias patobulintas sušių rūšis dedama padažų, kurių sudėtyje gausu riebalų ir druskos. Be to, neretai sušiams ruošti naudojami valyti baltieji ryžiai.

Taigi telieka pripažinti, kad valgant sušių gauti organizmui taip reikalingų vitaminų, mineralų ir skaidulų kažin ar pavyks. Be to, svarbu atsargiai vartoti žalią žuvį, nes gresia rimtas apsinuodijimas.

4. Skrudinti dribsniai

Dažnam šis produktas atrodo itin tinkamas avižinei košei pagardinti, tačiau dauguma skrudintų dribsnių, pirkėjų nekantriai laukiančių parduotuvių lentynose, turi daug hidrintų riebalų ir pridėtinių saldiklių. Dar svarbu nepamiršti, kad rekomenduojama skrudintų dribsnių porcija – tik ketvirtadalis stiklinės, nors dauguma žmonių suvalgo jų kur kas daugiau. Taigi suvalgius dubenėlį tokių dribsnių į organizmą siunčiamas 200 ar net daugiau kalorijų užtaisas. Kur kas geriau rinktis viso grūdo kruopas ir riboti vartojamo cukraus kiekį.

Dažnai šaldytas jogurtas įvardijamas kaip sveikesnė ledų alternatyva, tačiau toli gražu ne visada tai būna tiesa. Daugumoje šio produkto versijų, kurių galima įsigyti parduotuvėse, gausu cukraus ir riebalų. Kaip bebūtų liūdna, tenka pripažinti, kad šio nuodėmingu malonumu vadinamo produkto reikėtų vartoti itin saikingai. Be to, jokiais būdais nepatartina gardinti jogurto saldžiaisiais pabarstukais ar šokolado drožlėmis.

6. Maistingieji batonėliai

Svarbu suvokti, kad esminė problema slypi batonėlių, skirtų pakeisti įprastinį maistą, sudėtyje. Tokiuose batonėliuose gausu kalorijų, tačiau sotumo jausmas jų suvalgius netrunka ilgai. Maža to, daugumoje tokių batonėlių gausu hidrintų riebalų, kurie savo ruožtu didina cholesterolio kiekį kraujyje.

7. Tirštieji vaisių kokteiliai

Tokie kokteiliai gali būti naudingi sveikatai, jei juos darote patys namuose. Kaip bebūtų gaila, didelė dalis tirštųjų kokteilių, kurių siūloma skanauti sulčių baruose ir restoranuose, ne tik nėra naudingi sveikatai, bet ir kenkia organizmui. Esminė priežastis – didelis tokių kokteilių kaloringumas. Skamba neįtikėtinai, tačiau vieno tokio kokteilio kaloringumas gali siekti net 700-800 kalorijų.

Patartina vaisių kokteilius ruošti namuose, į juos dėti jogurto, kuris yra puikus baltymų šaltinis, ir šaldytų vaisių, suteikiančių kokteiliui skonio ir tekstūros. Kai vaisių kokteilis ruošiamas namuose, jūs tiksliai žinote, kokių produktų į jį buvo dėta. Kadangi jų skonis puikus, papildomai jų saldinti nėra jokios būtinybės.

8. Kokosų aliejus

Šis aliejus pastaruoju metu vertintas kaip stebuklingas produktas, tačiau tenka pripažinti, kad naudingas sveikatai jis tik tada, kai vartojamas nedideliais kiekiais. Tyrimai rodo, kad riebalų rūgštys gali užkimšti arterijas ir labai padidinti širdžiai tenkančią apkrovą.

Rekomenduojama kokosų aliejų supilti į buteliuką su purkštuku ir nedidelį jo kokį užpukšti ant kepimo paviršiaus. Dar patartina išmėginti geresnes kokosų aliejaus alternatyvas – avokadų ar alyvuogių aliejų.

9. Užkandžių mišiniai

Vėl gi tokie mišiniai gali būti naudingi sveikatai, jei juos ruošiate patys. Mišiniai, kurių galima įsigyti prekybos centruose, dažniausiai būna labai kaloringi. Maža to, neretai į tokius mišinius dedamuose džiovintuose vaisiuose gausu sulfitų ir maistinių konservantų, pasižyminčių kancerogeninėmis savybėmis. Taigi jei norite pasigaminti sveikatai naudingą ir skanų užkandžių mišinį, paruoškite nedidelių indelių, į juos berkite nesūdytų riešutų, dėkite šiek tiek juodojo šokolado ir džiovintų vaisių be sulfitų.

10. Margarinas

XX a. septintajame dešimtmetyje JAV aršiai kovota su riebalais, todėl nieko keisto, kad margarinas be didesnių sunkumų įveikė sviestą. Deja, dauguma margarino rūšių sveikatai nėra naudingos dėl jų sudėtyje esančių hidrintų riebalų. Margarino sudėtyje gausu transriebalų, kurie didina cholesterolio lygį ir kenkia širdžiai. Lieka tik pripažinti, kad arbatinis šaukštelis sviesto kur kas geriau nei toks pat šaukštelis margarino.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)