Reikia atskirti, ar spaudimas žemas nuolat, ar nukrito staiga

Pasak gydytojo kardiologo Roko Šerpyčio, verta žinoti, jog normalus sistolinis kraujospūdis yra tarp 90 ir 140. Diastolinis – nuo 60 iki 90. Per aukštas kraujospūdis vadinamas hipertenzija, o per žemas – hipotenzija.

Kraujo spaudimas sumažėjus ar nuolat esant žemam, gali atsirasti tam tikri simptomai.

„Dažniau žemas spaudimas pastebimas moterims, simptomai atsiranda tada, kai spaudimas yra apie 90–100. Tokiu atveju nuolat jaučiamas nuovargis, silpnumas, galvos skausmas, šaltos galūnės. Tačiau didesnė bėda, kai spaudimas sumažėja staigiai“, – sakė R. Šerpytis.

Tad reikėtų atskirti dvi būkles – nuolatinį žemą kraujo spaudimą bei staigiai sumažėjusį kraujospūdį.

Gydytojas išvardijo, kodėl kraujospūdis gali nukristi staiga. Pasak jo, taip nutinka staigiai pakeitus kūno padėtį, kai kūnas nesugeba staigiai pakelti kraujospūdžio. Pavyzdžiui, naktį, kai žmogus guli ir greitai atsikelia. Tokiu atveju žmogus gali griūti, prarasti sąmonę. Kraujospūdis nukristi gali ir ilgai stovint karštoje aplinkoje, pavyzdžiui, bažnyčioje per atlaidus – tikriausiai dauguma yra matę, kai tokiu metu kam nors pasidaro bloga.

Rokas Šerpytis

Galimos ir kitos staiga nukritusio kraujospūdžio priežastys. Pavyzdžiui, jis gali sumažėti dėl širdies problemų, ritmo sutrikimų, infekcijos, anemijos, jei žmogus kraujuoja, taip pat, jei žmogus vartoja vaistus dėl aukšto kraujospūdžio ir suvartoja per didelę dozę.

„Jei kraujospūdis nukrenta staiga, reikia aiškintis priežastį“, – sakė R. Šerpytis.

Kraujo spaudimui nukritus iki 80, gali atsirasti pykinimas, silpnumas, nukritus iki 50 galima prarasti sąmonę, o nukritus dar žemiau – panirti į komą.

Tačiau kraujo spaudimas žemas gali būti ir nuolat.

Tokiu atveju, pasak R. Šerpyčio, tai nėra pavojinga patologinė būklė, tačiau trikdyti produktyvumą tikrai gali.

„Moterims ši būklė dažniau pasitaiko dėl hormoninės sistemos – hormonai veikia kraujo spaudimą, dėl to dažnai jis būna žemesnis, taip pat skiriasi raumenų tonusas, įtaką daro ir mažesnis moterų svoris. Moterims po menopauzės kraujospūdis dažnai tampa toks pat, kaip ir vyrų, tačiau tada prasideda problemos jau dėl per aukšto kraujo spaudimo“, – kalbėjo gydytojas kardiologas.

Kraujo spaudimas

Visų pirma, reikėtų atskirti, ar spaudimas staiga tapo žemas, ar jis toks nuolat. Jei spaudimas nuolat žemas, padėti gali sūresnis maistas, žalios arbata, kava, skysčiai, riešutai, izotoniniai pratimai.

Taip pat gydytojas pataria nedaryti labai staigių judesių – greito atsikėlimo iš lovos, atsistojimo ir panašiai.

„Kreiptis į gydytojus reikia tada, kai žemas spaudimas pradeda varginti, jei mirga akyse, svaigsta galva, yra sąmonės netekimai, alpimai, tada reikėtų kreiptis nedelsiant. Jei spaudimas nuolat žemas, tai nėra kažkokia pavojinga liga, bet jei sumažėjo staiga, tai gali pranešti apie ligas“, – sakė gydytojas.

Kraujo spaudimą gali mažinti įvairūs medikamentai

Kaip rašoma Kardiolitos klinikų puslapyje, kraujo spaudimą gali mažinti įvairūs medikamentai (tarp jų – ir kai kurie antidepresantai), skysčių netekimas, kai gausiai prakaituojama, vemiama ar viduriuojama, taip pat įvairios sunkios ligos, sukeliančios hipotenziją ir šoką, pvz., širdies infarktas, ūmus kraujavimas, traumos, infekcija, alerginė reakcija ir panašiai.

Širdies ir kraujagyslių ligos

Žemą kraujo spaudimą gali lemti ir neurologiniai sutrikimai, tokie kaip Parkinsono liga, hormonų sutrikimai, mažakraujystė arba ilgas priverstinis gulimas režimas. Kraujospūdis nukrenta ir pavalgius, tad gydytoja pataria vienu metu valgyti mažesniais kiekiais.

Svarbu didinti fizinį aktyvumą, pavyzdžiui, rytais pasimankštinti, daugiau vaikščioti pėsčiomis.

„Delfi“ primena, kad Savaitės pradžioje ne vieną sukrėtė netikėta žinia apie visuomenėje aktyvios verslininkės, Vilniuje esančio restorano „Amatininkų užeiga“ savininkės Irenos Marozienės mirtį.

I. Marozienė mirė eidama 64-uosius metus, didėjant klausimams, kas nutiko aktyviai, energingai ir savimi besirūpinusiai moteriai, dukra nusprendė papasakoti mamos mirties priežastį.

Pasirodo, kad I. Marozienė lemtingą dieną pasijuto blogai dėl ją kamavusio per žemo kraujo spaudimo, todėl, apsvaigus galvai, ši neišlaikė pusiausvyros ir krisdama mirtinai prasiskėlė galvą.

„Dėl žemo spaudimo apsvaigo galva ir nukrito nuo laiptų“, – sakė dukra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją