„Pūslelinė man nebūdinga. Tad tai nebuvo priežastis“, – patikino vilnietė.

Vieną dieną moteris pasakojo interneto forume aptikusi informaciją, kad dėl žaizdelių lūpų kampučiuose gali būti kalta grybelinė infekcija.

Kiek padvejojusi Jolanta nuskubėjo į vaistinę antigrybelinių vaistų. Vaistininkė ištiesė grybelinėms infekcijoms gydyti skirtą tepalą.

„Vos kelis kartus pasitepus, bėda išsisprendė“, – džiaugėsi netikėtai negalavimų priežastį radusi Jolanta.

Apie tai, kas skatina žaizdelių lūpų kampučiuose atsiradimą ir ar dėl to gali būti kalta grybelinė infekcija, portalas „Delfi“ teiravosi net keturių skirtingų sveikatos specialistų.

Kalta gali būti ir kosmetika, ir tam tikros ligos

„Northway“ medicinos centro Klaipėdoje dermatovenerologė Laura Tautvydaitė sakė, kad žaizdelės lūpų kampučiuose gali atsirasti dėl daugybės priežasčių. Viena jų – lūpų išsausėjimas.

Laura Tautvydaitė

„Lūpos gali išsausėti, pavyzdžiui, žiemos metu, jas dažnai laižant, esant polinkiui naktį kvėpuoti per burną, kuomet kampučiuose kaupiasi seilės, naudojant nepatogius dantų protezus, sergant cukriniu diabetu, dėl rūkymo ar naudojamų tam tikrų vaistų. Tam tikros kosmetinės priemonės, tokios kaip lūpų kaukės, šveitikliai, balzamai ar makiažas taip pat gali papildomai išsausinti lūpas, priklausomai nuo jų sudėties“, – įspėjo gydytoja.

Kaltas gali būti ir maistinių medžiagų trūkumas.

„Su maistu gaunant nepakankamai geležies, B grupės vitaminų, baltymų, cinko, folio rūgšties ar sumažėjus šių elementų įsisavinimui, kai sergama žarnyno ligomis, lūpos taip pat gali išsausėti“, – sakė gydytoja L. Tautvydaitė.

Pašnekovė pridūrė: „Lūpų kampučiuose žaizdos gali formuotis ir dėl odos ligų, tokių, kaip atopinis dermatitas, išsivysčiusios lūpų srityje bakterinės infekcijos ar net grybelio. Pastarasis gali išsivystyti, kai pernelyg išsausėja lūpos dėl pradžioje minėtų priežasčių ir susilpnėjus imuninei sistemai nepajėgiama kovoti su norinčiu daugintis odos mikrofloroje esančiu grybeliu.“

Gydytoja L. Tautvydaitė pastebėjo, kad suskilinėję lūpų kampučiai yra apskritai neretai pasitaikanti situacija, tačiau dažnu atveju praeina savaime per kelias savaites. Jeigu bėda užsitęsia, tuomet laikas pasirodyti dermatologams.

„Jeigu nustatomos galimos priežastys, reikia jas tvarkyti. Pvz., esant grybeliui skiriami antigrybeliniai vaistai. Tačiau, jei priežasties nerandama arba negalima to pakeisti, rekomenduojama dažnai tepti lūpas riebiomis priemonėmis (vazelino pagrindo balzamais, vitamino E aliejumi) ir gerti pakankamą vandens kiekį dienos metu“, – patarė „Northway“ gydytoja.

Atkreipkite dėmesį ir į dantų pastą

Telšių klinikos „InMedica“ šeimos gydytoja Raimonda Virketienė taip pat tvirtino, kad priežasčių, kodėl skilinėja lūpų kampučiai, yra ne viena.

Raimonda Virketienė

„Tam įtakos gali turėti vitaminų, tokių kaip B grupės, ypač B2, A, E ir D stoka, taip pat geležies trūkumas organizme.

Kita dažna priežastis – netinkama lūpų priežiūra, ypač šaltuoju metų laiku: nuolatinis lūpų laižymas, netinkamų lūpų balzamų ir sausinančios dantų pastos, ypač turinčios fluoro, naudojimas.

Renkantis lūpų balzamą reikėtų atkreipti dėmesį į jo sudėtį – joje turėtų būti ceramidų, ricinos sėklų, sviestmedžių aliejaus, vitaminų A ir E, produktas neturėtų būti hipoalergiškas. Reikėtų vengti balzamų, kurių sudėtyje yra mentolio, eukalipto – jie sausina lūpas. Taip pat būtina naudoti SPF 15 apsaugą ištisus metus, net ir žiemą“, – patarė gydytoja R. Virketienė.

Tiems, kuriems skilinėja lūpos ir jų kampučiai, pašnekovė patarė atlikti kraujo tyrimus.

„Jeigu tyrimai parodo, kad žmogui trūksta vitaminų, svarbu papildyti jais savo mitybą, vartoti reikiamus papildus, per dieną pakankamai suvartoti vandens – plačiau apie tai reikėtų pasikalbėti su savo šeimos gydytoju.

Taikant visapusišką gydymą ir tinkamai prižiūrint lūpas, problemą galima išspręsti“, – nuramino „InMedicos“ gydytoja.

Sunku užtikrinti drėgmę

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Giedrė Tautkevičienė pasakojo, kad su šia problema dažniau susiduria sausą odą turintys pacientai.

Giedrė Tautkevičienė

„Lūpose nėra riebalinių liaukų, kurios užtikrintų odos drėgmę, todėl jos dažniau skilinėja nei kitos kūno vietos.

Žiemą namuose įjungiamas šildymas – oda labiau sausėja, tad lūpų kampučių įskilimai gali būti dažnesni“, – sakė G. Tautkevičienė.

Vaistininkė taip pat paminėjo, kad su šia bėda gali susidurti ir tie, kuriems trūksta A, D, B grupės vitaminų, cinko, geležies.

„Nebūtinai visų išvardintų medžiagų gali trūkti, o tik kurios nors vienos. Norint sužinoti, kokių vitaminų organizmui trūksta, galima atlikti mokamą tyrimą sveikatos įstaigose. Taip pat galima pamėginti pavartoti vienų ar kitų vitaminų ir stebėti pokyčius.

Jeigu trūksta vitaminų, efektyviau vartoti ne multivitaminų kompleksą, o pavienius vitaminus – taip greičiau pajusime teigiamą efektą. Multivitaminų komplekso sudėtyje būna tik profilaktinės jų dozės, tad užtruks ilgiau laiko, kol trūkumo neliks“, – patarė G. Tautkevičienė.

Lūpos, anot „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės, gali skilinėti ir dėl alerginės reakcijos į dirginantį produktą. Tokią reakciją gali sukelti lūpų vazelinas, lūpų dažai, pieštukai, veido prausikliai, makiažui valyti skirtas pienelis.

Stiprus skilinėjimas gali atsirasti ir po intensyvaus gydymo cheminiais vaistais (po chemoterapijos, spindulinės terapijos).

„Priežastis gali būti ir grybelis ar bakterinė infekcija. Bakterinei infekcijai būdingas pūliavimas ir šašų formavimasis. Grybeliui – šalia skilinėjimo atsirandantis nupleiskanojimas ar niežulys.

Antibakteriniu poveikiu pasižymi tepalai su propoliu ir medetkomis ar kremas su arbatmedžiu. Įtariant grybelį ir bakteriją, būtų verta rinktis tepalą su propoliu ir medetkomis. Nakčiai galėtų būti naudojamas toks tepalas, o dieną reiktų papildomai drėkinti vazelinu“, – patarė G. Tautkevičienė.

Anot pašnekovės, kadangi nėra vienos priežasties, kodėl skilinėja lūpų kampučiai, sprendimo būdų irgi yra ne vienas.

„Visgi, jei vartojama vitaminų, naudojama vazelinų jautriai odai (be kvapų, spalvų, nes šios priemonės taip pat gali būti alergenai), išgeriama pakankamai vandens, tačiau skilinėjimas tęsiasi ir toliau, tokiu atveju reiktų pasirodyti dermatologui“, – patarė vaistininkė.

Skilinėjimą gali skatinti ir bakterijos seilėse

„Camelios“ vaistininkė Greta Šimkė pritarė kolegei, kad lūpų kampučių skilinėjimą lemia įvairūs veiksniai.

Greta Šimkė

„Pirmiausia – dėl B grupės vitaminų trūkumo. Trūkstant jų, reikėtų vartoti įvairų maistą su šios grupės vitaminais, pavyzdžiui: mėsą, avokadus, lašišas, migdolų riešutus, pupeles, kiaušinius, špinatus ir kt. Taip pat galima rinktis vartoti maisto papildus – B grupės komplekso vitaminus“, – siūlė G. Šimkė.

Dar viena priežastis, dėl kurios gali skilinėti lūpų kampučiai, vaistininkės teigimu, yra seilės ir jose susikaupusios bakterijos, taip pat nepakankama burnos higiena.

„Įvairios ligos, tokios kaip anemija, mažakraujystė, cukrinis diabetas irgi gali lemti lūpų kampučių skilinėjimą. Pacientai turėtų rinktis tinkamą mitybą, burnos higieną“, – patarė „Camelios“ vaistininkė.

Sutrūkusius lūpų kampučius, pasak jos, galima tepti vazelinu, drėkinti riebalais, kad kuo mažiau išdžiūtų ir skaudėtų. Tokiais atvejais puikiai tinka ir greitai gydo tepalai, kurių sudėtyje yra A+D, A+E vitaminų lašų forma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją