Koks kūnas – siekiamybė Jonavos jaunimui, kodėl vyresniems taip auga alaus pilvas? Kas atsitinka, kai sporto nederini su teisinga mityba ar tik lauki, kol nuo anabolinių steroidų pradės pūstis raumenys? Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus DELFI ieškojo Jonavoje.

Edmundas Jonaitis
Treneris Edmundas Jonaitis kultūrizmo pasaulyje gerai žinomas, kaip ir jo sportininkai, iš čempionatų parsivežantys medalius. Jis pats sportuoti pradėjo 14 metų.

„Tais laikais kultūrizmo nebuvo, tad užsiiminėjom atletine gimnastika. Nebuvo tokių salių, tokių treniruokių, naudojome savadarbes priemones – štangas, hantelius. Iš esmės viskas tas pats, kaip dabar, tik pats turėjau įdėti daugiau jėgos“, – pasakojo E. Jonaitis.

-Ar iš tiesų būtinos tos visos staklės, sudėtingi mechanizmai? Ar be jų neįmanoma užsiauginti raumenų?

-Tai žmonių įsitikinimas. Be abejo, žmonėms su tam tikromis negalėmis technika padeda treniruotis, tačiau sveikam žmogui pakanka ir bazinių pratimų. Jie dar geriau veikia raumenyną, nei izoliuoti pratimai, kuriems atlikti naudojama speciali technika.

- Ko pas jus ateina jaunuoliai? Klausiau kelių Jonavoje sutiktų vaikinų, tai akcentavo išvaizdą.

-Jaunimas taip. Vyresnio amžiaus žmonės dažniau ateina dėl sveikatos.

- O kas Jonavoje yra „vyresnis amžius“?

-Pastaruoju metu tas „vyresnis amžius“ vis ankstėja. Jau ateina ir 25 metų, vyrų, kurių fizinis pajėgumas, sveikatos būklė prilygsta 40-mečių. Anksti užsiaugina alaus pilvus, aptingsta ir nori greitai pasikeisti. Tačiau greitai neišeina.

- Per kiek „nuimate“ alaus pilvą?

-Oi, žinokite, daug kas rezultato ir nesulaukia, nes reikia laiko, kantrybės. Numesti alus pilvą – ilgas procesas. Augini 5-10 metų, o norisi numesti per 3 mėnesius.

Žmonės sportuoja, tačiau nematydami rezultato skundžiasi, klausia, kodėl. Kiti stengiasi badauti, tačiau kuo daugiau badauja, tuo labiau organizmas reaguoja atvirkščiai. Žmonėms sunku tai paaiškinti, tačiau faktas – jei badausi, niekada nenumesti antsvorio.

Kur kas veiksmingiau – sveikas maistas ir tinkamai sudėliotas maitinimosi planas. Intensyvios treniruotės – pliusas, tačiau vien jų nepakanka.

- Kokias klaidas daro žalias jaunimas?

-Pagrindinė, kad žiūri ne į save, o į kitus. Pas mus sportuoti ateina ir pradedantys, patyrę sportininkai, Lietuvos jaunimo čempionai, tad vos pradėję sportuoti iškart lygiuojasi į juos, nors jėgos – nelygios. Žiūrėdami į daugiau pasiekusius pradedantys jaunuoliai dedasi kuo didesnius svorius, nors su jais nepajėgia taisyklingai atlikti pratimų.

Stengiuosi juos apraminti, bet tik nusisuku, ir kažką jau prisidėję papildomai. Forsuoja procesą, nors čia įvykių nepagreitinsi. Kultūrizmas toks sportas, kad viskas ateina su laiku.

- O vyresni kaip elgiasi?

-Paprastai jie turi tvirtą savo nuomonę, todėl kai ateina naujokai, paklausiu, ar dirbs savarankiškai, ar reikia konsultacijų. Paprastai iš pradžių atsisako pagalbos, nes viską žino, viską moka. Praeina mėnesiukas kitas ir ateina konsultuotis.

Dėl šito tai Jonava specifinis miestas. Aš pats ne jonavietis, kaunietis, tai man buvo daug kas keista. Kai pradėjau dirbi Jonavoje, čia buvo du klubai, tačiau dirbo be konkretaus trenerio, labiau pagal internetą. Daugiausia – rūsiuose. O rūsyje žmogus mato save iki pusės. Na ir ką mato, tą treniruoja.

Aš stengiuosi žmogų apžiūrėti visą. Svarbiausia, kad kūnas vystytųsi proporcingai. Nurengi žmogų ir pamatai, kad jo pečiai, krūtinė dideli, o kojos, kaip degtukai. Kaip aš sakau – čiupa čiupsai. Ypač vasarą, kai vyrai vaikšto su šortais, matyti, kuris rimtai sportuoja, o kuris saviveikla užsiimantis čiupa-čiupsas.

- Gal kartais neproporcingai atrodo ir dėl anabolinių steroidų ar neaiškių papildų vartojimo?

- Reikia skirti, kur anaboliniai steroidai ir kur maisto papildai. Dėl anabolinių steroidų galiu pasakyti, kad internete daug jų propagandos. Blogiausia, kad pateikiama informacija – labai netiksli.

Pasišnekam apie tai su vyrais. Tačiau aš stengiuosi žmonėms įrodyti, kad išgėrus tabletę ar susileidus kažkokį vaistą raumenynas akimirksniu neužaugs. Ar dirbsi su maisto papildais, ar naudosi anabolinius steroidus, darbo intensyvumas salėje niekur nedings. Nesėdėsi ant kėdės ir nelauksi žiūrėdamas, kaip pučiasi raumenys.

Taip, anaboliniai steroidai negerai. Bet ar nors vienas nuo jų mirė? Daugiausia miršta nuo alkoholio, narkotikų, o kad mirtų nuo steroidų aš negirdėjau.

Dėl maisto papildų tai kartais ateina vaikai paprašyti pagalbos, norėdami pasididinti raumenų masę. Aš manau, kad baltyminis kokteiliukas niekam nepatrukdys. Tačiau kartais ateina piktų mamų, klausiančių: „Kokių čia steroidų kišat mano vaikui?“ Tada pasiūlau pasiskaityti sudėtį.

- O jūs pats kiek ko išbandėte ir atmetėte, kaip neveiksmingas priemones?

- Mūsų laikais tokių dalykų nebuvo. Tik pienas, varškė, batonas, makaronai ir viskas. Jei rimtai – reikia suprasti raumenų masės augimo, sausinimo, išryškinimo principus. Maistas – 80 proc. rezultato. Net anaboliniai steroidai nepadarys daugiau, negu maistas, jei moki jį pasitelkti rezultatui pasiekti.

- Kas, jūsų nuomone, labiausiai kenkia vyro išvaizdai?

- Manau, alus. Nes visų pirma tai mielės, o jos – estrogenai, moteriškas hormonas, nuo kurio auga pilvas, kaupiasi riebalai. Moterims labiausiai kenkia saldumynai. Kirpėjos, biurų darbuotojos nevalgo, tik užkandžiauja. Tačiau kas keliolika minučių suvalgytas sausainiukas ar saldainiukas – vien nenaudingos kalorijos.

Jei negausi pakankamai baltymų, pakankamai naudingų angliavandenių – darbas salėje bus veltui. Kita vertus, yra daug žmonių, kurie mėgsta pavalgyti ir į salę ateina visai ne dėl išvaizdos, o kad pasportavę jaučiasi stipresni, energingesni.

- Kaip pajausti ribą, kada jau gana raumenų, nes nebegražu?

-Priklauso, kas ko nori. Jei žmonės sportuoja dėl pasiekimų – viena, jei tik dėl gražaus atrodymo, galima ir be didelių raumenų.

- Tačiau tie sportuojantys Lietuvoje susiduria su problema, kad negali nusipirkti drabužių, nes dominuoja siūti gležniems vyrams.

-Tai iš tiesų problema. Ypač, jei nori nusipirkti išeiginį drabužį. Kelnės, rankovės vis siaurėja, nes vyrų kojytės, rankytės pasidarę plonos. Kodėl taip yra, aš nežinau. Aš pats nesu labai sportiškas, bet nuėjęs į drabužių skyrių ir paparašęs XXL dydžio, gaunu drabužių, į kuriuos tik smulkus žmogus gali įlįsti.

- O tiesa, kad ilgai sportavusieji ir metusieji tai daryti labiau išplera, nei iš viso nesportavę žmonės?

-Tai mitų mitas. Visų pirma todėl, kad raumuo turi atmintį. Nesąmonė, kad metus sportuoti, raumenys tampa lašiniais. Tas pats būtų teigti, kad lašiniai virsta raumenimis.

Močiutė gali sverti 120 kilogramų ir vos paeiti, o 135 kilogramus sveriantis kultūristas atrodys visai kitaip.

Yra daug mitų apie kultūrizmą, kurie paneigia vienas kitą. Kalbas varinėja žmonės, kurie nieko nepasiekė, nes tingėjo. Visi viską supranta, moka, žino, tačiau rezultatui pasiekti to nepakanka.

Sporto klubų daugėja, soliariumų – priešingai

Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) Jonavos padalinio duomenimis, Jonavoje pastebima sporto klubų plėtra, o štai soliariumų mažėja. „2014 metais buvo 7 sporto klubai, šiemet jau 8. Soliariumų per tą patį laikotarpį sumažėjo nuo 13 iki 10“, – DELFI sakė KVSC Jonavos skyriaus vadovė Jurgita Arbočienė.

Iš kitų miestelių Jonava išsiskiria ir grožio paslaugas teikiančių specialistų gausa. „Pernai grožio paslaugų teikėjų čia buvo 146, šiemet jau 150. Daugiausia jų dirba pačiame mieste ir tik vienas kitas aplinkiniuose miesteliuose“, – komentavo J. Arbočienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)