Vienas iš neseniai atliktų tyrimų įrodė, kad pažvelgus į žmogaus veidą galima šį tą pasakyti apie jo sveikatą. Pavyzdžiui, prakaulių veidų savininkai dažniausiai laikomi sveikesniais nei tie, kurių pasmakrėje karo pagurklis, mat mažas veido riebalų kiekis siejamas su tinkamu kraujo spaudimu, rašo „Daily Mail“.

Atsižvelgdami į žmonių, dalyvavusių atliekant tyrimą, kūno masės indeksą (KMI), kūno riebalų procentą, kraujo spaudimą ir bendrą savijautą, mokslininkai sudarė vadinamųjų sveikų veidų šablonus.

„Tyrimo rezultatai verčia manyti, kad mūsų smegenyse veikia tam tikri mechanizmai, leidžiantys žvelgiant į žmonių veidus atpažinti sveikus asmenis, mat tai svarbu ieškant partnerio, su kuriuo labiausiai verta mąstyti apie giminės pratęsimą“, – sakė tyrimo iniciatorius Ianas Stephenas iš Sidnėjaus Makvorio universiteto.

„Gauti duomenys įtikinamai patvirtina hipotezę, kad tam tikri regimi veido bruožai teikia patikimą informaciją apie fizinę žmogaus sveikatą“, – pridūrė specialistas.

Mokslininkai viliasi, kad pasitelkus tyrimo išvadas gali pavykti sukurti pagal paciento veidą diagnozę nustatančią priemonę.

Aukštas kraujo spaudimas būdingas maždaug 32 proc. Jungtinių Valstijų piliečių. Nuo jo kenčia kas ketvirtas britas, todėl akivaizdu, kad nemažas būrys žmonių priskiriami padidėjusios širdies ligų ir insulto rizikos grupei.

Tyrimo eiga

Mokslininkai išanalizavo 50 Malaizijos kinų, 50 kaukaziečių ir 97 juodaodžių nuotraukas. Visų nufotografuotų žmonių išraiškos buvo neutralios. Jie tiesiai žvelgė į fotoaparato objektyvą.

Taip pat buvo nustatytas visų tyrimo dalyvių KMI, kūno riebalų procentas ir pamatuotas kraujo spaudimas.

Tyrimo dalyvių nuotraukos buvo pateiktos atitinkamų etninių grupių atstovams. Šie, į jas žvelgdami, turėjo įvertinti – nuspėti – kiekvieno dalyvio sveikatos būklę.

Tada veidai buvo sugrupuoti, atsižvelgiant į jų dydį ir formą.

Antruoju tyrimo etapu 26 kaukaziečiams buvo pateikta 60 fotografijų. Derinant įvarius skirtingų veidų bruožus jiems reikėjo sudaryti kuo sveikesnio žmogaus veido šabloną.

Veide slypi daug užuominų apie fizinę sveikatą

Tyrimo rezultatai parėdė, kad veido forma ir priklausymas konkrečiai etninei grupei glaudžiai siejasi su kraujo spaudimu.

Taip pat buvo prieita prie išvados, kad mažesnį KMI indeksą ir riebalų veido srityje kiekį žmonės laiko geresnės sveikatos požymiais.

„Buvo nesunku pastebėti, kad siekdami sukurti kuo sveikesnio žmogaus įspūdį darantį veidą tyrimo dalyviai veidus keitė taip, kad jie būtų kuo mažiau putlūs, taigi, priklausytų asmenims, išsiskiriantiems mažesniu KMI ir kraujo spaudimu“, – sakė I. Stephenas.

„Galima spėti, kad į tam tikrus bruožus, pagal kuriuos apie veido savininko sveikatą sprendžia aplinkiniai, atsižvelgia ir kompiuterinė programa, nustatydama konkretaus žmogaus kūno riebalų procentą, KMI ir kraujo spaudimą“, – konstatavo tyrimo iniciatorius.

„Rezultatai leidžia manyti, kad žmogaus smegenyse veikia tam tikri mechanizmai, padedantys iš veidų atpažinti sveikus žmones, kitaip sakant, tokius, su kuriais norisi susisaistyti partnerystės ryšiais“, – pridūrė I. Stephensas.

Tyrimo išvados patvirtina teoriją, kad veide užkoduota begalė informacijos apie fizinę žmogaus savijautą. Nors modeliavimo programos dar tik kuriamos, mokslininkai tikisi, kad kada nors jos tikrai pasiteisins kaip efektyvios diagnostikos priemonės.

Čia aprašyto tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Frontiers in Psychology“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)