Remiantis naujo tyrimo išvadomis, sveiki suaugę žmonės, kurie vaikšto lėtai, net du kartus labiau rizikuoja mirti nuo širdies ligų nei tie, kurie vaikšto sparčiau.

„Taigi galime teigti, kad įprastas ėjimo tempas labai iškalbintas rodmuo, suteikiantis vertingos informacijos apie žmogaus fizinę ir sveikatos būklę“, – teigia vienas iš tyrimo autorių profesorius Tomas Yatesas.

Lesterio universiteto mokslininkai šešerius metus stebėjo 420 tūkst. 727 žmones, vertindami mirtingumo duomenis.

Taigi tie, kurie vaikšto lėtai, kaip išsiaiškino mokslininkai, nuo 1.8 iki 2.4 karto buvo labiau rizikuoja mirti nuo širdies ligų. Tyrimo vykdytojai jo metu atsižvelgė ir į tokius rizikos veiksnius kaip rūkymas, kūno masės indeksas ir mitybos įpročiai. Be to, mokslininkų įžvalgos vienodai tinka tiek vyrams, tiek moterims.

Nepaisant to, suaugusiems žmonėms, turėjusiems mažiausią kūno masės indeksą, lėtas ėjimas kelia didžiausią grėsmę. Tyrimo autoriai įsitikinę, kad ėjimo tempas – vienas iš tiksliausių bendros sveikatos būklės indikatorių.

„Ėjimo sparta gali padėti atpažinti tuos, kurių fizinis pasirengimas itin menkas ir didelė mirties rizika“, – akcentuoja profesorius T. Yatesas. Tyrėjai taip pat bandė nustatyti, ar ėjimo sparta gali būti kaip nors susijusi su vėžiu, tačiau toks ryšys nenustatytas.

Tai nėra pirmasis tyrimas, kurio metu buvo analizuotas širdies ligų ir ėjimo ryšys. 2009 metais atlikto tyrimo išvadose skelbiama, kad lėtas ėjimas „gana glaudžiai susijęs“ su padidėjusia mirties nuo širdies bei kraujagyslių ligų rizika (įskaitant insultą ir infarktą).

Širdies ligas dažniausiai skatina padidėjęs kraujospūdis, antsvoris, nutukimas ir padidėjęs cholesterolio kiekis. Be to, širdies ligos – viena iš pagrindinių mirties priežasčių Jungtinėse Valstijose.

Taigi galbūt pats metas pradėti vaikščioti sparčiau?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)