„Daugelis iš mūsų dieną pradedame nuo košės. Parduotuvių lentynos tiesiog lūžta nuo jų įvairovės. Vieni jas mėgsta, kai kurie nekenčia, bet abejingų nėra. Kurią geriau rinktis? Ar tikrai greitai paruošiamos dribsnių košės palankios sveikatai? Ar verta ilgiau pavargti verdant, bet vartoti viso grūdo, neperdirbtas košes?“, – svarsto A. Unikauskas.

Nors košių pasirinkimas platus, svarbu atidžiai pasirinkti tas, kurios pateks ant mūsų stalo, nes pačios populiariausios košės – ne visada naudingos sveikatai. Būtent taip gydytojas apibūdina manų košę, kurią labiausiai mėgsta vaikai.

Pasak A. Unikausko, manų košėje daug cukraus: „Tai yra rupiai sumalti miltai. Naudingosios grūdų dalies ten nelikę –tik krakmolas. Krakmolą sumalame ir kepame iš jo baltą duoną, dedame į juodą duoną, į pyragus ir taip pat verdame manų košę. Maža to, į košę dar įdedame cukraus, paskaniname uogiene.“

Profesorius sako, kad perkant košes reikėtų vengti rafinuotų – išvalytų kruopų. „Maisto pramonėje rafinuotas reiškia kenksmingas. Rafinuotas cukrus yra išvalytas cukrus, be gliukozės ten daugiau nieko nėra. Baltoje duonoje iš baltų miltų, be greitųjų angliavandenių, kurie sukelia nutukimą ir diabetą, nieko naudingo mūsų organizmui nėra. Rafinuoti produktai, žinoma, turi kitokį skonį, tačiau juose maistinės vertės nėra jokios. Kai apdirbame grūdus, jie praranda ne tik maistinę vertę, tačiau ir padidėja kalorijų kiekis.“

Jis pataria nevalgyti baltos spalvos birių produktų – manų košės, baltųjų ryžių, baltųjų makaronų, nes jų sudėtyje daug cukraus.

Jei mėgstate ryžius, sako A. Unikauskas, reikėtų rinktis laukinius, neapdirbtus. Labiausiai naudingi raudonieji ryžiai, nes juose yra medžiagų, struktūriškai panašių į statinus, kurie naudojami cholesterolio mažinimui.

Taip pat organizmui naudingos perlinės kruopos – jos sveikos ir sočios, todėl populiarios armijoje, vaikų stovyklose. A. Unikauskas rekomenduoja taip pat pasigaminti perlinių kruopų nuovirą.

Perlinių kruopų nuoviras sveikatai:

1 stiklinė perlinių kruopų

2 citrinos (sultys ir žievelė)

medaus (nebūtinai)

apie 1,5 l vandens

„Šis kokteilis gali būti tikrai naudingas. Jame gausu antioksidantų, o tai reiškia, kad padės kovoti su vėžiu, taip pat pagerins virškinimą. Jeigu neįdėsite medaus, jis jums padės kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažinti kūno svorį. Žinoma, jei šio gėrimo negersite per daug“, – įspėja A. Unikauskas.

Kardiologų asociacija rekomenduoja avižų košę, kuri itin tinka žmonėms, turintiems širdies problemų. „Tik nepamirškite, kad avižos turi daug kalorijų. Jos mažina cholesterolio kiekį kraujyje, padeda palaikyti imunitetą, turi mažą glikeminį indeksą, yra mineralų šaltinis“, – vardija profesorius.

Sveikatai taip pat itin naudingi grikiai – A. Unikauskas sako, kad juos valgyti reikėtų diabetikams: „Grikių košė naudinga visiems, tačiau joje labai daug kalorijų. Todėl gerai pagalvokite, prieš ten dėdami daug sviesto.“

Sveikomis laikomos ir sorų košė, kurioje gausu baltymų, ir kukurūzų košė, kurioje nėra glitimo. Tiesa, net perkant minėtas vertingas košes reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar jos neperdirbtos, sako A. Unikauskas.

„Perdirbtų grūdų košės neturi jokios naudos organizmui. Net nekalbu apie užpilamas košes su skonio stiprikliais, saldikliais ir kitais nenaudingais priedais. Su tokiomis košėmis lengviausia nutukti. Su neperdirbtomis košėmis gausite daug maistingų medžiagų, o sotumo jausmas bus ilgam“, – teigia jis.

Plačiau – laidos įraše.

Parengė Gertrūda Stripeikytė.