„Skausmo ilgai kentėti nereikėtų, nes taip organizmas siunčia signalą į smegenis ir smegenys į šiuos impulsus reaguoja isteriškai. Ilgai taip smegenų kankinti negalima, – įspėja gydytojas. – Tačiau atminkite vieną dalyką – vaistai nuo skausmo – negydo. Jie tiesiog slopina tą smegenims siunčiamą pavojaus signalą. Dažnai ir paslepia tikrą problemą. Vaistų poveikiui praėjus, skausmas grįžta, dažniausiai su trenksmu. Aš manau, tai žino kiekvienas, gėręs vaistų nuo skausmo.“

Profesoriaus teigimu, vaistų nuo skausmo gėrimas gali sutrumpinti gyvenimą: 10% į skubios pagalbos skyrių patenkančių ligonių ten patenka dėl šalutinio vaistų poveikio. Iš to dešimtadalio, 80% dėl netinkamo vaistų nuo skausmo vartojimo.

„Daug analgetikų išimti iš apyvartos dėl jų poveikio širdžiai, o ant likusiųjų užklijuota “raudona juostelė”. Dažniausiai juos geria vyresnio amžiaus žmonės, kurių padidėjęs arterinis kraujospūdis, pažeistos kepenys ir pan. Vaistus nuo skausmo, kaip vitaminus geria didžioji dauguma“, – sako A. Unikauskas.

Variantas, kai suskaudus aklai imama bet kokia tabletė, kuri yra nuo skausmo, – netinka, pastebi daktaras. Jis sako, kad skirtingiems skausmo šaltiniams reikėtų vartoti skirtingas vaistų nuo skausmo rūšis. Deja, pas mus paprastai žinoma tik viena vaistų rūšis – kenksmingiausia.

Galvos skausmas

Pasak A. Unikausko, dažniausiai naudojamos vaistų nuo skausmo grupės:

– paracetamolis;

– NVNU (nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo);

– antidepresantai;

– vaistai nuo traukulių.

Gydytojas aiškina, kad paracetamolis skirtas galvos, dantų, raumenų, mėnesinių skausmui malšinti, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) – malšina lėtinį, užsitęsusį skausmą, tačiau tik su sąlyga, kad jį sukėlė uždegimas.

„Šios dvi grupės dažniausiai skausmo nė nemalšina. JAV šios grupės net neįtrauktos į skausmo malšinimo schemas, – sako gydytojas. – Skausmui malšinti naudojamos kitos dvi grupės – antidepresantai ir vaistai nuo traukulių.“

Antidepresantai, anot profesoriaus, malšina nervų dirginimo sukeltą skausmą, skausmo ir opioidinių receptorių dirginimą dėl to atsiranda, pvz., nervo skausmai, raumenų spazmai. Nervų pažeidimus dėl cukraligės, pvz., galvos skausmus ar dirgliosios žarnos sindromas. „Antidepresantai yra dozuojami. Priklausomai nuo dozės jie veikia ir kaip vaistai skausmui malšinti“, - patikslina gydytojas.

Jo teigimu, paskutinė grupė – vaistai nuo traukulių slopina neuropatinis skausmus (kai dirginamos nervinės galūnės), spazmus.

Tinkamų vaistų nuo skausmo pasirinkimas labai svarbus, bet nuolat šių vaistų vartoti negalima – atsikratę skausmo, žmonės pamiršta vieną esminį dalyką – pavojų, kurį sukelia vaistai nuo skausmo, pastebi profesorius.

Neigiamos vaistų nuo skausmo pasekmės:

- hipertenzija;

- širdies nepakankamumas;

- infarktas;

- kraujo gamybos slopinimas;

- inkstų nepakankamumas;

- insultas;

- kepenų pažeidimai;

- kraujavimai iš skrandžio opų.

„Mano tikslas nėra jus išgąsdinti, noriu parodyti netinkamo vaistų nuo skausmo vartojimo pavojus. Kaip jau minėjau, pirmiausia reikia tinkamai parinkti vaistų grupę. Antras ne mažiau svarbus dalykas geriant vaistus nuo skausmo – dozavimas“, – teigia daktaras.

Jis pataria atsargiai gerti paracetamolį, nes jo labai lengva perdozuoti, o pasekmės – itin skaudžios, ypač vaikams. „Nors paracetamolis priešingai nei NVNU grupės vaistai, neturi poveikio širdžiai ir skrandžiui, tačiau jei norite skausmą malšinti paracetamoliu, turite tiksliai žinoti kiek jo yra vartojamame preparate ir kiek buvo kituose kartu geriamuose vaistuose. Rekomenduojama neviršyti 325 mg vienkartinės dozės. Nors jei jums skauda, pvz., sąnarius galite pradėti kaip tik nuo jo, bet ne nuo NVNU“, – laidoje „Klauskite daktaro“ pasakoja A. Unikauskas.

Jis pastebi, kad dažnai pasitaikanti klaida – išgerti vieną tabletę nuo skausmo, kai tik paaštrėja lėtinis skausmas, nekantriausieji po valandos kitos ima dar vieną tabletę, tik jau kitos rūšies, neva ankstesnioji nepadeda.

„Vaistų nuo skausmo maišymas gresia perdozavimu ir liūdnomis pasekmėmis. Vaistus nuo skausmo reikia vartoti suderinus su gydytoju ir ne pripuolamai. Ir būtinai su preparatais, kurie saugo skrandį. Kai kuriuos skausmą malšinančius vaistus reikia gerti prieš miegą. Bet tą jums turi pasakyti gydytojas“, – įspėja A. Unikauskas.

Parengė Eimantė Juršėnaitė.

Išsamiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.