Kaip ir daugelis žmonių, M. Nordlanderis negali tiksliai pasakyti, kada peržengė sveiko svorio ribą ir tapo apkūnus – jis visą savo gyvenimą daug svėrė. Tačiau jis tikrai žino, kad, kai išsikėlė iš tėvų namų ir pradėjo gyventi savarankiškai, reikalai suprastėjo. Vyras retkarčiais eidavo pasivaikščioti arba pabėgioti, kad pasimankštintų, tačiau užtekdavo nedidelių negalavimų, pavyzdžiui, peršalimo, jog Magnusas kuriam laikui pamirštų fizinį aktyvumą. 32-ejų metų M. Nordlanderis gyvena Švedijoje ir dirba skaitmeniniu konsultantu. Jis sako, jog taip pat sirgo depresija: „Tai buvo užburtas ratas: nebuvau patenkintas savimi, todėl paguodos ieškojau valgydamas maistą, nuo kurio priaugau daugiau svorio ir jaučiausi dar blogiau.“

O maitindavosi jis nesveikai ir dažniausiai vartodavo itin kaloringą maistą. Magnusas retai kada turėdavo noro pasigaminti „normalių“ patiekalų. Be to, vyras metų metus vengė apsilankyti pas gydytoją, taip atitolindamas svarbią informaciją apie prastėjančią sveikatos būklę. „Ko gero, turėjau miego apnėją, padidėjusį kraujo spaudimą ir sirgau depresija“, – sako jis. Tuo laikotarpiu jo svoris greičiausiai siekė 190,5 kg, bet galėjo būti ir 204 kg. „Žinau tik tiek, kad 2017 m. birželio mėn. mano liemens apimtis siekė 165 cm.“, – prisipažįsta jis.

Vyras nustatė tris svarbiausius veiksnius, padėjusius pradėti sveikai gyventi: pirmasis buvo bandymas įstoti į „Mensa“, ne pelno organizaciją ypatingai aukštą intelekto koeficientą turintiems žmonėms. M. Nordlanderis buvo apsisprendęs įstoti į organizaciją, jei atitiks jos keliamus reikalavimus.

„Tai praktiškai visuomeninė organizacija, turinti daug renginių ir susibūrimų. Nebuvau labai socialus žmogus, bet apsilankęs renginiuose pradėjau kalbėtis su žmonėmis, susiradau draugų, ir mano savijauta labai pagerėjo. Pasijutau laimingesnis.“

Antrasis veiksnys: 2018 m. sausio mėnesio pradžioje M. Nordlanderis perskaitė keletą tyrimų apie insuliną ir jo poveikį organizmui.

„Vėliau sužinojau, kad šių tyrimų rezultatai yra gana prieštaringai vertinami ir nesutampa su bendra mokslininkų nuomone, tačiau tuo metu diabetas man kėlė didelę baimę, – sako jis. – Perskaitęs straipsnius supratau, kad vartodamas mažiau angliavandenių turėsiu mažesnę tikimybę susirgti diabetu. Taip pat maniau, jog galėsiu gana lengvai sumažinti angliavandenių kiekį.“ Magnusas pradėjo įgyvendinti šį planą makaronus ar ryžius pakeisdamas, pavyzdžiui, daržovėmis arba salotomis. „Tuo metu net nemaniau, kad man pavyks numesti svorio, tačiau tikėjausi bent kažkaip kitaip pagerinti savo sveikatą“, – pasakoja jis. M. Nordlanderis taip pat ėmė fiksuoti, ką valgo, siekdamas kontroliuoti angliavandenių kiekį. Iš pradžių jis labai griežtai žiūrėjo į mitybos pokyčius, tačiau po mėnesio ar dviejų apsileido. „Nepaisant to, mano liemens apimtis vis tiek mažėjo.“

Galiausiai jis nusipirko išmanųjį laikrodį „Apple Watch“ – jo tikslas buvo kiekvieną dieną užbaigti pasivaikščiojimu. Darbo dienomis jis nueidavo iki papildomos metro stotelės, o savaitgaliais leisdavosi į ilgesnes keliones. Taip pat vyras įsigijo svarstykles. Šis sprendimas, M. Nordlanderio teigimu, jam „sukėlė nerimą“. Magnusas netrukus suprato, kad svarstyklių svorio riba – 182 kg, o jis vis dar buvo per sunkus jas naudoti. „Pernelyg nesusikrimtau. Kadangi mano liemens apimtis mažėjo, žinojau, jog tik laiko klausimas, kada galėsiu naudoti svarstykles“, – sako vyras.

Birželio mėnesį jis ir toliau fiksavo suvartojamas kalorijas bei po truputį pradėjo pasivaikščiojimų metu bėgioti intervalais. Maždaug tuo pačiu metu jis atrado interneto svetainės „Reddit“ skiltį, skirtą su antsvoriu kovojantiems žmonėms. Šioje skiltyje jis perskaitė naudingos informacijos apie kitus mitybos principus, pavyzdžiui, kalorijų ribojimą, ir nustatė savo ribą – 2 400 kalorijų per parą. Iki tol jis nebuvo nustojęs valgyti kaloringo maisto, pavyzdžiui, sūrio ir mėsos gaminių, bet netrukus pirmenybę ėmė teikti daržovėms, liesai mėsai ir neriebiems pieno produktams. Kilogramai toliau tirpo.

Rugpjūčio mėnesį M. Nordlanderis svėrė mažiau nei 181 kg ir galėjo normaliai svertis ant svarstyklių. Vyras buvo motyvuotas tęsti, todėl pradėjo lankyti sporto salę. Iš pradžių jis ketino daryti tik kardiotreniruotes, tačiau ėmė kilnoti ir svarmenis. „Supratau, kad kilnoti svarmenis man daug smagiau, nei daryti kardiotreniruotes. Sporto salėje pradėjau dirbti su asmeniniu treneriu. Iš pradžių – po vieną užsiėmimą kas antrą savaitę, bet mes daug stengiamės, kad mano figūra pagražėtų, taip pat treneris davė nemažai naudingų patarimų dėl pratimų“, – sako Magnusas.

Vyro užsispyrimas ir pastangos didėjo. Netrukus jis ėmė sportuoti keturis, paskui penkis kartus per savaitę, o dabar sporto salėje lankosi beveik kasdien. „Per savaitę penkis kartus kilnoju svarmenis – darau svorio spaudimo pratimus, pratimus ant skersinio ir kojų pratimus – ir du kartus bėgioju, taip pat atlieku įvairius judėjimo pratimus. Be to, padidėjus fiziniam aktyvumui, padidinau suvartojamų kalorijų kiekį.“ M. Nordlanderis giriasi, kad balandžio mėnesį pasiekė savo tikslą – sveria 115,5 kg ir numetė 75 kg (verta paminėti, kad jo ūgis – du metrai). „Atvirai pasakius, jaučiuosi nuostabiai. Anksčiau mane nuolat pildavo prakaitas. Dabar galiu užlipti laiptais ir nereikia gaudyti kvapo. Miegu daug geriau ir jaučiuosi kur kas energingesnis. Dabar mano kraujo spaudimas yra normalus, o ramybės būsenoje širdies plakimo dažnis yra mažiau nei 50 dūžių per minutę“, – džiaugiasi jis.

Tačiau M. Nordlanderis vis dar turi tikslų, kuriuos norėtų pasiekti. Jis nori pagerinti savo štangos spaudimo rezultatą, taip pat norėtų nubėgti penkis kilometrus greičiau nei per 25 minutes. Dar vyrui reikia panaikinti šiek tiek nukarusios odos ir sumažinti viso kūno riebalų kiekį iki 12 proc. Kita vertus, jis niekur neskuba. „Paprastai kalbant, pagrindinis mano tikslas arba galbūt net vizija – gerai atrodyti, būti puikios fizinės formos ir laimingam“, ؎ sako vyras. Ką galėtų patarti norintiems sekti jo pavyzdžiu? „Sutelkite dėmesį į tvarius gyvenimo būdo pokyčius ir treniruočių programą, – sako jis. – Jei norite numesti daug svorio, tam prireiks nemažai laiko.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)